Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί που κάνουν αίτηση διορισμού ή πρόσληψης καθώς και εκείνοι που θα διοριστούν

Ο Αντώνης Παντελάκης στην Αλληλοβοήθεια Εκπαιδευτικών δίνει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για αυτούς που θα κάνουν αίτηση διορισμού ή πρόσληψης αλλά και για όσους διοριστούν.

Τι κάνω αφού μάλλον (ή σίγουρα) διορίζομαι μόνιμα;

1) Αρχίζω να μαζεύω όλα τα χαρτιά. Είναι τα γνωστά χαρτιά δηλ όλες τις προϋπηρεσίες, ακόμα και αυτές που θέλω μόνο για μισθολογική αναγνώριση, ταυτότητα, πιστοποιητικό στρατού (για τους άντρες βέβαια), ΙΒΑΝ που είμαι πρώτο όνομα, βεβαιώσεις ψυχιάτρου και παθολόγου, χαρτί εντοπιότητας, χαρτί συνυπηρέτησης (αν προσληφθήκατε στο ίδιο μέρος που εργάζεται ο/η σύζυγος σας), πτυχίο, μεταπτυχιακό (με αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ αν χρειάζεται), διδακτορικό, αποδεικτικό ΑΦΜ,ΑΜΑ και ΑΜΚΑ, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αποδεικτικό αν ανήκετε σε "ειδική κατηγορία".

Θα σας δώσουν εκεί και άλλα χαρτιά για συμπλήρωμα αλλά αν έχετε αυτά είναι μια καλή αρχή και δεν θα τρέχετε μετά.

Το χαρτί από ψυχίατρο και παθολόγο να γράφει οπωσδήποτε ότι "είστε ικανοί να ασκήσετε τα εκπαιδευτικά και διδακτικά σας καθήκοντα και ότι χορηγείται για τον μόνιμο διορισμό στην Αθμια ή Βθμια εκπαίδευση". (Από ότι γνωρίζω δέχθηκαν πέρυσι και από ιδιώτες γιατρούς αλλά καλό είναι να επικοινωνήσετε με την Διεύθυνση). 

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Ενδέχεται μετά το διορισμό να σας δοθεί παραπεμπτικό οπότε καλό είναι να περιμένετε όσο αφορά τους γιατρούς τις ανακοινώσεις που θα βγουν μια που πολλές διευθύνσεις ζητάνε να είναι μετά το παραπεμπτικό τους. Γενικά να γνωρίζετε ότι ο νόμος αναφέρει για τα χαρτιά μόνο τα παρακάτω: 
- Γνωμάτευση παθολόγου ή γενικού ιατρού, είτε του δημοσίου είτε ιδιώτη, η οποία να πιστοποιεί την υγεία του εκπαιδευτικού και την ικανότητα να ασκήσει διδακτικά καθήκοντα ή του μέλους Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. να ασκήσει υποστηρικτικά καθήκοντα αντίστοιχα και
- Γνωμάτευση ψυχιάτρου, είτε του δημοσίου είτε ιδιώτη, η οποία να πιστοποιεί την υγεία του εκπαιδευτικού και την ικανότητα να ασκήσει διδακτικά καθήκοντα ή του μέλους Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. να ασκήσει υποστηρικτικά καθήκοντα αντίστοιχα.

Βγάλτε και ένα εκκαθαριστικό και ένα Ε9 (δεν είναι υποχρεωτικά) να έχετε γιατί ενδέχεται να σας ζητήσουν να συμπληρώσετε την περιουσιακή σας κατάσταση (θα σας δώσουν εκεί οδηγίες).

Το χαρτί εντοπιότητας μπορείτε να το βγάλετε είτε από το ermis.gov είτε από το MyKEPlive. Εντοπιότητα λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί όπως ειδικότερα ορίζεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/96, «..εφόσον είναι δημότες Δήμου της περιοχής αυτής από διετίας… Η εντοπιότητα αποδεικνύεται από βεβαίωση του οικείου δημάρχου από την οποία να προκύπτει ότι ο εκπαιδευτικός είναι δημότης του Δήμου από διετίας…». 

Θα ήθελα να επανέλθω και να επισημάνω ότι για αυτά που θα χρειαστείτε από Ψυχίατρο και Παθολόγο μπορείτε εάν θέλετε να περιμένετε μήπως στην Διεύθυνση σας ζητήσουν συγκεκριμένη μορφή ή σας δώσουν συγκεκριμένα έγγραφα που θα πρέπει να υπογραφούν.

deigma_parapemptikoy_1.jpg

 

deigma_parapemptikoy_2.jpg

Θα πρέπει να αναφέρει τουλάχιστον ότι "χορηγείται για μόνιμο διορισμό" και ότι "είναι ικανός να εκτελέσει τα εκπαιδευτικά και διδακτικά του καθήκοντα".

Γενικά να θυμάστε ότι όλα σχεδόν τα έγγραφα που σας απασχολούν μπορούν να εκδοθούν και ηλεκτρονικα οπότε γλυτώνετε μεγάλο τρέξιμο σε σχέση με το παρελθόν.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι όλα τα Δημόσια έγγραφα παραδίδονται σε απλή φωτοτυπία και δεν χρειάζονται επικύρωση εκτός βέβαια από τις γνωματεύσεις των γιατρών που πρέπει να είναι πρωτότυπες.

Έγγραφα με ψηφιακή υπογραφή μπορούν να διακινηθούν μόνο ηλεκτρονικά ώστε να μπορεί να επαληθευτεί η γνησιότητα τους. Μπορείτε όμως να τα καταθέσετε αν θέλετε και να τα στείλετε και ηλεκτρονικά ενώ έγραφα με αναγνωριστικό ελέγχου μπορούν να παραδοθούν χωρίς πρόβλημα και έντυπα.

3) Όταν κάνετε την αίτηση θα πάρετε πληροφορίες και θα ακούσετε τα πάντα αλλά θα φιλτράρετε όλες τις πληροφορίες και θα αποφασίσετε στο τέλος εσείς και μόνο εσείς (αφορά το μέλλον σας, μην το αφήνετε στους άλλους). Να θυμάστε ότι αν δεν βάλετε μια περιοχή και όταν η ροή σας φτάσει αν έχει μείνει μόνο αυτή η περιοχή γιατί τις άλλες τις έχουν πάρει οι άλλοι θα χάσετε τον διορισμό.

Άρα βάλτε όλες τις περιοχές με την σειρά που θα τις θέλατε εκτός αν είστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θέλετε να πάτε κάπου ακόμα και αν χάσετε τον διορισμό. Δείτε τη ζωή σας και τις ανάγκες σας και αποφασίστε ήρεμα αλλά να θυμάστε ότι ο μόνιμος διορισμός δεν είναι κάτι που σας έρχεται κάθε χρόνο. Μην αποφασίσετε επιπόλαια και το μετανιώσετε αργότερα.

Να θυμάστε ότι εάν στην αίτηση σας δεν βάλετε κάποιες περιοχές για μόνιμο διορισμό και σας προσπεράσει η ροή των μόνιμων προσλήψεων μπορείτε μετά να κάνετε κανονικά αίτηση για αναπλήρωση. Αν ομως σας έρθει ο διορισμός και δεν τον αποδεχθείτε ή παραιτηθείτε έχετε ποινή αποκλεισμού και για μόνιμους διορισμούς αλλά και για αναπλήρωση όσο είναι ενεργοί αυτοί οι πίνακες.

4) Ο διορισμός σας από τον πίνακα θα γίνει στα κενά που εχει δώσει το Υπουργείο και ήδη τα γνωριζετε αλλά όταν πάτε στη Διεύθυνση θα σας τοποθετήσουν τον 1ο χρόνο σε Λειτουργικά κενά που υπάρχουν. (ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ πχ οι Μουσικοί που παίρνουν οργανική από την πρώτη στιγμή μια που πηγαίνουν σε συγκεκριμένο σχολείο).

Τα Λειτουργικά αυτά κενά θα περιέχουν και τα οργανικά. Η προσωρινή τοποθέτηση σας θα γίνει με ένα νέο πίνακα που θα δημιουργηθεί εκείνη τη στιγμή και θα σας δίνει μόρια από γάμο, παιδιά, εντοπιότητα και συνυπηρετηση (γι' αυτό χρειάζεστε τα σχετικά χαρτιά που είπα πριν και η συνυπηρετηση δεν έχει να κάνει αν ο/η σύζυγος είναι στον Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Αρκεί να αποδεικνύεται ότι εργάζεται για 2 χρόνια στην ίδια περιοχή. Μάλιστα μπορεί να είναι ενδιάμεσα και επιδοτούμενη ανεργία).

Θα σας δώσουν τα Λειτουργικά κενά και θα κάνετε αιτήσεις. Αυτές θα εξεταστούν με τη σειρά που θα είστε στον νέο αυτό πίνακα. Αυτό γίνεται μόνο στη προσωρινή τοποθέτηση. Αν βέβαια μείνουν κάποιοι που έχουν ακριβώς τα ίδια μόρια στο νέο αυτό πίνακα πιθανά να δουν και την ημερομηνία του ΦΕΚ διορισμού αλλά εδώ δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο μια που όλοι λογικά θα έχετε την ίδια ημερομηνία.

Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν ιδιο αριθμό μορίων με αυτούς που είναι σε χηρεία, άγαμοι, διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα (απόφαση δικαστηρίου ή συμβολαιογραφική πράξη) η επιμέλεια άγαμων ανήλικων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων).

Σε περίπτωση που κατά την προσωρινή τοποθέτηση των νεοδιοριζομενων οι ίδιες θέσεις ζητούνται από περισσότερους υποψήφιους τότε προτιμώνται κατά σειρά όσοι έχουν τις περισσότερες μονάδες τοποθέτησης από οικογενειακούς λόγους (Μονάδες: συζύγου:4, 1ου παιδιού:4, 2ου παιδιού:4, 3ου παιδιού:6 και 7 για κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά) , συνυπηρέτησης(Μονάδες :4) και εντοπιότητας (Μονάδες :4). 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που υπερέχουν κατά κριτήριο α) στη συνυπηρέτηση β) στην εντοπιότητα γ) στους οικογενειακούς λόγους δ) στη συνολική υπηρεσία (Μονάδες: 2 για κάθε έτος υπηρεσίας) ε) στις δυσμενείς συνθήκες σχολείων όπου υπηρέτησαν. Σε περίπτωση ξανά ισοβαθμίας και στα επιμέρους κριτήρια λαμβάνεται υπόψιν η ημερομηνία και η ειρά δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

5) Με το που πάτε μην ψάχνεστε για απόσπαση. Θα πάρουν μόνο οι "ειδικές κατηγορίες". Εννοείται ότι θα το ρωτήσετε μήπως ισχύει κάτι άλλο για εσάς. Μετά από 2 χρόνια θα μπορείτε όλοι.

Να θυμάστε ότι η απόσπαση είναι για 1 χρόνο και η οργανική σας περιμένει να γυρίσετε στο τέλος της απόσπασης. Στην μετάθεση φεύγετε και χάνετε την οργανική σας. Εκεί που θα πάτε θα είστε στη διάθεσή του ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ και θα διεκδικήσετε (όταν θα υπάρξει) νέα οργανική. Υπενθυμίζω ότι από τους νεοδιοριστους δικαιούνται άμεσα απόσπαση κατά εξαίρεση όσοι πάσχουν, οι ίδιοι, οι σύζυγοι ή τα τέκνα τους, από σοβαρές ασθένειες, όπως προβλέπονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης
όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως πάθησης ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως πάθησης και οι πολύτεκνοι και εξομοιούμενοι με αυτούς, δηλαδή οι γονείς με ένα τέκνο που έχει ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.

6) Πρέπει να μείνετε εκεί που θα πάτε 2 χρόνια. Μια χρονιά με την προσωρινή τοποθέτηση και μια με την οριστική. Υπενθυμίζω ότι τα οργανικά κενά είναι μεν μια έννοια αλλά υπολογίζεται με συγκεκριμένο τρόπο. Στη Βθμια πχ αν αφαιρεθεί το άθροισμα των ωρών πρώτης ανάθεσης αυτών που ανήκουν οργανικά στο σχολείο από τις ώρες που χρειάζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα και διαπιστωθεί ότι υπάρχει έλλειμα από 12 ώρες και πάνω τοτε έχουμε οργανικό κενό και μόνο σε τέτοια κενά μπορούν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις.   

7) Τον επόμενο χρόνο απο την προσωρινή σας τοποθέτηση (Απρίλιο-Μαιο) θα γίνουν αιτήσεις για να δοθεί η οργανική στην ίδια περιοχή βέβαια που προσληφθηκατε. Τότε θα γίνει πάλι ένας πίνακας μαζί με όλους τους άλλους που πιθανά θέλουν τοποθέτηση στην ίδια περιοχή με εσάς και θα καταταγείτε βάσει μορίων που θα βγουν από αυτά που χρειάστηκαν στη προσωρινή τοποθέτηση αλλά τώρα θα μετρήσουν και τα μόρια μετάθεσης από όλα τα σχολεία που έχετε περάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Για κάθε χρόνο (12 μήνες) θα πάρετε 2,5 μόρια αλλά θα προστεθούν και τα μόρια που είχαν τα σχολεία τότε που υπηρετούσατε σε αυτά (γιατί έχουν αλλάξει) βάσει του χρόνου που ήσασταν στο κάθε ένα. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι όσο πιο απομακρυσμένα και με πολλά μόρια ήταν τα σχολεία που περάσατε τόσο περισσότερα μόρια θα πάρετε. Τα μόρια δεν μετράνε όπως μετρούσαν όταν ήσασταν αναπληρωτές αλλά ανά σχολείο με τον τύπο ((μέρες εβδομάδας/5)*(μήνες/12)*μόρια σχολείου)). Όλα αυτά θα μετρήσουν και όταν θα θέλετε να πάρετε μετάθεση μελλοντικά. Αν σαν μόνιμοι μείνετε σε δυσπρόσιτο για 2 συνεχόμενα χρόνια τα μόρια σας διπλασιάζονται. Να γνωρίζετε ότι τον δεύτερο χρόνο μπορείτε να ζητήσετε απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ και θεωρείται ότι έχετε υπηρετήσει την οργανική σας το ίδιο σαν να μένατε εκεί που τοποθετηθήκατε. Γενικά να γνωρίζετε ότι όσοι ανήκουν σε "ειδικές κατηγορίες" μπαίνουν μόνοι τους σε άλλο πίνακα και προηγούνται όλων όταν πχ πάρουν μετάθεση ή διεκδικούν οργανική. 

Αν κάνετε αίτηση και για οποιοδήποτε λόγο δεν σας πάρουν εννοείται ότι μπορείτε αργότερα να κάνετε αίτηση για αναπλήρωση. Η αίτηση για μόνιμο διορισμό και η αίτηση για αναπλήρωση είναι δύο διαφορετικές αιτήσεις. Αν όμως σας πάρουν και δεν αποδεχθείτε τον μόνιμο διορισμό τότε αποκλείεστε και για μόνιμο διορισμό και για αναπληρωση οσο είναι ενεργοί αυτοί οι πίνακες.Μην ξεχνάτε ότι για πολύ σοβαρούς λόγους μπορείτε αν σας προσλάβουν να ζητήσετε αναβολή ορκομωσίας αλλά αυτό πρέπει να μπορείτε να το αποδείξετε, να είναι εξαιρετικά σημαντικό και βέβαια να έχετε μια πλήρη επικοινωνία με την Διεύθυνση που προσληφθηκατε ώστε να σας κατευθύνει και να σας πει αν γίνεται δεκτό η όχι το αίτημα σας.

Αν για την ορκομωσία σας δεν μπορείτε να παρευρεθείτε εκεί που σας προσέλαβαν συνεννοηθείτε με την Διεύθυνση ώστε να πραγματοποιηθεί αν γίνεται στο τόπο κατοικίας σας. Γενικά για οποιοδήποτε διευκρίνιση θα βγάλει ανακοίνωση η Διεύθυνση

9) Τα 2 πρώτα χρόνια θα είστε δόκιμοι και βέβαια λόγω κρατήσεων θα παίρνετε λιγότερο μισθό. Θα αξιολογηθείτε και αν περάσετε θα μονιμοποιηθειτε και επίσημα. Αλλιώς θα παραμείνετε δόκιμοι για αλλα 2 χρόνια. (πιστεύω όμως ότι όλοι θα μείνετε δόκιμοι μόνο τα δύο πρώτα χρόνια)

10) Θα πληρώνεστε δύο φορές τον μήνα. Στην αρχή τα χρήματα είναι λιγότερα από αυτά που παίρνατε σαν αναπληρώτρια/αναπληρωτές. Οι μόνιμοι προπληρώνονται το 15θημερο και βέβαια στην αρχή δεν περιλαμβάνεται το ΜΚ σας μέχρι να οριστικοποιηθεί από το τμήμα Μισθοδοσίας. Επίσης τον 1ο χρόνο υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις.

11) Για τις "ειδικές κατηγορίες" γενικά ισχύει ποσοστό αναπηρίας 67% για τα παιδιά και 75% για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Όμως στο νομο αναφέρονται ότι ανήκουν στις "ειδικές κατηγορίες" οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπευτική αγωγή ή εκπαίδευση και είναι τυφλά, κωφά ή βαρήκοα, αυτιστικά, σπαστικά πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS, σύνδρομο DΟWΝ και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn
Επίσης αυτοί που έχουν τέσσερα ή περισσότερα άγαμα παιδιά, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στο σύνολο των παιδιών υπολογίζονται και όσα φοιτούν σε ανώτατες ή ανώτερες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον αυτά δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλους. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 25ου έτους της ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.
Ακόμα αναφέρονται οι εκπαιδευτικοί που οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn
Τέλος εντάσσονται και οι εκπαιδευτικοί, που ειναι γονείς τουλάχιστον ενός (1) ανάπηρου τέκνου, με ποσοστό αναπηρίας 67% 

12) Εκτός από τη διδακτική εμπειρία στα Δημόσια σχολεία μπορείτε να αναγνωρίσετε και άλλη για μισθολογική εξέλιξη. Η αποδεδειγμένη προϋπηρεσία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία δεν συνιστά πραγματική δημόσια υπηρεσία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζεται για τη βαθμολογική ένταξη του ανωτέρω εκπαιδευτικού προσωπικού μετά το διορισμό και τη μονιμοποίησή του, ύστερα από αίτησή του. Η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.4452/2017 δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη για εργασιακή σχέση πλήρους απασχόλησης. Σε περίπτωση αναγνώρισης προϋπηρεσίας που αφορά σε εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης, ο αναγνωριζόμενος χρόνος προϋπηρεσίας μειώνεται αναλόγως.

Η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται συνίσταται σε:
α) άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή απασχόληση με έμμισθη εντολή ή/και
β) εξαρτημένη μισθωτή εργασία.

Η προϋπηρεσία πρέπει:
Α. να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών της κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία υπηρετεί ο εκπαιδευτικός κατά το χρόνο της ένταξης, και μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4452/2017, προϋπηρεσία υπαλλήλου κατηγορίας π.χ. ΠΕ κατά το χρόνο της ένταξης,η οποία αποκτήθηκε με τυπικό προσόν κατώτερης κατηγορίας, δεν δύναται να αναγνωριστεί.
Β. να είναι συναφής προς τα αντικείμενα, στα οποία το εκπαιδευτικό προσωπικό απασχολείται ή είναι δυνατόν να απασχοληθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Επισημαίνεται ότι, η αναγνώριση της ανωτέρω προϋπηρεσίας για τη βαθμολογική ένταξη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω άρθρου, πραγματοποιείται μετά τη μονιμοποίησή τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις.
Επίσης, η συγκέντρωση και προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, καθώς και κάθε άλλου στοιχείου, που αποδεικνύει ότι συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την αναγνώριση προϋπηρεσίας, αποτελούν ευθύνη του εκπαιδευτικού που υποβάλλει τη σχετική αίτηση. Κατόπιν των ανωτέρω, οι εκπαιδευτικοί που ζητούν να τους αναγνωριστεί ορισμένη προϋπηρεσία θα πρέπει να καταθέσουν έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει ο χρόνος και η ειδικότητα με την οποία απασχολήθηκαν, προκειμένου τα υπηρεσιακά συμβούλια να μπορούν να κρίνουν τη συνάφεια.

13) Τα δικαιολογητικά για την αναγνώριση της υπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη συνοψίζονται παρακάτω

Α) Για όσους εκπαιδευτικούς άσκησαν ελευθέριο επάγγελμα και για όσους απασχολήθηκαν με έμμισθη εντολή, τα δικαιολογητικά, είναι κατά περίπτωση, τα ακόλουθα:
i. Βεβαίωση από το οικείο επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Σύλλογο, από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα του μέλους και η διάρκειά της, εφόσον η ιδιότητα αυτή είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος ή
ii. Εφόσον η ιδιότητα του μέλους επαγγελματικού Επιμελητηρίου ή Συλλόγου δεν είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος, προσκομίζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης ή
iii. Εφόσον η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή η επαγγελματική ταυτότητα ή η έκδοση της βεβαίωσης από την αρμόδια διοικητική αρχή δεν προβλέπονται, προσκομίζεται βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης καθώς και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει αποδεδειγμένα η προϋπηρεσία, η διάρκεια και η συνάφειά της.
Ως έγγραφα, που μπορεί να προσκομίσει ο εκπαιδευτικός, αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα: συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου, βιβλία του ΚΒΣ, δελτία απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, από τα οποία θα προκύπτει το είδος της απασχόλησης στο πλαίσιο άσκησης συγκεκριμένου ελευθέριου επαγγέλματος.
iv. Για τις περιπτώσεις, που για τη βεβαίωση του χρόνου προϋπηρεσίας απαιτείται βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα, θα πρέπει από αυτή να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που ζητείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία.

Β) Τα δικαιολογητικά, για όσους παρείχαν μισθωτή υπηρεσία, είναι τα ακόλουθα:
i. Άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική αρχή ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα, όπου απαιτούνται, καθώς και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης και το είδος της εργασίας ή
ii. Εφόσον από τα ανωτέρω δεν προκύπτει η διάρκεια και το είδος της απασχόλησης, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση του εργοδότη στον οποίον απασχολήθηκε, στην οποία να αναφέρεται η διάρκεια και το είδος της απασχόλησης του υπαλλήλου. Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 678 του Αστικού Κώδικα και του άρθρου 2 του Ν.2112/1920 η χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη και
iii. Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι προς αυτόν ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου για το χρονικό διάστημα που ζητείται να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός δύναται να προσκομίζει κατά την κρίση του, πέραν των προβλεπομένων στις διατάξεις του Ν.4452/2017 οποιοδήποτε επιπλέον έγγραφο, αλλά και ότι άλλο ζητηθεί απο τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ) 

14) Για την κάλυψη των Λειτουργικών κενών τώρα που θα παρουσιαστείτε προηγούνται οι μόνιμοι που κατέχουν οργανική θέση αλλά έχουν κριθεί λειτουργικά υπεράριθμοι λόγω πχ μεταβολής του σχολικού δυναμικού.
Αμέσως μετά τοποθετούνται οι μόνιμοι που είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και αμέσως μετά οι αποσπασμένοι (είτε εντός είτε εκτός ΠΥΣΔΕ) συγκρινόμενοι μεταξύ τους με τα μόρια απόσπασης που έχουν συγκεντρώσει. Κατόπιν οι νεοδιοριστοι και τέλος οι αναπληρωτές. Εννοείται βέβαια όπως έχει αναφερθεί ότι οι ειδικές κατηγορίες προηγούνται και συγκρίνονται μόνο μεταξύ τους.

15) Για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
1) η συνολική υπηρεσία, που αποτιμάται κλιμακωτά ως ακολούθως:
μία (1) μονάδα για κάθε έτος από 1 έως και 10 έτη υπηρεσίας
μία και μισή (1,5) μονάδες για κάθε έτος από 10 έτη και άνω έως και 20 έτη
δύο (2) μονάδες για κάθε έτος υπηρεσίας από 20 έτη και άνω
2) η συνυπηρέτηση, που αποτιμάται με δέκα (10) μονάδες,
3) η εντοπιότητα, που αποτιμάται με τέσσερις (4) μονάδες,
4) οι οικονενείακοί λόγοι, που αποτιμώνται ως εξής:

• Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες. Ίδιο αριθμό μονάδων λαμβάνουν και οι διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια άγαμων ανήλικων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων).

• Οι εκπαιδευτικοί σε χηρεία λαμβάνουν δώδεκα (12) μονάδες αν έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει, άλλως λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες.

• Οι άγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν έξι (6) μονάδες, εφόσον έχουν παιδί που είναι άγαμο ανήλικο ή σπουδάζει.

• Μονάδες τέκνων λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί ως εξής:
- πέντε (5) μονάδες για το πρώτο,
- έξι (6) για το δεύτερο και
- οκτώ ( για το τρίτο παιδί (φυσικό, θετό ή αναγνωρισμένο) και
- δέκα (10) μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδά,εφόσον αυτά είναι άγαμα ανήλικα ή σπουδάζουν.

• Μονάδες γάμου και τέκνων λαμβάνουν και οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

16) Δεν λαμβάνεται για μοριοδοτηση (είτε για συνολική υπηρεσία είτε για μόρια συνθηκών διαβίωσης) προϋπηρεσία σε νοσοκομεία, σε ΝΕΛΕ, Σχολές Μαθητείας/Τ.Ε.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ., Ι.Δ.ΕΚ.Ε., σε Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ., Π.Ε.Κ., Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Ικάρων, Σχολές Υπαξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. και
Αστυφυλάκων και λοιπών στρατιωτικών σχολών και σε σχολές ή σχολεία που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης καμμία προϋπηρεσία που έχει κάποιος σαν διοικητικός υπάλληλος (και για τις θέσεις ΕΔΙΠ-ΕΕΠ-ΕΤΕΠ) 

Σας εύχομαι καλή τοποθέτηση και καλή σταδιοδρομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μαθητές
Όταν η διδασκαλία της Ιστορίας από γυναίκα θεωρούνταν σκάνδαλο!
Η διδασκαλία της νεαρής τότε ιστορικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποτέλεσε τη βασική αιτία της έκρηξης μιας ακόμη μεσοπολεμικής εκπαιδευτικής...
Όταν η διδασκαλία της Ιστορίας από γυναίκα θεωρούνταν σκάνδαλο!
emmanuela
Ξεκίνησε η μεταμόσχευση της καρδιάς της αδικοχαμένης Έμμας σε νεαρή λήπτρια
Πήραν τη μεγάλη απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της, γιατί, όπως εξήγησε, ήταν κάτι το οποίο σε ανύποπτη χρονική στιγμή είχε ζητήσει και η ίδια. 
Ξεκίνησε η μεταμόσχευση της καρδιάς της αδικοχαμένης Έμμας σε νεαρή λήπτρια