Νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Απαράδεκτες οι μεθοδεύσεις του ΥΠΑΙΘ-Καμία διαβούλευση
ΠΟΣΔΕΠ: Επί δυόμιση χρόνια το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί χωρίς διαβούλευση και αποσπασματικά

Μεθοδεύσεις για τις αλλαγές που έρχονται στον τρόπο εκλογής των διοικητικών οργάνων των ΑΕΙ, ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας, καταγγέλλει η ΠΟΣΔΕΠ.

Ειδικότερα, κάνει λόγο για μια απαράδεκτη τακτική εκ μέρους του ΥΠΑΙΘ, στο οποίο καταλογίζει απουσία διαλόγου και αποσπασματική νομοθέτηση τονίζοντας πως το «επί δυόμιση χρόνια το υπουργείο νομοθετεί χωρίς διαβούλευση και αποσπασματικά, αντί να εισάγει ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο, όπως προγραμματικά είχε εξαγγείλει.

Παρουσιάζει διάφορες ιδέες και χρονοδιαγράμματα με διαρροές στον τύπο, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει σε επίσημες συναντήσεις και ανακοινώσεις». 

Αναφερόμενη δε στην τροπολογία που προβλέπει την παράταση της θητείας των διοικήσεων των ΑΕΙ, η ΠΟΣΔΕΠ κάνει λόγο για διγλωσσία εφόσον «την Τετάρτη 23/3 το υπουργείο κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία που παρέχει νέα παράταση της θητείας τους έως 31/12/2022 και απαγορεύει την προκήρυξη εκλογών για πρυτανικές αρχές, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει να μην προκηρύξουν εκλογές οι πρυτάνεις δέκα πανεπιστημίων, όπως οφείλουν λόγω λήξης θητείας, και είχε διαβεβαιώσει τη σύνοδο των πρυτάνεων ότι δεν θα δοθεί παράταση».

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ συναντήθηκε την Παρασκευή 17/3 με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μετά από πρόσκληση της κ.Υπουργού, η οποία παρουσίασε γενικές ιδέες για ένα επικείμενο νομοσχέδιο. Τα μέλη της ΕΓ που συμμετείχαν στη συνάντηση σχολίασαν τις σκέψεις που αναπτύχθηκαν από την κ. Κεραμέως και επιφυλάχθηκαν να πάρουν θέση επί του γραπτού κείμενου, το οποίο έλαβαν στο τέλος της συνάντησης, σε προσεχή συνεδρίαση της ΕΓ. 

Επισημαίνουμε ότι μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να θεωρείται μέρος ενός διαλόγου, τον οποίο κάθε φορά ζητάμε να διεξάγεται κατά την προκαταρκτική φάση ενός νομοσχεδίου, ώστε να συμβάλλουμε στην επεξεργασία του πριν την τελική μορφή, ως εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, ως ενδιαφερόμενοι και ως έμπειροι γνώστες της κατάστασης στα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. 

Επί δυόμιση χρόνια το υπουργείο νομοθετεί χωρίς διαβούλευση και αποσπασματικά, αντί να εισάγει ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο, όπως προγραμματικά είχε εξαγγείλει. Παρουσιάζει διάφορες ιδέες και χρονοδιαγράμματα με διαρροές στον τύπο, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει σε επίσημες συναντήσεις και ανακοινώσεις. Μεταθέτει κάθε τόσο σε επόμενο ή άγνωστο χρόνο το πολυδιαφημισμένο θέμα της ριζικής αναδιάρθρωσης στον τρόπο διοίκησης (συμβούλια, εκλογή πρύτανη, οικονομικός διευθυντής κλπ.).

Την Τετάρτη 23/3 το υπουργείο κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία που παρέχει νέα παράταση της θητείας τους έως 31/12/2022 και απαγορεύει την προκήρυξη εκλογών για πρυτανικές αρχές, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει να μην προκηρύξουν εκλογές οι πρυτάνεις δέκα πανεπιστημίων, όπως οφείλουν λόγω λήξης θητείας, και είχε διαβεβαιώσει τη σύνοδο των πρυτάνεων ότι δεν θα δοθεί παράταση.

Έχοντας επανειλημμένα τονίσει ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση πρέπει να εντάσσονται σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και να διασφαλίζονται με συγκλίσεις και συναινέσεις, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τακτική που αντιβαίνει σε αυτές τις προϋποθέσεις.

Η τακτική αυτή αποδεικνύει την μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικητικών οργάνων ερήμην της Πανεπιστημιακής κοινότητας, και είναι απαράδεκτη, καθώς, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, παράγει βραχύβιους νόμους, σε βάρος της ομαλής λειτουργίας των  πανεπιστημίων.

Καλούμε την κ. Υπουργό να αποσύρει άμεσα την τροπολογία και να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο του σχεδίου νόμου που έχει ετοιμάσει για ανοικτή και ευρεία διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και με χρονοδιαγράμματα που να μην είναι απαγορευτικά για τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου, όπως αυτά που δηλώνει μέχρι σήμερα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα