ειδικη αγωγή
Δεν λείπουν και περιπτώσεις που σχολεία στην προσπάθεια να συμψηφίσουν το κόστος της φετινής εκδρομής με τις οφειλές του τουριστικού γραφείου προς αυτά, προσέκρουσαν σε «τοίχο» αδιαλλαξίας και αντιδράσεων.

Περίπου 10 σχολεία στα Χανιά και τουλάχιστον ένα στην επαρχία των Χανίων, έχουν δώσει σημαντικά ποσά ως προκαταβολές – περίπου 4.000 ευρώ μέσο όρο το καθένα - για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών που ουδέποτε έγιναν.

Το πρόβλημα έχει προκύψει από το 2020. Πολλά σχολεία είχαν διοργανώσει τότε εγκαίρως τις σχολικές τους εκδρομές – ως επί το πλείστον ταξίδια εσωτερικού – δίνοντας στα ταξιδιωτικά γραφεία τις απαιτούμενες προκαταβολές. Όμως με το “πάγωμα” των ταξιδιών και των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας covid19, οι μαθητές και δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις εκδρομές τους και δεν πήραν πίσω τα ποσά των προκαταβολών που είχαν δώσει, τα οποία μάλιστα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

«Στα Χανιά δεν έχουν επιστραφεί οι προκαταβολές των εκδρομών σε 10 σχολεία ενώ το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και κάποια σχολεία της επαρχίας. Μάλιστα, ο μέσος όρος των χρημάτων κάθε προκαταβολής, ανέρχεται περίπου στις 4.000 ευρώ» αναφέρει στο Flashnews.gr το μέλος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων, Σταύρος Ζώης.

Γονείς που είχαν δώσει προκαταβολή, είχαν τη δυνατότητα – από τη στιγμή που δεν είχε πραγματοποιηθεί η εκδρομή των παιδιών τους – να αγοράσουν με τα χρήματα που είχαν ήδη δώσει στα ταξιδιωτικά γραφεία, εισιτήρια για άλλους προορισμούς και διαφορετικές ημερομηνίες. Όσοι όμως δεν επέλεξαν τον παραπάνω τρόπο ή δεν μπόρεσαν να το κάνουν, δεν έχουν λάβει ακόμα τα χρήματά τους πίσω. Την ίδια στιγμή, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου δόθηκε και άλλο χρονικό περιθώριο στα τουριστικά γραφεία τα οποία καλούνται να επιστρέψουν τα μετρητά στους μαθητές μετά τις 30 Ιουνίου του 2022.

Όπως μεταδίδει το flashnews.gr, το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκδρομές που είχαν διοργανωθεί τότε και ακυρώθηκαν αφορούσαν μαθητές της τρίτης λυκείου, οι οποίοι φυσικά έχουν αποφοιτήσει εδώ και δυο χρόνια.

Σχολεία πέφτουν πάνω σε «τοίχο» σε περίπτωση συμψηφισμού

Δεν λείπουν και περιπτώσεις που σχολεία στην προσπάθεια να συμψηφίσουν το κόστος της φετινής εκδρομής με τις οφειλές του τουριστικού γραφείου προς αυτά, προσέκρουσαν σε «τοίχο» αδιαλλαξίας και αντιδράσεων.

Όπως τονίζει στο Flashnews.gr o κ. Ζώης «Κάποια σχολεία προσπάθησαν να συμψηφίσουν το οφειλόμενο ποσό των προκαταβολών με εκδρομές που θα πραγματοποιούσαν φέτος. Υπήρξαν τουριστικά γραφεία που το δέχτηκαν, υπήρξαν όμως και 1-2 γραφεία που δεν το δέχτηκαν. Για παράδειγμα σχολείο της πόλης που αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη φετινή του εκδρομή με τα λεφτά που ούτως ή άλλως του οφείλει το ταξιδιωτικό γραφείο, ήρθε αντιμέτωπο με πάρα πολύ έντονες αντιδράσεις από το γραφείο και πλήρη άρνηση».

Οι εκδρομές έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και γι’ αυτό τον λόγο θα έπρεπε να καλύπτονται από το δημόσιο, υποστηρίζει ο κ. Ζώης και συμπληρώνει: «Οι γονείς αναγκάζονται να συνεισφέρουν, οπότε τίθεται εξαρχής θέμα αποκλεισμού κάποιων παιδιών. Γνωρίζουμε επίσης περιπτώσεις μαθητών στην επαρχία των Χανίων που έκαναν μεροκάματα τα Σαββατοκύριακα για να συγκεντρώσουν χρήματα και να μπορέσουν να πάνε εκδρομή. Αν λάβουμε υπόψιν ότι ορισμένες οικογένειες είναι πολύτεκνες το πρόβλημα είναι πιο έντονο, ειδικά τα χρόνια της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

sxoleio dimotiko
Μεγάλος αριθμός δημοτικών και νηπιαγωγείων δεν θα ανοίξουν στην Πελοπόννησο
Πολλά είναι τα σχολεία που δεν έχουν εγγραφές και ως αποτέλεσμα θα παραμείνουν κλειστά κατά το νέο σχολικό έτος.
Μεγάλος αριθμός δημοτικών και νηπιαγωγείων δεν θα ανοίξουν στην Πελοπόννησο
Ανοιγμα σχολείων: Εβδομαδιαίο τεστ κορονοϊού και μάσκες προτείνει ο Σαρηγιάννης
«Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δε θα πρέπει να μας ξεγελάει»
Ανοιγμα σχολείων: Εβδομαδιαίο τεστ κορονοϊού και μάσκες προτείνει ο Σαρηγιάννης