vrefonipiakos
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Θ. Φωτίου: Αυτή τη στιγμή ούτε οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικοί και ιδιωτικοί, δεν ξέρουν πόσες δωρεάν θέσεις για παιδιά θα έχουν, ούτε οι γονείς όμως, μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Καλεσμένη στην εκπομπή «Αυτός, αυτή και τα πειστήρια» (Κόκκινο, 105,5) και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, η αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:

Σήμερα, τρεις μέρες πριν κλείσουν οι βρεφονηπιακοί, η ΝΔ δεν βγάζει τη σχετική ΚΥΑ για τα vouchers δωρεάν φιλοξενίας βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή ούτε οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικοί και ιδιωτικοί, δεν ξέρουν πόσες δωρεάν θέσεις για παιδιά θα έχουν, ούτε οι γονείς όμως, μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό. Νέο ρεκόρ αδιαφορίας και εμπαιγμού από την κυβέρνηση γονιών, παιδιών αλλά και δήμων και ιδιωτών που λειτουργούν Β/Ν σταθμούς.

Διότι ερίζουν τα υπουργεία ποιος θα συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρήματα. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν πήρε τα χρήματα που έπρεπε από το ΕΣΠΑ - γιατί τελείωσε και το καινούργιο αφορά μόνο τρία χρόνια- αλλά περιορισμένα χρήματα από το Child Guarantee, που αφορά παιδιά που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια.

Το 2019 είχαμε δώσει 155.000 voucher - τα 105.000 αφορούσαν τους βρεφονηπιακούς. Ενώ είχαμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες έως τις 10 Ιουλίου-ξεκινώντας βεβαίως, δύο μήνες πριν. Στη ΝΔ που μόλις είχε γίνει κυβέρνηση αλληλοσυγχαίρονταν οι υπουργοί μεταξύ τους για το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε το πρόγραμμα φθίνει. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΑ, έδωσαν 97.000 voucher και ψεύδονται ότι έδωσαν 120.000.

Το 2015 βρήκαμε 79.000 voucher, ενώ είχαν πεταχτεί έξω οι άνεργες μητέρες. Το διορθώσαμε κι αυτό και βάλαμε 289 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 229 ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τελειώσει τα ΕΣΠΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δήθεν οδύρεται για το δημογραφικό. Μόνο η Γαλλία από όλες τις χώρες της Ευρώπης έλυσε το δημογραφικό πρόβλημα με τεράστιες παροχές σε μητέρα και παιδί. Μία από αυτές ήταν δωρεάν βρεφονηπιακούς σε όλα τα παιδιά σε 24ωρη βάση.

Θεωρείται ότι είναι εξαιρετικό αν το 70% των παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών πάει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι τα ¾ αυτών, δηλαδή η κοινωνική πλειοψηφία, πρέπει να έχουν δωρεάν voucher. Αυτό σημαίνει μια επιπλέον δαπάνη των 200 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα της ΝΔ «Νταντάδες της γειτονιάς» υπονομεύει τους βρεφονηπιακούς, καθυστερεί την κοινωνικοποίηση του παιδιού και είναι ένα επικίνδυνο πρόγραμμα- ποιες θα είναι οι νταντάδες και ποιος θα τις ελέγχει.

Τα τελευταία δύο χρόνια αφήνουν εκτός ΚΔΑΠ 60.000 παιδιά. Εμείς υπολογίσαμε ότι εάν εξασφαλίζαμε θέση για όλα τα παιδιά, καθώς και ένα καινούργιο voucher για αθλητισμό σε 500.000 παιδιά δημοτικού για δραστηριότητες σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους και δίναμε σχολικά γεύματα σε όλα παιδιά του νηπιαγωγείου και δημοτικού ( 700.000 παιδιά), το συνολικό κόστος θα ήταν 500 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Στέγη περιλαμβάνεται και η επιδότηση για νέους και νέα ζευγάρια, από 25 έως 44 ετών- από 140 ευρώ το μήνα το άτομο έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά-το οποίο έχει κοστολογηθεί 255 εκατ. ευρώ.

Όλες οι παραπάνω, είναι μεγάλες κινήσεις για την κοινωνική πλειοψηφία τις οποίες θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή θα είναι η απάντηση στις ανασφάλειες των πολιτών που συνεχώς εντείνονται από επάλληλες κρίσεις του καπιταλισμού.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

europaiki_enosi
«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την εύρωστη, ανοικτή και ελεύθερη επιστήμη και εκπαίδευση»
Μήνυμα των Προέδρων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους υποψήφιους για τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό...
«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την εύρωστη, ανοικτή και ελεύθερη επιστήμη και εκπαίδευση»