Τζούφη: Η κυβέρνηση κλείνει τμήματα ΑΕΙ και μειώνει τη χρηματοδότηση
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
H ΕΘΑΑΕ, το «μακρύ χέρι» του υπουργικού γραφείου, θεσπίζοντας κριτήρια χωρίς ακαδημαϊκή λογική που οδηγούν σε ανορθολογικές κατηγοριοποιήσεις
Με τελεσίγραφα προς τα ΑΕΙ συνεχίζει το υπουργείο Παιδείας την «αναδιάρθρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας από τα ιδρύματα να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων. Προηγήθηκαν η περικοπή της χρηματοδότησης κατά 20%, η θέσπιση της ανταποδοτικής αξιολόγησης, η μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). 
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας δημιουργήσει όλες τις συνθήκες εκπλήρωσης μια αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των τμημάτων που στερήθηκαν φοιτητές λόγω της ΕΒΕ. Δηλαδή του «κόφτη» που επέβαλλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με σκοπό να αποκλείσει χιλιάδες υποψήφιους από τα δημόσια ΑΕΙ. Άλλωστε, «τα κολέγια, κλέφτες θα γίνουν;».
 
Καμία βελτίωση δεν πρόκειται να γίνει. Η ουσία της «μεταρρύθμισης» είναι η συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ναρκοθετώντας -πρώτα και κύρια- το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων. Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης, το οποίο διαφημίστηκε ως «καινοτόμο και αξιοκρατικό», δοκιμάζει τις αντοχές των περισσότερων περιφερειακών ΑΕΙ, όπως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 
 
Στην προσπάθεια αυτή πρωταγωνιστεί και η ΕΘΑΑΕ, το «μακρύ χέρι» του υπουργικού γραφείου, θεσπίζοντας κριτήρια χωρίς ακαδημαϊκή λογική που οδηγούν σε ανορθολογικές κατηγοριοποιήσεις. Μάλιστα, η «ανεξάρτητη» αρχή τιμωρεί όσα ιδρύματα πρωτοστάτησαν στις συνέργειες ΑΕΙ-ΤΕΙ, δίνοντας τον τόνο για μείωση της χρηματοδότησής τους. 
 
Πρέπει να τους σταματήσουμε. Μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τους επιστημονικούς φορείς. Το οφείλουμε στα Πανεπιστήμια μας, στη νέα γενιά, στο μέλλον της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η «Φυσική» αρνητικότητα της Θετικής Κατεύθυνσης
Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία και να αντιμετωπίζουμε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια ως εφαλτήριο μιας επιστημονικής σταδιοδρομίας...
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η «Φυσική» αρνητικότητα της Θετικής Κατεύθυνσης
Σαλάτα με φακές
Η πιο νόστιμη σαλάτα με φακές: Συνταγή από την Παλαιστίνη
Η κλασική συνταγή για φακοσαλάτα, υγιεινή, θρεπτική και άκρως καλοκαιρινή περιέχει εκτός από τις φακές, τοματίνια ή ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο...
Η πιο νόστιμη σαλάτα με φακές: Συνταγή από την Παλαιστίνη