Ανησυχία εκπαιδευτικών στη Γερμανία: Επιχειρούν να μετατρέψουν Ελληνικά Σχολεία σε Γερμανικά;
Ψήφισμα που υπογράφουν 28 εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων της Νυρεμβέργης, αναφορικά με την πρόθεση μετατροπής των ελληνικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε αντίστοιχα γερμανικά.

Οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων της Νυρεμβέργης

Οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων της Νυρεμβέργης εκφράζουμε τον προβληματισμό και  την έντονη ανησυχία μας, η οποία απορρέει από τις πληροφορίες που ανεπίσημα έχουμε  και αφορούν προτάσεις και σχέδια για δομικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων της ομογένειας, στις οποίες υπηρετούμε. 

Η ανησυχία μας αυτή θεωρούμε ότι είναι εύλογη στο βαθμό που κανείς αρμόδιος θεσμικός φορέας δεν ανέλαβε την ευθύνη να ενημερώσει τα σχολεία κι εμάς τους εκπαιδευτικούς επίσημα για τους σχεδιασμούς αυτούς  που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε.

Προβληματιζόμαστε διότι:

  • Αγνοούμε το ακριβές περιεχόμενο αυτών των προτάσεων, γιατί εκφωνούνται προφορικά χωρίς να παρουσιάζονται εγγράφως, όπως θα ήταν αυτονόητο για κάθε αλλαγή θεσμικού πλαισίου αυτής της τάξης.
  • Αγνοούμε ποιος φορέας επιθυμεί και εισηγείται και ποιος αναλαμβάνει θεσμικά την ευθύνη αυτών των προφορικών προτάσεων.
  • Αγνοούμε τις επιπτώσεις που θα έχουν στη διοίκηση των σχολείων, στα διδακτικά μας καθήκοντα, στον παιδαγωγικό μας ρόλο αλλά και στις εργασιακές μας συνθήκες.
  • Αγνοούμε τις επιπτώσεις που θα έχουν στο παρόν και στο μέλλον των μαθητών μας και στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και προφανώς δεν αρκούν οι εικασίες.
  • Αναρωτιόμαστε για ποιους λόγους ζητείται επειγόντως και με αυτή την «προχειρότητα» η συναίνεση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Ως εκπαιδευτικοί της πράξης, ζώντας την καθημερινότητα των σχολείων, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα των μαθητών και των οικογενειών τους και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε υπό αντίξοες συνθήκες στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μας έργο, είμαστε δεκτικοί σε κάθε ειλικρινή και καλοπροαίρετη πρόταση που αποσκοπεί στη βελτίωση των σχολείων της ομογένειας στη Νυρεμβέργη.

Θέτουμε όμως με υπευθυνότητα και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχία οποιασδήποτε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του βαθμού και της έκτασης που ανεπίσημα πληροφορούμαστε και ζητάμε:

  • Έγγραφη κατάθεση της κάθε πρότασης που θα αποτελεί δέσμευση για το μέλλον των σχολείων, των μαθητών και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
  • Υπεύθυνη και θεσμική ενημέρωσή μας για όλο το φάσμα των φημολογούμενων θεσμικών μεταβολών.
  • Διαφάνεια και διάλογο, ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας.

Μέλημα και δέσμευσή μας είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ομογένειας, μια ιστορική κατάκτηση, όχι μόνο να μην αποδυναμωθεί, όπως βάσιμα φοβόμαστε, αλλά να εξακολουθήσει να υπάρχει και να αποκτήσει μια νέα δυναμική.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ, AP Photo/Evan Vucci
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιεί για επικείμενη κλιμάκωση, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται με αυξημένη ένταση
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
σφεα
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισμένων Αντιστασιακών προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένης εμπλοκής και καλεί σε αλληλεγγύη προς τους λαούς...
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
pencil 1280
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης
Στις 5 Μαρτίου, εκπαιδευτικοί και αιρετοί συζητούν τις δράσεις της ΟΛΜΕ και ανταλλάσσουν προτάσεις
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης
antitromokratki.jpg
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικές ενέργειες: Ενισχυμένη φύλαξη σε λιμάνια και αεροδρόμια
Ενισχυμένα μέτρα σε λιμάνια, αεροδρόμια, μετρό και «ευαίσθητους» στόχους σε όλη τη χώρα
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικές ενέργειες: Ενισχυμένη φύλαξη σε λιμάνια και αεροδρόμια