vouli
Menelaos Myrillas / SOOC
«Καμία δέσμευση από την ηγεσία του υπ. Παιδείας για τη σύσταση οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς θεατρολόγους» - Τι καταγγέλλει Επιτροπή Θεατρολόγων Πολυετούς Προϋπηρεσίας, με αφομή την απάντηση της Ζέττας Μακρή

«Καμία δέσμευση από την ηγεσία του υπ. Παιδείας για τη σύσταση οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς θεατρολόγους», σημειώνει η Επιτροπή Θεατρολόγων Πολυετούς Προϋπηρεσίας, με αφομή την απάντηση της Ζέττας Μακρή στη Βουλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Θεατρολόγων Πολυετούς Προϋπηρεσίας:

Καμία δέσμευση από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας για τη σύσταση οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς θεατρολόγους

Κορύφωση κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή με δύο επίκαιρες ερωτήσεις και δύο ερωτήσεις-αναφορές

Κορυφώθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 ο κοινοβουλευτικός έλεγχος 63 βουλευτών- ποσοστό άνω του 1/5 του κοινοβουλευτικού σώματος όλων των κομμάτων- οι οποίοι επανέρχονταν τους τελευταίους μήνες με παραπάνω από μία ερωτήσεις -αναφορές προς την Υπουργό Παιδείας, στο κρίσιμο ζήτημα της ίδρυσης οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς θεατρολόγους και της ισοκατανομής στους επερχόμενους διορισμούς.

Και ενώ οι ερωτήσεις παρέμεναν αναπάντητες, χάρη στην επίκαιρη ερώτηση της ανεξάρτητης βουλεύτριας κας Αδαμοπούλου Αγγελικής, η Υφυπουργός κα Μακρή Ζέτα προσήλθε εντέλει στο βήμα. Όχι για να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις. Όχι, δυστυχώς.

Παρέμεινε στις ήδη γνωστές δηλώσεις ότι «το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει εντατική, συστηματική προσπάθεια να ενισχυθεί περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό της Εκπαίδευσης με μόνιμους διορισμούς ώστε να αποκατασταθεί η χρόνια στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή.».

Οι προσπάθειες όμως για μόνιμους διορισμούς σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα στο κλάδο των εκπαιδευτικών θεατρολόγων ΠΕ 91.01 έγιναν κατά το δοκούν αφού το ποσοστό κάλυψης των λειτουργικών κενών έφτασε μετά βίας το 20%. Όπως όμως κατήγγειλε και η κα Αδαμοπούλου, το Υπουργείο Παιδείας είχε στη διάθεσή του τρία ολόκληρα χρόνια , εάν επιθυμούσε, να ιδρύσει έγκαιρα οργανικές θέσεις για τους θεατρολόγους και όχι να περιμένει την τελευταία στιγμή να πράξει τα δέοντα και τα αυτονόητα.

Παρότι «το Υπουργείο αναγνωρίζει τη σημασία του μαθήματος της θεατρικής αγωγής καθώς και τα οφέλη του», καμία ουσιαστική απάντηση, καμία δέσμευση δε δόθηκε. Μόνο «τεχνικές αποστειρωμένες»-χαρακτηρισμός της Υφυπουργού-«πληροφορίες» για το ποιες διαδικασίες ακολουθούνται προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις.

Η κα Αδαμοπούλου-καταπέλτης στο λόγο της- υπογράμμισε «τη διεθνή και οικουμενική αναγνώριση της τέχνης του Θεάτρου που γεννήθηκε στη χώρα μας και του μαθήματος της Θεατρικής αγωγής ως ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό και μεθολογικό εργαλείο αλλά και ως ανεξάρτητο μάθημα». Αναφέρθηκε επίσης σθεναρά στην υποβάθμιση που έχει δεχτεί το μάθημα, παρά τα πολλαπλά του οφέλη, αφού καταργήθηκε από την Ε’ και τη ΣΤ’ τάξη του δημοτικού, δεν υπάρχει στο Γυμνάσιο, ενώ αποσύρθηκε από το Λύκειο, για να καταλήξει στη διατύπωση ότι «οι 171 οργανικές θέσεις δε δείχνουν ενδιαφέρον από την πολιτεία ούτε καλύπτουν τις πολλαπλάσιες ανάγκες των μαθητών» και πως «όπου υπάρχει πολιτική βούληση ξεπερνιούνται οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή, κ. Τριανταφυλλίδη Αλέξανδρου

Την ίδια μέρα (Παρασκευή 3 Ιουνίου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος κατέθεσε προς το Υπουργείο Παιδείας επίκαιρη ερώτηση για το φλέγον ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού στη σχολική κοινότητα. Δράττοντας την ευκαιρία, έθεσε στην Υφυπουργό τα εξής ερωτήματα:  «Είναι τυχαίο ότι στα καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία, στα σχολεία που υπάρχουν θεατρικά σχήματα, τα φαινόμενα μπούλινγκ τείνουν να εκλείψουν; Γιατί; Γιατί το παιδί διοχετεύει την ένταση της νιότης του στη συνεργατικότητα, στη συλλογικότητα της θεατρικής πράξης, εισπράττοντας την επιβράβευση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Αμέσως μετά, κάλεσε την Υφυπουργό να ενισχύσει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, ως μέσο πρόληψης αλλά και θεραπείας του σχολικού εκφοβισμού.

Κατάθεση ερωτήσεων από τους τομεάρχες παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Στην ίδια κατεύθυνση οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης (τομεάρχης Παιδείας)και Μερόπη Τζούφη, συμμεριζόμενοι «το δίκαιο αίτημα του απεγκλωβισμού από το εργασιακό καθεστώς της ανασφάλειας και της ανυπαρξίας οργανικών θέσεων αντίστοιχων των λειτουργικών αναγκών», κατέθεσαν αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με αφορμή την επιστολή 200 θεατρολόγων ΠΕ 91.01 με προϋπηρεσία 10ν ετών και άνω.

Τέλος με ερώτηση προς την κα Κεραμέως, η βουλευτής ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου (τομεάρχης Παιδείας) υπερθεμάτισε για την ανάγκη ίδρυσης οργανικών θέσεων στην κατεύθυνση στελέχωσης των Ειδικών Σχολείων, συμπεριλαμβάνοντας τον κλάδο των θεατρολόγων, δεδομένων των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών και της συμπερίληψης που το μάθημα της θεατρικής αγωγής τους προσφέρει.

Μένει να δούμε αν το Υπουργείο Παιδείας έστω και στο παρά πέντε των φετινών διορισμών θα κερδίσει «το στοίχημα» που έχει βάλει έτσι «ώστε να αποκατασταθεί η χρόνια στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή.
Επίκαιρη ερώτηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πάτρα εικόνα
Πάτρα: Τα κειμήλια και οι θησαυροί που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη
Στο ναό της Αγ. Φωτεινής Πατρών επίσης φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια, 4 εικόνες που είναι τοποθετημένες σε προθήκες και δείχνουν η μία τον Ιησού...
Πάτρα: Τα κειμήλια και οι θησαυροί που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη
ΕΥΑ ΣΤΡΑΤΗΣ
Τραγωδία για νεαρό ζευγάρι: Mε διαφορά λίγων μηνών «χτυπήθηκαν» σε σοβαρά τροχαία
Ο Στράτος Ζαφειρέλλης από τη Μυτιλήνη αγωνίστηκε σκληρά για να στηρίξει τη σύζυγό του Ευανθία Καραμήτρου να αποκατασταθεί, έπειτα από το ατύχημα που...
Τραγωδία για νεαρό ζευγάρι: Mε διαφορά λίγων μηνών «χτυπήθηκαν» σε σοβαρά τροχαία
ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει
Ο πρόεδρος του ΣΕΗ μίλησε ανοιχτά για την ηλικία του, ενώ αναφέρθηκε και στα αρνητικά σχόλια για το μαγιό που επέλεξε να φορά στις καλοκαιρινές του...
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει