apth
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Η θέση της Συγκλήτου του ΑΠΘ για το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ - Τι αλλαγές προτείνει για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Ενστάσεις για τη λειτουργία του θεσμού του αντιπρύτανη και την εκλογή πρύτανη διατυπώνει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, αναφορικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», ενώ παράλληλα τονίζει ότι για τη σωστή λειτουργία όλων των προτεινόμενων ρυθμίσεων «χρειάζεται σημαντική αύξηση ανθρώπινου δυναμικού (μέλη ΔΕΠ) και δημόσιας χρηματοδότησης».

Πάντως η Σύγκλητος αναφέρει στην κατά πλειοψηφία απόφαση που εξέδωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της ότι «το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις και δίνουν τη δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση».

Σχετικά με την Οργάνωση και Λειτουργία Προγραμμάτων σπουδών (κεφ. Ζ΄ έως ΙΔ΄ του σχεδίου νόμου) η Σύγκλητος του ΑΠΘ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις διατάξεις που αφορούν τα διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών, τη δυνατότητα για κοινά και διπλά προγράμματα σπουδών, την εσωτερική κινητικότητα των προπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών (Εσωτερικό Erasmus) καθώς και την αυτονομία των Πανεπιστημίων στην ίδρυση νέων ή/και ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, χωρίς τη γραφειοκρατική παρεμβολή του Υπουργείου.

Σημειώνει, ωστόσο, πως για την σωστή λειτουργία όλων των προτεινόμενων ρυθμίσεων «χρειάζεται σημαντική αύξηση ανθρώπινου δυναμικού (μέλη ΔΕΠ) και δημόσιας χρηματοδότησης».

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τα μέλη ΔΕΠ (κεφ. ΙΕ΄ έως ΚΓ΄) η Σύγκλητος του ΑΠΘ επιβεβαιώνει τη θέση της για την επαναφορά της βαθμίδας του μόνιμου επίκουρου καθηγητή, με κρίση στη βάση προσόντων που χαρακτηρίζουν ακαδημαϊκή εξέλιξη και επισημαίνει τη «θετική κατεύθυνση της ταχείας ολοκλήρωσης των εξελίξεων, με μείωση της γραφειοκρατίας σε κεντρικό επίπεδο καθώς και τις θετικές διατάξεις αναφορικά με τις μετακινήσεις των μελών ΔΕΠ».

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τους Οργανισμούς των ΑΕΙ (κεφ. ΚΔ΄ έως ΚΣΤ) η Σύγκλητος του ΑΠΘ χαρακτηρίζει «αδήριτη» την ανάγκη για επικαιροποίηση των Οργανισμών των Ιδρυμάτων, ενώ προτείνει στο ΥΠΑΙΘ να υπάρξει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, το σχέδιο ενός πρότυπου οργανισμού.

Αναφορικά με τις διατάξεις για τους ΕΛΚΕ (κεφ. ΚΖ) η Σύγκλητος του ΑΠΘ κρίνει ως απόλυτα θετική τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των διαδικασιών προμήθειας ειδών και υπηρεσιών και τις ρυθμίσεις που ενισχύουν την ερευνητική προσπάθεια των μελών ΔΕΠ και των ερευνητών.

Για τις διατάξεις που αφορούν τις Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των ΑΕΙ, η Σύγκλητος του ΑΠΘ σημειώνει ότι «είναι θετικό ότι έγιναν δεκτές οι θέσεις της ομάδας εργασίας για τις ΕΑΔΠ των Πανεπιστημίων και συγκεκριμένα με τη μη υπαγωγή τους στους φορείς γενικής κυβέρνησης».

Τέλος, αναφορικά με τον πυλώνα του νομοσχεδίου που αφορά την Οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ, όργανα διοίκησης, ακαδημαϊκή οργάνωση και λοιπές διατάξεις (κεφ. Α΄ έως ΣΤ΄) η Σύγκλητος του ΑΠΘ επισημαίνει στην απόφασή της πως «σκοπός του όποιου τρόπου διοίκησης πρέπει να είναι η δημοκρατική αντιπροσώπευση, η συλλογικότητα και η συνεργασία».

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση του συλλογικού οργάνου, κατά τη συζήτηση που έγινε καταγράφηκαν προτάσεις και προσεγγίσεις, αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του Πρύτανη και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου διοίκησης, και οι οποίες θα αποσταλούν ως έχουν στο ΥΠΑΙΘ.

«Ιδιαίτερα επισημαίνεται η άποψη της Συγκλήτου για απευθείας εκλογή εκτός του Προέδρου και του Κοσμήτορα με τη συμμετοχή στην εκλογή αυτών και των μελών ΕΔΙΠ, ΕΕΠ,ΕΤΕΠ. Επιπρόσθετα, οι Αντιπρυτάνεις προτείνεται να συμμετέχουν ως μέλη της Συγκλήτου και όχι απλά συμμετέχοντες. Το ΑΠΘ έχει τραυματική εμπειρία από προηγούμενη εφαρμογή Συμβουλίου Ιδρύματος, όταν η δυαρχία αποτέλεσε τροχοπέδη στην εξέλιξή του», σημειώνεται στην απόφαση.

Στο Υπουργείο Παιδείας θα αποσταλούν όλες οι επιμέρους παρατηρήσεις, οι προτεινόμενες τεχνικές μεταβολές και οι θέσεις των μελών του ΑΠΘ, όπως αυτές διατυπώθηκαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

freideriki
Η ράβδος ουρανίου και η ανευθυνότητα του Υπουργείου Πολιτισμού
Σοβαρή καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) Δημήτρη Κουφοβασίλη για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοί...
Η ράβδος ουρανίου και η ανευθυνότητα του Υπουργείου Πολιτισμού
ΛΕΜΟΝΙΑ-2
Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν αποθηκεύουμε τα λεμόνια
Πώς τα αποθηκεύουμε συνήθως; Μόλις τα αγοράσουμε από το μανάβικο ή το σουπερμάρκετ, τα φυλάσσουμε απευθείας μέσα στο ψυγείο μας. Αυτό είναι μέγα...
Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν αποθηκεύουμε τα λεμόνια
παιδιατρικη περιθαλψη
«Ξέρουν ότι ο χειρότερος εκβιασμός δεν είναι αν αρρωστήσεις εσύ ο ίδιος, είναι αν αρρωστήσει το παιδί σου. Αν αρρωστήσει το παιδί σου, ξεπουλιέσαι.»
Ουσιαστικά, η Παιδιατρική περίθαλψη δίνεται "φιλέτο" σε διάφορους επίδοξους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα - Δείτε το βίντεο
«Ξέρουν ότι ο χειρότερος εκβιασμός δεν είναι αν αρρωστήσεις εσύ ο ίδιος, είναι αν αρρωστήσει το παιδί σου. Αν αρρωστήσει το παιδί σου, ξεπουλιέσαι.»
ψωμι
Απίθανο! Το μυστικό για να διατηρήσετε το μπαγιάτικο ψωμί σας ολόφρεσκο!
Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί σας ολόφρεσκο - Ακολουθήστε ένα-ένα τα βήματα για να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί σας...
Απίθανο! Το μυστικό για να διατηρήσετε το μπαγιάτικο ψωμί σας ολόφρεσκο!