Πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών: Απορρίπτουμε το νέο «Νόμο-Πλαίσιο» των πανεπιστημίων στο σύνολό του
Δελτίο τύπου της σύσκεψης ΔΣ των Συλλόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δελτίο Τύπου της σύσκεψης των ΔΣ των Συλλόγων της πανεπιστημιακής 
κοινότητας για τον νέο "Νόμο-Πλαίσιο"

Η σύσκεψη των ΔΣ των Συλλόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών, Συμβασιούχων, Συμβασιούχων Ερευνητών/Διδασκόντων, Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Εκπροσώπων Φοιτητικών Συλλόγων) στην ανοικτή συνεδρίασή τους της 9ης Ιουνίου 2022, κατέληξε στα κάτωθι:

(1). Απορρίπτει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον νέο «Νόμο-Πλαίσιο» των πανεπιστημίων στο σύνολό του και ζητά να μην κατατεθεί προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή.
(2). Απορρίπτει την επιστολή της Υπουργού Παιδείας προς τα μέλη ΔΕΠ, θεωρώντας πως προσβάλλει την ιδιότητά τους ως δημόσιους λειτουργούς.
(3). Σημειώνει τον ακραίο περιορισμό των δημοκρατικών διαδικασιών διοίκησης και εκλογής μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης, ο οποίος εισάγεται με το προτεινόμενο σχέδιο-νόμου συνεχίζοντας και επιτείνοντας τον αποκλεισμό μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, Διοικητικών) από τις εκλογές μονοπρόσωπων οργάνων. 
(4). Υπογραμμίζει την αρνητική επίπτωση, μέχρι διαλύσεως, που θα επιφέρει η εφαρμογή διατάξεων του σχεδίου νόμου στα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και τα θεραπευόμενα γνωστικά αντικείμενα στα Τμήματα.
(5). Με την εισαγωγή πολυποίκιλων εκπαιδευτικών υπηρεσιών/προϊόντων διαφόρων διαβαθμίσεων με δίδακτρα και με την αποδυνάμωση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ολοκληρώνεται η μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρηματικά κέντρα. 
(6). Η εισαγωγή του πειθαρχικού δικαίου για τα μέλη ΔΕΠ, σε αντιστοιχία με αυτό που έχει ήδη εισαχθεί για τους φοιτητές, ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές/συνδικαλιστικές διαδικασίες και οδηγεί στην κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων.
(7). Εκφράζει την διαφωνία της για την κατάργηση της δυνατότητας μονιμοποίησης στην βαθμίδα του Επικούρου Καθηγητή.
(8). Διεκδικεί αύξηση του μισθού όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο που προσφέρουν και όχι υποκατάστασή του από άσκηση ελευθέριων επαγγελμάτων ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λοιπών ετεροαπασχολήσεων.
(9). Εκφράζει την αντίθεσή της στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία αφενός περιορίζει την δυνατότητα για πανεπιστημιακές σπουδές στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, αφετέρου λειτουργεί ως κριτήριο για την συγχώνευση/κατάργηση Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Η δημιουργία, λειτουργία και κατάργηση Πανεπιστημιακών Τμημάτων πρέπει να γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια. 
(10). Διεκδικεί Συλλογική Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό ωράριο και ασφάλιση για όλους τους εργαζομένους στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να σταματήσει το καθεστώς των υποτροφιών και των συμβάσεων έργου για τους νέους ερευνητές και διδάσκοντες.
(11). Οι διατάξεις περί διαγραφής φοιτητών, περιορισμού των συλλογικών/συνδικαλιστικών ελευθεριών και κυρίως η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν. 
(12). Καλεί την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών να συνεχίσει την διακοπείσα συνεδρίασή της και να απορρίψει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου για τον νέο «Νόμο-Πλαίσιο».

Η σύσκεψη των ΔΣ των Συλλόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών, Συμβασιούχων, Συμβασιούχων Ερευνητών/Διδασκόντων, Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Εκπροσώπων Φοιτητικών Συλλόγων) θα προχωρήσει σε διενέργεια συνέντευξης τύπου, συνάντησης/σύσκεψης με φορείς και σωματεία της πόλης και σε κινητοποίηση ενημέρωσης του Αχαϊκού λαού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η «Φυσική» αρνητικότητα της Θετικής Κατεύθυνσης
Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία και να αντιμετωπίζουμε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια ως εφαλτήριο μιας επιστημονικής σταδιοδρομίας...
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η «Φυσική» αρνητικότητα της Θετικής Κατεύθυνσης
Σαλάτα με φακές
Η πιο νόστιμη σαλάτα με φακές: Συνταγή από την Παλαιστίνη
Η κλασική συνταγή για φακοσαλάτα, υγιεινή, θρεπτική και άκρως καλοκαιρινή περιέχει εκτός από τις φακές, τοματίνια ή ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο...
Η πιο νόστιμη σαλάτα με φακές: Συνταγή από την Παλαιστίνη