Το επίδικο του νόμου είναι να περάσουν η χρηματοδότηση και τα προγράμματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα «σωστά» χέρια.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια έχει ξεσηκώσει αγανάκτηση σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Για πρώτη φορά μάλιστα την κάθετη αντίθεσή της έχει εκφράσει και η σύνοδος των πρυτάνεων. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει.

Το βασικό λάφυρο αυτού του νομοσχεδίου είναι η επιβολή ενός καθεστώτος συγκεντρωτικής διοίκησης που θα παρακάμπτει την γνώμη του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού. Μέχρι τώρα τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου εκλέγονταν από την εκπαιδευτική κοινότητα.  Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο νέος νόμος δίνει πλέον την ευχέρεια σε τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε ο ένας από αυτούς να εκλεγεί πρύτανης.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο προχωρά στον διορισμό αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων. Το σύστημα αυτό θα εκφυλιστεί ταχύτατα σε σύστημα διαπλοκής.  Όπως και κάθε θεσμός που έχει ακουμπήσει η Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, χειραγωγούμενο από τα ΜΜΕ, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θεωρεί πως ο νόμος έρχεται για να παταχθεί η ανομία στα πανεπιστήμια. Αλλά η αιφνιδιαστική ρύθμιση που ξεπουλάει την περιουσία του ΑΠΘ φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις. Το επίδικο αυτού του νόμου είναι να περάσουν η χρηματοδότηση και τα προγράμματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα «σωστά» χέρια.

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Το θέμα είναι να αποκαλυφθούν οι πραγματικές της προθέσεις. Και να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση από την αντιπολίτευση ότι ο νόμος αυτός θα ξηλωθεί την επόμενη μέρα των εκλογών.

Πηγή: Η Αυγή

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΣΥΔ - Αναπληρωτές: Οδηγίες εγγραφής αναπληρωτών

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

thessaloniki-foithtes.jpg
Ασύλληπτο! Χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχοι σε 7 Πανεπιστήμια χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταρτιστεί  τροπολογία
Ασύλληπτο! Χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχοι σε 7 Πανεπιστήμια χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!