Πώς εισάγεται η διαπλοκή στο πανεπιστήμιο
Το επίδικο του νόμου είναι να περάσουν η χρηματοδότηση και τα προγράμματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα «σωστά» χέρια.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια έχει ξεσηκώσει αγανάκτηση σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Για πρώτη φορά μάλιστα την κάθετη αντίθεσή της έχει εκφράσει και η σύνοδος των πρυτάνεων. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει.

Το βασικό λάφυρο αυτού του νομοσχεδίου είναι η επιβολή ενός καθεστώτος συγκεντρωτικής διοίκησης που θα παρακάμπτει την γνώμη του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού. Μέχρι τώρα τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου εκλέγονταν από την εκπαιδευτική κοινότητα.  Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο νέος νόμος δίνει πλέον την ευχέρεια σε τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε ο ένας από αυτούς να εκλεγεί πρύτανης.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο προχωρά στον διορισμό αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων. Το σύστημα αυτό θα εκφυλιστεί ταχύτατα σε σύστημα διαπλοκής.  Όπως και κάθε θεσμός που έχει ακουμπήσει η Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, χειραγωγούμενο από τα ΜΜΕ, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θεωρεί πως ο νόμος έρχεται για να παταχθεί η ανομία στα πανεπιστήμια. Αλλά η αιφνιδιαστική ρύθμιση που ξεπουλάει την περιουσία του ΑΠΘ φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις. Το επίδικο αυτού του νόμου είναι να περάσουν η χρηματοδότηση και τα προγράμματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα «σωστά» χέρια.

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Το θέμα είναι να αποκαλυφθούν οι πραγματικές της προθέσεις. Και να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση από την αντιπολίτευση ότι ο νόμος αυτός θα ξηλωθεί την επόμενη μέρα των εκλογών.

Πηγή: Η Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νίκος Ανδρουλάκης
«Εκλογές τώρα» ζητά ο Ανδρουλάκης: «Απατηλό όνειρο η τρίτη θητεία της ΝΔ»
Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμές για υποκλοπές, Δικαιοσύνη και ΕΥΠ – «Ορμπανίσκος των Βαλκανίων» ο πρωθυπουργός
«Εκλογές τώρα» ζητά ο Ανδρουλάκης: «Απατηλό όνειρο η τρίτη θητεία της ΝΔ»
Άλγεβρα
Καταγγελία-φωτιά για διδακτικά πακέτα Α΄ Λυκείου: «Ζητήματα διαφάνειας και προδιαγραφών»
Καταγγελία για «σπάσιμο» των κανόνων στην έγκριση βιβλίων Α΄ Λυκείου
Καταγγελία-φωτιά για διδακτικά πακέτα Α΄ Λυκείου: «Ζητήματα διαφάνειας και προδιαγραφών»
πλευρης
Βουλή: «Βόμβα» με δικογραφία κατά Πλεύρη για την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας
Δικογραφία για τον Θάνο Πλεύρη διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο – Στο μικροσκόπιο η θητεία του στο Υγείας
Βουλή: «Βόμβα» με δικογραφία κατά Πλεύρη για την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας