Πώς εισάγεται η διαπλοκή στο πανεπιστήμιο
Το επίδικο του νόμου είναι να περάσουν η χρηματοδότηση και τα προγράμματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα «σωστά» χέρια.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια έχει ξεσηκώσει αγανάκτηση σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Για πρώτη φορά μάλιστα την κάθετη αντίθεσή της έχει εκφράσει και η σύνοδος των πρυτάνεων. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει.

Το βασικό λάφυρο αυτού του νομοσχεδίου είναι η επιβολή ενός καθεστώτος συγκεντρωτικής διοίκησης που θα παρακάμπτει την γνώμη του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού. Μέχρι τώρα τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου εκλέγονταν από την εκπαιδευτική κοινότητα.  Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο νέος νόμος δίνει πλέον την ευχέρεια σε τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε ο ένας από αυτούς να εκλεγεί πρύτανης.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο προχωρά στον διορισμό αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων. Το σύστημα αυτό θα εκφυλιστεί ταχύτατα σε σύστημα διαπλοκής.  Όπως και κάθε θεσμός που έχει ακουμπήσει η Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, χειραγωγούμενο από τα ΜΜΕ, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θεωρεί πως ο νόμος έρχεται για να παταχθεί η ανομία στα πανεπιστήμια. Αλλά η αιφνιδιαστική ρύθμιση που ξεπουλάει την περιουσία του ΑΠΘ φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις. Το επίδικο αυτού του νόμου είναι να περάσουν η χρηματοδότηση και τα προγράμματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα «σωστά» χέρια.

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Το θέμα είναι να αποκαλυφθούν οι πραγματικές της προθέσεις. Και να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση από την αντιπολίτευση ότι ο νόμος αυτός θα ξηλωθεί την επόμενη μέρα των εκλογών.

Πηγή: Η Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διδακρι
Αποκλεισμένοι από τα ΑΕΙ οι διδάκτορες του Δημοσίου – Άμεση άρση του άδικου αποκλεισμού ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου ζητά την άμεση κατάργηση των διατάξεων που αποκλείουν τους δημοσίους υπαλλήλους...

Αποκλεισμένοι από τα ΑΕΙ οι διδάκτορες του Δημοσίου – Άμεση άρση του άδικου αποκλεισμού ζητούν οι εκπαιδευτικοί
πειραματικά σχολεία
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η μεγάλη κλήρωση – Δείτε live τη διαδικασία και τα αποτελέσματα
Με 12.159 αιτήσεις για 3.134 θέσεις, η αγωνία κορυφώνεται. Πού και πώς θα δείτε τη ζωντανή μετάδοση και πού θα βρείτε τα αποτελέσματα
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η μεγάλη κλήρωση – Δείτε live τη διαδικασία και τα αποτελέσματα