Ανησυχία εκπαιδευτικών στη Γερμανία: Επιχειρούν να μετατρέψουν Ελληνικά Σχολεία σε Γερμανικά;
Ψήφισμα που υπογράφουν 28 εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων της Νυρεμβέργης, αναφορικά με την πρόθεση μετατροπής των ελληνικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε αντίστοιχα γερμανικά.

Οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων της Νυρεμβέργης

Οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων της Νυρεμβέργης εκφράζουμε τον προβληματισμό και  την έντονη ανησυχία μας, η οποία απορρέει από τις πληροφορίες που ανεπίσημα έχουμε  και αφορούν προτάσεις και σχέδια για δομικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων της ομογένειας, στις οποίες υπηρετούμε. 

Η ανησυχία μας αυτή θεωρούμε ότι είναι εύλογη στο βαθμό που κανείς αρμόδιος θεσμικός φορέας δεν ανέλαβε την ευθύνη να ενημερώσει τα σχολεία κι εμάς τους εκπαιδευτικούς επίσημα για τους σχεδιασμούς αυτούς  που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε.

Προβληματιζόμαστε διότι:

  • Αγνοούμε το ακριβές περιεχόμενο αυτών των προτάσεων, γιατί εκφωνούνται προφορικά χωρίς να παρουσιάζονται εγγράφως, όπως θα ήταν αυτονόητο για κάθε αλλαγή θεσμικού πλαισίου αυτής της τάξης.
  • Αγνοούμε ποιος φορέας επιθυμεί και εισηγείται και ποιος αναλαμβάνει θεσμικά την ευθύνη αυτών των προφορικών προτάσεων.
  • Αγνοούμε τις επιπτώσεις που θα έχουν στη διοίκηση των σχολείων, στα διδακτικά μας καθήκοντα, στον παιδαγωγικό μας ρόλο αλλά και στις εργασιακές μας συνθήκες.
  • Αγνοούμε τις επιπτώσεις που θα έχουν στο παρόν και στο μέλλον των μαθητών μας και στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και προφανώς δεν αρκούν οι εικασίες.
  • Αναρωτιόμαστε για ποιους λόγους ζητείται επειγόντως και με αυτή την «προχειρότητα» η συναίνεση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Ως εκπαιδευτικοί της πράξης, ζώντας την καθημερινότητα των σχολείων, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα των μαθητών και των οικογενειών τους και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε υπό αντίξοες συνθήκες στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μας έργο, είμαστε δεκτικοί σε κάθε ειλικρινή και καλοπροαίρετη πρόταση που αποσκοπεί στη βελτίωση των σχολείων της ομογένειας στη Νυρεμβέργη.

Θέτουμε όμως με υπευθυνότητα και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχία οποιασδήποτε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του βαθμού και της έκτασης που ανεπίσημα πληροφορούμαστε και ζητάμε:

  • Έγγραφη κατάθεση της κάθε πρότασης που θα αποτελεί δέσμευση για το μέλλον των σχολείων, των μαθητών και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
  • Υπεύθυνη και θεσμική ενημέρωσή μας για όλο το φάσμα των φημολογούμενων θεσμικών μεταβολών.
  • Διαφάνεια και διάλογο, ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας.

Μέλημα και δέσμευσή μας είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ομογένειας, μια ιστορική κατάκτηση, όχι μόνο να μην αποδυναμωθεί, όπως βάσιμα φοβόμαστε, αλλά να εξακολουθήσει να υπάρχει και να αποκτήσει μια νέα δυναμική.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στόχος επιθέσεων δύο πανεπιστημιακοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στόχος επιθέσεων πανεπιστημιακοί των ΕΚΠΑ και ΑΠΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στο νοσοκομείο ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ – Βανδαλισμοί από τον Ρουβίκωνα στο σπίτι καθηγήτριας του ΕΚΠΑ
Στόχος επιθέσεων πανεπιστημιακοί των ΕΚΠΑ και ΑΠΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
alfavita
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Με ένα μόνο κλικ η Google επιτρέπει με νέα ρύθμιση να ορίζεις εσύ ποια sites θα βλέπεις πρώτα στις αναζητήσεις σου! Πλέον μπορείς να βλέπεις έγκυρα...
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
EKAB
Κόπτσης για ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο: «Ατυχές περιστατικό, θα διερευνηθούν οι συνθήκες»
Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για επέμβαση συγκόλλησης μεταφέρθηκε το παιδί μετά τον ακρωτηριασμό του από πόρτα
Κόπτσης για ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο: «Ατυχές περιστατικό, θα διερευνηθούν οι συνθήκες»
Συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά 2026 στο Σύνταγμα
Εργατική Πρωτομαγιά: «Ποτάμι» οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας παρά την κακοκαιρία (Εικόνες-Βίντεο)
Σε εξέλιξη οι απεργιακές συγκεντρώσεις: «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η πρώτη Μάη» – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και πώς κινούνται τα ΜΜΜ
Εργατική Πρωτομαγιά: «Ποτάμι» οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας παρά την κακοκαιρία (Εικόνες-Βίντεο)