Αν θέλετε μια δουλειά με συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, προσβολές και απειλές και με συνεχείς μειώσεις μισθού, το επάγγελμα του δασκάλου είναι για εσάς
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Αν επιθυμείς ένα επάγγελμα στο οποίο οι απειλές, η μειωμένη νομική κάλυψη και η μείωση μισθού αποτελούν τον κανόνα, τότε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι για σένα.

Η κοινωνία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και στη μετάβαση αυτή το σχολείο παίζει τον κύριο ρόλο.

Το σχολείο πρέπει να βελτιωθεί, να ψηφιοποιηθεί, να εκσυγχρονιστεί. Οι δάσκαλοι πρέπει να γίνουν καλύτεροι και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στην ανατροφή των παιδιών. Όλο και περισσότερες από τις απαιτήσεις τις κοινωνίας πρέπει να βρουν λύση στο σχολείο.

Η προετοιμασία για τη ζωή των μαθητών δεν είναι πια ευθύνη των γονέων, και η ψυχική υγεία δεν είναι πια ευθύνη των δομών υγείας. Όλα αυτά πρέπει να τα κάνει το σχολείο.

Χρόνο με τον χρόνο οι δάσκαλοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας κοινωνίας σε μετάβαση, η οποία ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στο σχολείο και στους εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται οι πόροι και μειώνονται οι μισθοί.

Οι σημερινοί μαθητές έχουν αλλάξει και το ίδιο και οι σχέσεις στο σχολείο. Η εμπιστοσύνη στους δασκάλους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας των πολιτικών.

Κάθε χρονιά που περνά, και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το αφήγημα είναι ίδιο. Τα σχολεία δεν είναι αρκετά καλά και οι δάσκαλοι πρέπει να κάνουν περισσότερη επιμόρφωση για να γίνουν καλύτεροι.

Όλα αυτά οδηγούν γονείς και μαθητές να μη δείχνουν πια στον δάσκαλο την απαραίτητη αναγνώριση.

Παίρνει ο μαθητής χαμηλούς βαθμούς; Φταίει ο δάσκαλος που δεν είναι αρκετά καλός.

Δεν συμπεριφέρονται καλά οι μαθητές; Φταίει το σχολείο που δεν τους ενθαρρύνει αρκετά.

Έχει λίγους φίλους το παιδί; έχει προβλήματα με τον ύπνο ή δε θέλει να πάει στο σχολείο; Οι δάσκαλοι είναι αυτοί που θα το λύσουν.

Έχει κάποιος κάποιο πρόβλημα ή ανησυχία, κάτι που τον απασχολεί; Ο δάσκαλος πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμος.

Μια ημέρα με ηλεκτρονική επικοινωνία σημαίνει ότι ο δάσκαλος είναι πάντα στη διάθεση όποιου τον χρειαστεί. Φτάνει μόνο ένα μέηλ, ένα SMS, ένα μήνυμα στο Teams, Snap, Messenger, Instagram ή όπου αλλού.

Τα αιτήματα προς απάντηση μέσα στην ημέρα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Το να επικοινωνήσεις με τον δάσκαλο το βράδυ πριν από 20 χρόνια ήταν αδιανόητο. Τώρα θεωρείται πια μια κανονικότητα..

Οι ευθύνες αυξάνονται. Οι απαιτήσεις αυξάνονται. Το μόνο που δεν αυξάνεται στο σχολείο είναι ο πραγματικός μισθός. Αυτός πέφτει όλο και περισσότερο.

Όταν χτύπησε η πανδημία αποδείχτηκε ότι οι εκπαιδευτικοί ήταν τόσο πολύ σημαντικοί που οι οδηγίες δεν ίσχυσαν γι αυτούς.

Έπρεπε να δουλεύουν σε γεμάτες αίθουσες, χωρίς μέτρα προφύλαξης. Τα μέτρα ήταν γελοία, μα το αφήγημα συνέχισε να είναι ‘ο μαθητής πρώτα’.

Τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά χωρίς μέτρα προφύλαξης, με κάθε κόστος, και το κόστος αυτό το πλήρωσαν οι δάσκαλοι. Όχι φυσικά με κάποια αύξηση μισθού αλλά με το κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Οι δάσκαλοι ωστόσο ενημερώθηκαν ότι είναι σημαντικοί. Τόσο σημαντικοί που πρέπει να θυσιαστούν για κάθε κρίση, υγειονομική, οικονομική ή ότι άλλο.

Αλλά όχι αρκετά σημαντικοί για αυξήσεις μισθών. Δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα γιατί είναι υψηλόμισθοι και πρέπει να θυσιαστούν για τους άλλους…και ο πραγματικός μισθός συνεχίζει την κατηφόρα.

Οπότε, αν θέλετε μια δουλειά με συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, προσβολές και απειλές και με συνεχείς μειώσεις μισθού, το επάγγελμα του δασκάλου είναι για εσάς.

(Μετάφραση: Σοφία Χατζοπούλου - selidodeiktis.edu.gr)

* Ο Jørn Eirik Henriksen είναι δάσκαλος και μέλος του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών Νορβηγίας

Πηγή: ΝΡΚ (Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Νορβηγίας)

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολάκης
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Επιστολή στον Σωκράτη Φάμελλο με αιχμές για δημοκρατική λειτουργία και αίτημα άμεσης σύγκλησης των οργάνων
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Με αφορμή την τραγωδία με τις δύο 17χρονες, καθηγητής απευθύνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα στους μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια
Με απόφαση του δήμου, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα μπορέσουν να παραστούν στην κηδεία της άτυχης μαθήτριας
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια
Άνδρας περπατάει με βαλίτσα στο χέρι σε νησί
Κυκλάδες: «Ανάσα» για τους εκπαιδευτικούς με επιδόματα στέγασης και σίτισης στα νησιά
Δήμοι των Κυκλάδων προχωρούν σε μέτρα στήριξης εκπαιδευτικών, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις για μόνιμες λύσεις απέναντι στο υψηλό κόστος διαβίωσης
Κυκλάδες: «Ανάσα» για τους εκπαιδευτικούς με επιδόματα στέγασης και σίτισης στα νησιά