Θα υπάρξει και νέα παράταση της θητείας των διευθυντών σχολικών μονάδων;

Σε σημερινή της δήλωση, η βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, με αφορμή την καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των υποψηφίων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας &  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες και πλέον από την ημερομηνία που το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ενστάσεων των ενδιαφερόμενων υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης. Είναι πρωτοφανής η καθυστέρηση και αναδείχνει την ανεπάρκεια του Υπουργείου. Ελπίζουμε η καθυστέρηση να μην οφείλεται στις παρενέργειες και την εμπλοκή της Δικαιοσύνης για τους κομματικούς διορισμούς του 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορεί να παραταθούν για άλλη μια σχολική χρονιά οι θητείες των ανύπαρκτων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. (Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) και για έκτη φορά οι θητείες των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Το alfavita.gr θυμίζει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 232 (Μεταβατικές διατάξεις) του ν. 4823/2021 "Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος:

α) προηγείται η προκήρυξη των θέσεων των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης,

β) έπεται η προκήρυξη των θέσεων των διευθυντών, προϊσταμένων και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.), των υπευθύνων τομέων των Ε.Κ., των Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Προϊσταμένων των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και Κ.Ε.ΠΕ.Α. και

γ) ακολουθεί η προκήρυξη των θέσεων των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και του Προϊσταμένου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης."

Ήδη έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την λήξη προθεσμίας υποβολής ενστάσεων και κοντεύουν τέσσερις μήνες από την ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να δεχθεί αιτήσεις των υποψηφίων Συμβούλων Εκπαίδευσης.

Η  σχετική Προκήρυξη είναι έτοιμη, αλλά για να εκδοθεί και να ορισθούν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, θα πρέπει να απελευθερωθεί η πλατφόρμα από την διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης, πράγμα που μέχρι σήμερα Πέμπτη 12 Απριλίου δεν έχει γίνει.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr θα καθυστερήσει και άλλο η έκδοση των οριστικών πινάκων μοριοδότησης των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης.  Μα και όταν αυτοί ανακοινωθούν σειρά έχουν άλλες διαδικασίες (συνεντεύξεις, κατάρτιση τελικών αξιολογικών πινάκων επιλογής, δηλώσεις προτιμήσεις κλπ) που σημαίνει ότι το "τελικό αποτέλεσμα" δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, στην καλύτερη περίπτωση, πριν από το β΄15νθήμερο του Μαϊου.

Μια ανάσα πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να αλλάξει τους υπάρχοντες διευθυντές εκπαίδευσης καθώς κάθε αλλαγή πάνω στο "μεγάλο γύρο του ανταγωνισμού", τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Παράλληλα η διαδικασία των Συμβούλων Εκπαίδευσης, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, στην καλύτερη περίπτωση πριν από το τέλος Ιουνίου.

Πότε λοιπόν θα αρχίσει η διαδικασία για τις κρίσεις - επιλογές των διευθυντών, προϊσταμένων και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων; 

Το υπουργείο Παιδείας δια στόματος του Γ.Γ Αλέξανδρου Κόπτση σε ερώτηση τοalfavita.gr απαντά ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Άλλες όμως πληροφορίες που φτάνουν από το υπουργείο Παιδείας καταλήγουν σε ένα μεγάλο ερωτηματικό στο αν θα προλάβουν να γίνουν μέσα στο Καλοκαίρι οι διαδικασίες για τους διευθυντές σχολικών μονάδων (η εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παιδείας είναι ότι αφορά πάνω από 25.000 εκπαιδευτικούς που θα θέσουν υποψηφιότητα για τα 13.000 περίπου Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ). Έτσι θεωρείται πλέον πολύ πιθανόν τη νέα σχολική χρονιά τα σχολεία να ξεκινήσουν με τους υπάρχοντες διευθυντές.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι υπάρχουν τρεις ομάδες εκπαιδευτικών που τους απασχολεί έντονα το θέμα. Πρώτον αυτοί που περιμένουν να καταλάβουν μια θέση διευθυντή σχολείου και επείγονται καθώς ήδη έχει γίνει παράταση ενός χρόνου. Δεύτερον οι διευθυντές σχολείων  που θέλουν ακόμη 1 χρόνο να συνταξιοδοτηθούν και τους ενδιαφέρει να παραμείνουν διευθυντές στο σχολείο που είναι ήδη και να μην εμπλακούν σε νέες κρίσεις. Τρίτον αυτοί που θέλουν να απαλλαγούν από τη θέση διευθυντή σχολείου είτε γιατί δεν αντέχουν την πραγματικά μεγάλη πίεση που εξασκεί το ΥΠΑΙΘ είτε γιατί τοποθετήθηκαν την τρέχουσα χρονιά σχεδόν "αναγκαστικά". 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο αιγαιου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια όπως ορίζει η νομοθεσία μοριοδότησης δασκάλνω και καθηγητών έως τις 31 Μαρτίου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών