Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με την αφαίρεση της μάσκας στα σχολεία και τη μείωση των self test στους μαθητές
Μετά την 1η Απριλίου οι αποφάσεις για τις μάσκες και τα self test

«Πιστεύω ότι σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν λίγες μέρες, κατά την επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης Μάννα, στη Σύρο.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους μαθητές συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι, αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας χθες Σάββατο στο Open και στην  ερώτηση των δημοσιογράφων εάν συζητάει το υπουργείο Παιδείας και η Επιτροπή την αφαίρεση της μάσκας στα σχολεία δήλωσε τα παρακάτω: "Όλα συζητιούνται όπως εξελίσσονται τα μέτρα για την ώρα όμως δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση".

SELF TEST

Παράλληλα η υπουργός είπε πως δεν υπάρχει απόφαση ακόμη για μείωση των self test  και συμπλήρωσε πως «από Δευτέρα έως Πέμπτη θα γίνει εκ νέου διάθεση για 5 τεστ σε κάθε δικαιούχο, που θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι και την 1η Απριλίου».

Επεσήμανε πως τα self test έχουν αποδειχθεί ως ένα «χρήσιμο εργαλείο» για την μείωση διασποράς του κορονοϊού στα σχολεία και πως βοήθησαν να κρατηθούν ανοιχτά. «Τα σχολεία μας δεν έκλεισαν ούτε για μια ημέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός ανέφερε πως από την 1η Απριλίου θα επανεξεταστεί το θέμα για σταδιακή μείωση των self test, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των μέτρων, όπως γίνονται και σε άλλους τομείς. «Είναι κάτι που συζητά η επιτροπή ωστόσο θα δούμε ως τότε την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι μέτρα που δημιουργούν ασφαλές περιβάλλον και ακόμη δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση», όπως είπε. 

«Για εμάς το μείζον ήταν διττό. Αφενός η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας της εκπαίδευσης και για αυτό επιμείναμε ώστε να θωρακιστούν και τα δύο».

Τα ευρήματα έρευνας για τη χρήση μάσκας στα σχολεία στις ΗΠΑ

α σχολεία που εφάρμοσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας είχαν 72% λιγότερα κρούσματα ενδοσχολικής διασποράς συγκριτικά με σχολεία που είχαν προαιρετική τη χρήση της μάσκας, με βάση τα αποτελέσματα μίας μελέτης που διεξήχθη σε πάνω 1,1 εκατομμύρια μαθητές και 157000 άτομα προσωπικού σε 9 πολιτείες των ΗΠΑ υπό την αιγίδα του NIH (National Institutes of Health).

Οι Iατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης αυτής.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η μελέτη σχεδιάστηκε στην περίοδο που το δέλτα ήταν το επικρατόν στέλεχος. Οι περισσότερες περιπτώσεις COVID-19  που περιγράφηκαν στη μελέτη προήλθαν από την κοινότητα, ενώ μόλις το 10% προήλθε από σχολική διασπορά.

Οι ερευνητές περιέγραψαν ότι για κάθε 100 περιπτώσεις που προήλθαν από την κοινότητα, περιγράφηκαν 7,3 περιπτώσεις που προήλθαν από το σχολείο σε σχολεία που ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας, και 26,4 περιπτώσεις σε σχολεία που ήταν προαιρετική η μάσκα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προαιρετική χρήση μάσκας αυξάνει κατά 3,6 φορές τον κίνδυνο ενδοσχολικής μετάδοσης.

Η μελέτη αφορά δεδομένα από 26 Ιουλίου 2021 έως 13 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή την περίοδο πριν την επέλαση του στελέχους όμικρον. Συνολικά περιγράφηκαν 40601 λοιμώξεις στην κοινότητα (36032 σε μαθητές και 4569 σε προσωπικό)  και 3085 λοιμώξεις που μεταδόθηκαν εντός σχολείου (2844 σε μαθητές και 241 σε προσωπικό).  

Στα σχολεία που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη, το 10% είχε προαιρετική χρήση μάσκας, το 75% είχε υποχρεωτική χρήση μάσκας και στο υπόλοιπο 15% η στρατηγική όσο αφορά τη χρήση της μάσκας άλλαξε κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ της αξίας της χρήσης μάσκας στην προστασία από τη διασπορά του ιού SARS-CoV-2  στα σχολεία. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τρένο στα Τέμπη
Τέμπη: «Βοήθεια, είμαστε από κάτω» - Νέο ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμέντο με κραυγές εγκλωβισμένων
Νέο βίντεο-ντοκουμέντο δευτερόλεπτα μετά τη φονική σύγκρουση
Τέμπη: «Βοήθεια, είμαστε από κάτω» - Νέο ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμέντο με κραυγές εγκλωβισμένων
15s10panepistimiopatrwn-thumb-large-thumb-large.jpg
Παν.Πατρών: Έως 1/03/2024 τα σεμινάρια που αφορούν Εκπαιδευτικούς
Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις των σεμιναρίων που αφορούν εκπαιδευτικούς από το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Διορία έως 1 Μαρτίου του 2024
Παν.Πατρών: Έως 1/03/2024 τα σεμινάρια που αφορούν Εκπαιδευτικούς