ΑΠΘ: Εκπαίδευση νέων για επιτελικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση του Κοσόβου
Την εκπαίδευση των νέων που θα στελεχώσουν επιτελικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση στο Κόσοβο, αναλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η εκπαίδευση των στελεχών δημόσιας διοίκησης του Κοσόβου θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του τρέχοντος μηνός, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος "Young Cell Scheme (YCS)", όπου το Αριστοτέλειο ανέλαβε τον ρόλο συντονιστή.

Για τον προγραμματισμό των δράσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου συναντήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στην Πρίστινα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Κοσόβου Μπέσνικ Μπισλίμι (Besnik Bislimi) και με τον υφυπουργό Παιδείας, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Ντουκαγίν Πουπόφσκι (Dukagjin Pupovci).

Στη συνάντηση συμμετείχαν η επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρέσβειρα Ελένη Βακάλη και ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος "Young Cell Scheme", καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου. Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε την ανάδειξη του Αριστοτελείου σε σημαντικό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κόμβο με επιρροή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. "Η υλοποίηση του προγράμματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει την εμβέλεια και την εξωστρέφεια του ιδρύματος, καθώς και τον ευρύτερο ηγετικό ρόλο που αναλαμβάνει να διαδραματίσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", υπογράμμισε. "Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για την ευόδωση μιας προσπάθειας που στόχο έχει να αναδείξει το πανεπιστήμιο και την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή και ειδικά τον Πρύτανη του ΑΠΘ για την έμπρακτη στήριξή του", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτου.

Εκτός από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, που έχει τον ρόλο του συντονιστή, στο πρόγραμμα συμμετέχει η διεθνούς κύρους Γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ENA). Η διάρκεια του προγράμματος είναι πέντε χρόνια (2022-2027). Το ύψος του προϋπολογισμού του προγράμματος ανέρχεται σε 6.000.000€. Η συνεισφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου ανέρχεται στο 25% του συνολικού προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα προσφέρει, μέσω της παροχής υποτροφιών, την ευκαιρία σε φοιτητές από το Κόσοβο να σπουδάσουν σε αγγλόφωνα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, θα μπορούν να εργαστούν στη δημόσια διοίκηση του Κοσόβου για μια περίοδο τριών συνεχόμενων ετών, στελεχώνοντας επιτελικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν θερινά σχολεία και προγράμματα διά βίου μάθησης στο ΑΠΘ.

Η πρόταση για την ανάληψη του προγράμματος υποβλήθηκε από τους Καθηγητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκο Παναγιώτου και Χρήστο Φραγκονικολόπουλο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πυροσβεστικής Ακαδημίας
Πυροσβεστική Ακαδημία - Πανελλήνιες 2026: Ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών
Ο αριθμός των εισακτέων των πανελλαδικών εξετάσεων στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθορίζεται με απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα...
Πυροσβεστική Ακαδημία - Πανελλήνιες 2026: Ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών
ματηιμα
Θετική έκβαση έφεραν οι κινητοποιήσεις φοιτητών στο Μαθηματικό: Κινητοποιήσεις απέτρεψαν διαγραφή εργαζόμενης μητέρας δύο παιδιών
Δεκτή ένσταση φοιτήτριας μετά από κινητοποιήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού
Θετική έκβαση έφεραν οι κινητοποιήσεις φοιτητών στο Μαθηματικό: Κινητοποιήσεις απέτρεψαν διαγραφή εργαζόμενης μητέρας δύο παιδιών
Πυροσβεστική Ακαδημία
Πανελλήνιες 2026: Σε ΦΕΚ ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Πυροσβεστών
Πόσοι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα λάβουν φέτος «εισιτήριο» για τη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
Πανελλήνιες 2026: Σε ΦΕΚ ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Πυροσβεστών