Έρευνα του ΔΠΘ: Πώς ήταν οι προϊστορικοί Έλληνες στην όψη (Video)
Πώς ήταν οι Έλληνες του παρελθόντος μέσα από το DNA τους

Αποκαλύπτονται στοιχεία για τους προϊστορικούς Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Η έρευνα δίνει απαντήσεις στο πώς έμοιαζαν οι Έλληνες 11.000 χρόνια πριν, πώς ήταν η όψη τους, τα χαρακτηριστικά τους, το ύψος τους, αλλά και τι θα συνέβαινε αν νοσούσαν τότε από κορονοϊό.

Τα χαρακτηριστικά τους

Οι επιστήμονες άντλησαν τις πληροφορίες τους από υλικό που προήλθε από σκελετούς που φυλάσσονται σε μουσεία αλλά και από συστηματικές ανασκαφές. Τα ευρήματα των επιστημόνων μέσω της ανάλυσης του αρχαίου DNA προσδιόρισαν επίσης το χρώμα των ματιών και του δέρματος αλλά και την προδιάθεση για ασθένειες όπως το πάρκισον.

er-600x426.jpg

Όπως έδειξε η έρευνα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, οι προϊστορικοί Έλληνες είχαν σκούρα επιδερμίδα και χρώμα ματιών, ύψος περίπου 1,57 και τρέφονταν κατά κύριο λόγο με κρέας. Μάλιστα, οι περισσότεροι αν νοσούσαν από κορονοϊό θα το περνούσαν βαριά.

Για τα συγκεκριμένα συμπεράσματα που αφορούν στα χαρακτηριστικά που είχαν οι Έλληνες από τη μεσολιθική έως τη βυζαντινή περίοδο, συνεργάστηκαν επιστήμονες από την Ελλάδα και την Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος BioMuse.

Διαδραστικός τρόπος μάθησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ευρήματα είναι διαθέσιμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και με διαδραστικό τρόπο.

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, ενώ οι βιογραφίες των 10 ανθρώπων είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα biomuse.eu.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

θεατρο
2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα: Όταν η δραματική τέχνη μεταμορφώνει την Εκπαίδευση
Το θέατρο ως πανίσχυρο παιδαγωγικό εργαλείο μάθησης και ανάπτυξης: «Μαθαίνω και εξελίσσομαι πράττοντας»
2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα: Όταν η δραματική τέχνη μεταμορφώνει την Εκπαίδευση
Μαθητές με σχολική τσάντα κάθονται και μιλάνε
«Τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν;»  Οι απαντήσεις «χαρισματικών μαθητών» αποκαλύπτουν πολλά
Από την ιατρική έως τη ζαχαροπλαστική, τα όνειρα παιδιών με υψηλό δυναμικό και οι ιδιαιτερότητες στις επιλογές τους
«Τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν;»  Οι απαντήσεις «χαρισματικών μαθητών» αποκαλύπτουν πολλά