xatzidakis
Νέο «δώρο» Χατζηδάκη στους επιχειρηματίες τις ιδιωτικής εκπαίδευσης: Καταργείται η κυριακάτικη αργία σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών - Μιλά στο alfavita.gr ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ

Από το «Ποτέ την Κυριακή» στο «Και την Κυριακή». Μετά το «δώρο» της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων για την απασχόληση των εκπαιδευτικών τις Κυριακές, αυτή τη φορά έρχεται νέο «δωράκι» για τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών.

Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Δουλειές Ξανά» θεσμοθετείται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εργάζονται και τις Κυριακές.

Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται ουσιαστικά να νομιμοποιήσει την «αθέατη» πλευρά της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την κατάσταση που προσπαθούν ήδη εδώ και χρόνια να επιβάλλουν οι φροντιστηριάρχες στους χώρους δουλειάς, που δεν είναι άλλη από τα μεγάλα ποσοστά αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών: απλήρωτες υπερωρίες, απλήρωτες Κυριακές ή αργίες για μαθήματα ή διαγωνίσματα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλες αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κόμματι της ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίες σπάνια φτάνουν σε επίσημες καταγγελίες μιας και οι εκπαιδευτικοί φοβούνται και οι ιδιοκτήτες απειλούν ότι θα τους ρίξουν στη ζούγκλα της εργασιακής περιπλάνησης.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι: 

«Στην παρ. 3 του άρθρου 9 του β.δ. 748/1966 (Α’ 179), περί δυνατότητας λειτουργίας και απασχόλησης προσωπικού την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, προστίθεται περ. ιβ) ως εξής:
Ιβ) Των πάσης φύσεως φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών, ειδικώς σε περιπτώσεις διεξαγωγής διαγωνισμάτων ή εξετάσεων».

Όπως αναφέρουν βέβαια οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, η λέξη «ειδικώς» είναι τόσο έξυπνα τοποθετημένη ώστε να αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο διεξαγωγής μαθημάτων, όπου οι εκπαιδευτικοί θα υποχρεώνονται να συμμετέχουν παρά τη θέλησή τους.

«Δουλειές Ξανά ή δουλεία Ξανά;»

«Καλώς ορίσατε στο Μεσαίωνα…» σχολιάζει στο alfavita.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), Γιώργος Χριστόπουλος.

Ο κ. Χριστόπουλος χαρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση Χατζηδάκη, «ως το τελευταίο μιας σειράς δώρων της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης» και ότι μάλιστα συνοδεύει «την ανάλογη χαριστική πράξη κατάργησης αργιών που ψηφίστηκε στον περίφημο νόμο Χατζηδάκη για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων».

pote-tin-kiriaki.jpg

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, η έρευνα που διεξήγαγε η Ομοσπονδία είναι ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης: 

«Πάνω από το 80% των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν πληρώνονται για τις δράσεις που παρέχουν εκτός ωρολογίου προγράμματος! Τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα σε φροντιστήρια και σε Κ.Ξ.Γ., όπου ήδη κυριαρχεί (σε ποσοστά περίπου 50%) η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Διόλου άδικα, λοιπόν, τροποποιήσαμε ελαφρώς τον τίτλο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας από ''Δουλειές Ξανά'' σε ''Δουλεία Ξανά''…» δηλώνει σκωπτικά ο κ. Χριστόπουλος και προσθέτει: 

«Αν κάποιος πολίτης ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας διάβαζε όλα αυτά, εύλογα θα αναρωτιόταν. «Καλά, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν στον 21ο αιώνα, μέσα στην Ε.Ε., εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται, εισφορές που δεν καταβάλλονται; Πώς τροφοδοτούνται τα δημόσια ταμεία;». Η απάντηση είναι απλή – και συνάμα εξοργιστική. Οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται, παρά μόνο για την ικανοποίηση των ρουσφετιών των κομματικών «φίλων» τους, στους οποίους ξεχωριστή θέση κατέχουν οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.

Τρανό παράδειγμα της κυβερνητικής αδιαφορίας στο όργιο της ασυδοσίας, το κόλπο γκρόσο της συντριπτικής πλειονότητας των ιδιοκτητών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών την περίοδο του lockdown. Ενώ λειτουργούσαν με τηλεκπαίδευση, δήλωναν ψευδώς εικονική αναστολή, δεν πλήρωναν μισθούς, δεν κατέβαλαν εισφορές, εισέπρατταν κανονικά κρατικά επιδόματα και δίδακτρα. Μια μεγαλειώδης, τριπλή κλοπή από εργαζόμενους, γονείς και, φυσικά, τα κρατικά ταμεία. Παρά τις καταγγελίες, δεν πειράχτηκε κανείς.

Και, φυσικά, δεν πρόκειται να πειραχτεί κανείς τώρα που δια της βίας, με την απειλή της απόλυσης, χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα υποχρεωθούν σε κυριακάτικη, ''εθελοντικη' πάντοτε, εργασία» καταλήγει ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;