emvolio-koronoios
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Σε τι ποσοστό έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού οι μαθητές 12-7 ετών - Τι δείχνει μελέτη του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ

Το ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε μαθητές 12 - 17 ετών παρουσιάζει μελέτη του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται, μόλις το 27,1% των γονιών είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά της Covid-19, ενώ το ποσοστό των γονιών που είχαν εμβολιαστεί ήταν πολύ μεγαλύτερο, φθάνοντας στο 82,9%..

Παράλληλα, σχεδόν όλοι οι γονείς είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Επιπλέον, το 54,3% των γονιών είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη.

«Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού των γονιών για τα παιδιά τους ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 (45,3%), ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων (36,6%) και η αντίληψη ότι η COVID-19 δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά (9,5%)», σημειώνει το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. 

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Μελέτη διερεύνησης της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών στην Ελλάδα

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη για την εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των γονιών να εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Acta Medica Lituanica και το πλήρες κείμενο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον εξής σύνδεσμο: https://www.journals.vu.lt/AML/article/view/25018/24876. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την Καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τη Διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα. 

Στην Ελλάδα, από τις 15 Ιουλίου 2021 υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού όλων των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών και από τις 30 Ιουλίου 2021 υπάρχει η δυνατότητα αυτή και για τα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 656 γονείς από όλη την Ελλάδα με παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Το 27,1% των γονιών είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους κατά της COVID-19, ενώ το ποσοστό των γονιών που είχαν εμβολιαστεί ήταν πολύ μεγαλύτερο, φθάνοντας στο 82,9%. Σχεδόν όλοι οι γονείς (98,9%) είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Επιπλέον, το 54,3% των γονιών είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη.

Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού των γονιών για τα παιδιά τους ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 (45,3%), ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων (36,6%) και η αντίληψη ότι η COVID-19 δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά (9,5%). Οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας, οι γονείς που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά της COVID-19 και οι γονείς που έχουν θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό εμβολίασαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά τους. Η εμπιστοσύνη των γονιών στα εμβόλια κατά της COVID-19 για τα παιδιά κυμαίνεται σε μέτριο επίπεδο, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα εμβόλια μπορούν να προάγουν τη δημόσια υγεία και είναι ωφέλιμα. 

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλό αριθμό στη χώρα μας, προσβάλλοντας μάλιστα και ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών, ο εμβολιασμός και των παιδιών αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Κατανοώντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19, θα είναι ευκολότερο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων παιδιών. Η σωστή και σφαιρική ενημέρωση των γονιών σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι μια καθοριστική παράμετρος για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των γονιών απέναντι στον εμβολιασμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xarokopeio.jpg
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Οι προκηρύξεις για την ανάδειξη εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης
Δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις για την την ανάδειξη εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Οι προκηρύξεις για την ανάδειξη εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης
drasi_gia_via
«Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις Φωνές Ενάντια στη Βία»: Πανελλήνια σχολική δράση στις 6/3
Πανελλήνια δράση του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης με τίτλο «Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις Φωνές Ενάντια στη Βία», στις 6/3
«Σπάμε τη Σιωπή, Ενώνουμε τις Φωνές Ενάντια στη Βία»: Πανελλήνια σχολική δράση στις 6/3
Παλαιστίνη
Παλαιστίνη: Η γενοκτονία συνεχίζεται
«Καθημερινά παρακολουθούμε απάνθρωπες σκηνές από το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Εικόνες βιβλικής καταστροφής.  Πόλεις ισοπεδωμένες ,  σπίτια...
Παλαιστίνη: Η γενοκτονία συνεχίζεται