emvolio-koronoios
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Σε τι ποσοστό έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού οι μαθητές 12-7 ετών - Τι δείχνει μελέτη του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ

Το ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε μαθητές 12 - 17 ετών παρουσιάζει μελέτη του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται, μόλις το 27,1% των γονιών είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά της Covid-19, ενώ το ποσοστό των γονιών που είχαν εμβολιαστεί ήταν πολύ μεγαλύτερο, φθάνοντας στο 82,9%..

Παράλληλα, σχεδόν όλοι οι γονείς είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Επιπλέον, το 54,3% των γονιών είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη.

«Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού των γονιών για τα παιδιά τους ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 (45,3%), ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων (36,6%) και η αντίληψη ότι η COVID-19 δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά (9,5%)», σημειώνει το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. 

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Μελέτη διερεύνησης της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών στην Ελλάδα

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη για την εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των γονιών να εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Acta Medica Lituanica και το πλήρες κείμενο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον εξής σύνδεσμο: https://www.journals.vu.lt/AML/article/view/25018/24876. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την Καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τη Διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα. 

Στην Ελλάδα, από τις 15 Ιουλίου 2021 υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού όλων των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών και από τις 30 Ιουλίου 2021 υπάρχει η δυνατότητα αυτή και για τα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 656 γονείς από όλη την Ελλάδα με παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Το 27,1% των γονιών είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά της COVID-19, ενώ το ποσοστό των γονιών που είχαν εμβολιαστεί ήταν πολύ μεγαλύτερο, φθάνοντας στο 82,9%. Σχεδόν όλοι οι γονείς (98,9%) είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Επιπλέον, το 54,3% των γονιών είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη.

Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού των γονιών για τα παιδιά τους ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 (45,3%), ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων (36,6%) και η αντίληψη ότι η COVID-19 δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά (9,5%). Οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας, οι γονείς που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά της COVID-19 και οι γονείς που έχουν θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό εμβολίασαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά τους. Η εμπιστοσύνη των γονιών στα εμβόλια κατά της COVID-19 για τα παιδιά κυμαίνεται σε μέτριο επίπεδο, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα εμβόλια μπορούν να προάγουν τη δημόσια υγεία και είναι ωφέλιμα. 

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλό αριθμό στη χώρα μας, προσβάλλοντας μάλιστα και ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών, ο εμβολιασμός και των παιδιών αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Κατανοώντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19, θα είναι ευκολότερο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων παιδιών. Η σωστή και σφαιρική ενημέρωση των γονιών σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι μια καθοριστική παράμετρος για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των γονιών απέναντι στον εμβολιασμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΣΥΔ - Αναπληρωτές: Οδηγίες εγγραφής αναπληρωτών

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εκπαιδευση
Μέσα στην εβδομάδα οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων (Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας)
Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μέσα στην εβδομάδα οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων (Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας)
ΙΕΠ 2.jpg
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
Το πρόγραμμα υλοποιείται με σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση συνολικής διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
panellinies_3.jpg
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων
Η νέα σύνθεση της επιτροπής περιλαμβάνει περισσότερα μέλη ειδικοτήτων αντίστοιχων με τα εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και περισσότερους υπαλλήλους του...
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων