Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ: Είμαστε πλήρως αντίθετοι με το άρθρο 296
«Είμαστε πλήρως αντίθετοι με το άρθρο 296 του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», τονίζει το Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ

Την αντίθεσή τους με το άρθρο 296 του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκφράζει με ψήφισμά του, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Σημειώνεται πως το άρθρο, αφορά τη συγχώνευση-απορρόφηση ΝΠΔΔ από τα ΑΕΙ, δυνάμει της παραγράφου 3 του οποίου το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται-απορροφάται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη – Βραστάμων Χαλκιδικής παραχωρήθηκαν, με απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Παιδείας, από το δημόσιο βάσει του Ν. 6320/1934 (ΦΕΚ 356/1934) κατά νομή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρώτιστο σκοπό την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριων του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., τη διεξαγωγή δασικών ερευνών και μελετών και την υποδειγματική διοίκηση και διαχείρισή τους, σε εφαρμογή αρχών πρότυπης δασοπονίας στην Χώρα», όπως αναφέρουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο άρθρο προστέθηκε στο νομοσχέδιο «αιφνιδιαστικά», λίγο πριν τη συζήτηση και ψήφιση, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπήρχε στο κείμενο της διαβούλευσης.

Αναλυτικά το ψήφισμα

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την 29/21-7-2022 συνεδρία της, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να εκφράσει δια του παρόντος: 

Την πλήρη αντίθεσή της στα όσα περιλαμβάνονται στο άρθρο 296 του Νόμου 4957/2022 ‘Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ’, που αφορά τη συγχώνευση-απορρόφηση ΝΠΔΔ από τα ΑΕΙ, δυνάμει της παραγράφου 3 του οποίου το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται- απορροφάται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο άρθρο προστέθηκε στο νομοσχέδιο αιφνιδιαστικά και λίγο πριν την εισαγωγή του προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει στο κείμενο της διαβούλευσης για το Νόμο χωρίς να υπάρχει σχετική αιτιολογική έκθεση, και χωρίς να ενημερωθεί το Τμήμα και να ζητηθεί η γνωμοδότησή του. 

Τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη – Βραστάμων Χαλκιδικής παραχωρήθηκαν, με απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Παιδείας, από το δημόσιο βάσει του Ν. 6320/1934 (ΦΕΚ 356/1934) κατά νομή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρώτιστο σκοπό την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριων του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., τη διεξαγωγή δασικών ερευνών και μελετών και την υποδειγματική διοίκηση και διαχείρισή τους, σε εφαρμογή αρχών πρότυπης δασοπονίας στην Χώρα.

Το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ) ιδρύθηκε ως αυτοτελές ΝΠΔΔ βάσει του Ν. 1881 το 1951 (ΦΕΚ 210/1951, τ. 1ο ), υπαγόμενο στον έλεγχο και εποπτεία του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση των δύο κατά νομή παραχωρηθέντων δημοσίων δασών και την ικανοποίηση των στόχων που περιγράφονται στον παραπάνω Ν. 6320/1934. Το ΤΔΔΠΔ διοικείται από άμισθο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Το ΤΔΔΠΔ σε αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας και επί 71 συναπτά έτη έχει συνεισφέρει στην άρτια πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών/τριων της δασολογικής επιστήμης και στην εφαρμογή προηγμένων μεθόδων δασοπονίας που ενισχύουν και τους τοπικούς παραδασόβιους πληθυσμούς. Το ΤΔΔΠΔ είναι αυτάρκες και η λειτουργία του δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τα δε έσοδά του προέρχονται κυρίως από την πρότυπη και υποδειγματική διαχείριση των δύο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

γρίφος.jpg
Οπτική ψευδαίσθηση: Βρείτε το σαλιγκάρι σε 15 δευτερόλεπτα και μειώστε τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας
Οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της οπτικής αντίληψης και της προσοχής των παιδιών.
Οπτική ψευδαίσθηση: Βρείτε το σαλιγκάρι σε 15 δευτερόλεπτα και μειώστε τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας
pierrakakis-vouli
Αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών - Τι είπε ο υπουργός Παιδείας
Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Ανωτάτων και Ανωτέρων...
Αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών - Τι είπε ο υπουργός Παιδείας