golearn-engl_970-250
Δελτίο τύπου της σύσκεψης ΔΣ των Συλλόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δελτίο Τύπου της σύσκεψης των ΔΣ των Συλλόγων της πανεπιστημιακής 
κοινότητας για τον νέο "Νόμο-Πλαίσιο"

Η σύσκεψη των ΔΣ των Συλλόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών, Συμβασιούχων, Συμβασιούχων Ερευνητών/Διδασκόντων, Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Εκπροσώπων Φοιτητικών Συλλόγων) στην ανοικτή συνεδρίασή τους της 9ης Ιουνίου 2022, κατέληξε στα κάτωθι:

(1). Απορρίπτει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον νέο «Νόμο-Πλαίσιο» των πανεπιστημίων στο σύνολό του και ζητά να μην κατατεθεί προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή.
(2). Απορρίπτει την επιστολή της Υπουργού Παιδείας προς τα μέλη ΔΕΠ, θεωρώντας πως προσβάλλει την ιδιότητά τους ως δημόσιους λειτουργούς.
(3). Σημειώνει τον ακραίο περιορισμό των δημοκρατικών διαδικασιών διοίκησης και εκλογής μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης, ο οποίος εισάγεται με το προτεινόμενο σχέδιο-νόμου συνεχίζοντας και επιτείνοντας τον αποκλεισμό μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, Διοικητικών) από τις εκλογές μονοπρόσωπων οργάνων. 
(4). Υπογραμμίζει την αρνητική επίπτωση, μέχρι διαλύσεως, που θα επιφέρει η εφαρμογή διατάξεων του σχεδίου νόμου στα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και τα θεραπευόμενα γνωστικά αντικείμενα στα Τμήματα.
(5). Με την εισαγωγή πολυποίκιλων εκπαιδευτικών υπηρεσιών/προϊόντων διαφόρων διαβαθμίσεων με δίδακτρα και με την αποδυνάμωση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ολοκληρώνεται η μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρηματικά κέντρα. 
(6). Η εισαγωγή του πειθαρχικού δικαίου για τα μέλη ΔΕΠ, σε αντιστοιχία με αυτό που έχει ήδη εισαχθεί για τους φοιτητές, ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές/συνδικαλιστικές διαδικασίες και οδηγεί στην κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων.
(7). Εκφράζει την διαφωνία της για την κατάργηση της δυνατότητας μονιμοποίησης στην βαθμίδα του Επικούρου Καθηγητή.
(8). Διεκδικεί αύξηση του μισθού όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο που προσφέρουν και όχι υποκατάστασή του από άσκηση ελευθέριων επαγγελμάτων ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λοιπών ετεροαπασχολήσεων.
(9). Εκφράζει την αντίθεσή της στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία αφενός περιορίζει την δυνατότητα για πανεπιστημιακές σπουδές στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, αφετέρου λειτουργεί ως κριτήριο για την συγχώνευση/κατάργηση Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Η δημιουργία, λειτουργία και κατάργηση Πανεπιστημιακών Τμημάτων πρέπει να γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια. 
(10). Διεκδικεί Συλλογική Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό ωράριο και ασφάλιση για όλους τους εργαζομένους στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να σταματήσει το καθεστώς των υποτροφιών και των συμβάσεων έργου για τους νέους ερευνητές και διδάσκοντες.
(11). Οι διατάξεις περί διαγραφής φοιτητών, περιορισμού των συλλογικών/συνδικαλιστικών ελευθεριών και κυρίως η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν. 
(12). Καλεί την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών να συνεχίσει την διακοπείσα συνεδρίασή της και να απορρίψει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου για τον νέο «Νόμο-Πλαίσιο».

Η σύσκεψη των ΔΣ των Συλλόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών, Συμβασιούχων, Συμβασιούχων Ερευνητών/Διδασκόντων, Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Εκπροσώπων Φοιτητικών Συλλόγων) θα προχωρήσει σε διενέργεια συνέντευξης τύπου, συνάντησης/σύσκεψης με φορείς και σωματεία της πόλης και σε κινητοποίηση ενημέρωσης του Αχαϊκού λαού.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σύβοτα - τραγωδία: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης - Έσπασε ο ιμάντας

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Ποιος ήταν ο Διον. Σιμόπουλος που πέθανε: Η πορεία του «από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»
Ο εμβληματικός και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση...
Ποιος ήταν ο Διον. Σιμόπουλος που πέθανε: Η πορεία του «από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης των διορισθέντων με κωδικό εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού (ΜΑΔ)
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
Ανάπλαση Συντάγματος: Χώρος για εγκαύματα και παγκάκια "τάφοι" - Ένα πανάκριβο καψόνι
Ανακαινισμένη Πλατεία Συντάγματος μετά από 3 χρόνια πειράματα: 25.820.074€ στοίχισε η ανάπλαση (ξήλωσαν τα δέντρα, έβαλαν μεταλλική πέργκολα και...
Ανάπλαση Συντάγματος: Χώρος για εγκαύματα και παγκάκια "τάφοι" - Ένα πανάκριβο καψόνι