Η Δημιουργία Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού είναι μια διαδικασία που θα έπρεπε ήδη να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δεκαετίες.

Η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων εξωτερικού βασάνιζε και βασανίζει εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες πτυχιούχους (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) αλλά και υποψήφιους για σπουδές εκτός Ελλάδας που ενδιαφέρονται να μάθουν αν η σχολή που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν αναγνωρίζεται (το πτυχίο της) στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό η Δημιουργία Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού είναι μια διαδικασία που θα έπρεπε ήδη να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δεκαετίες.

Οι νέες διατάξεις για τη λειτουργία του του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ – πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) προβλέπουν αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων από το εξωτερικό (και τα αντίστοιχα αναγνωρισμένα στη χώρα μας ανώτατα ιδρύματά του).

Οι νέες αυτές διατάξεις θα συμπεριληφθούν στο νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή.

Στο Εθνικό Μητρώο που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού, θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και αυτό, βέβαια, θα καταστήσει την αναγνώριση πτυχίων των υποψηφίων αυτόματη καθώς τα ελληνικά ΑΕΙ θα μπορούν να αναγνωρίσουν μέσω του Μητρώου τους τίτλους σπουδών.

Έτσι δεν θα χρειάζεται η «μεσολάβηση» του ΔΟΑΤΑΠ για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων.

Βεβαίως στην περίπτωση που το πανεπιστήμιο του εξωτερικού από το οποίο τυχόν αποφοίτησε ένας νέος δεν έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ θα ακολουθείται όλη η διαδικασία αναγνώρισης που ισχύει και σήμερα.

Ως γνωστόν στο ΥΠΑΙΘ λειτουργεί το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο είναι αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων εξωτερικού και στο οποίο κάθε πτυχιούχος εξωτερικού θέλει να ασκήσει επαγγελματική δραστηριότηταστην Ελλάδα μπορεί να κάνει αίτηση στο συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο και την εξετάζει.

Επίσης, δεν θα περιλαμβάνεται στον νέο νόμο καμία διάταξη σχετική με τα ιδιωτικά κολέγια και τους αποφοίτους τους.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα λυθεί το πρόβλημα της αναγνώρισης του τριετούς πρώτου κύκλου σπουδών των ΑΕΙ των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων χωρών, που αποτελούσε πάντα το «αγκάθι» στις αναγνωρίσεις πτυχίων για τη χώρα μας, στην οποία και ο πρώτος κύκλος σπουδών (προπτυχιακά) είναι τετραετής.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia
Η αστυνομοκρατία στα σχολεία το … όραμα του νέου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Πειραιά
«Σε μια συγκυρία εφιαλτική για το δημόσιο σχολείο που η κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική βασίζεται στη λογική της λιτότητας και των περικοπών σε άθλια...
Η αστυνομοκρατία στα σχολεία το … όραμα του νέου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Πειραιά
Τρύφων Αλεξιάδης
Αλεξιάδης: Κατάθεση αναφοράς για τις μεταφορές μαθητών Καλλιτεχνικών σχολείων
Κατάθεση αναφοράς στη Βουλή, για τον περιορισμό απόστασης στις μεταφορές των μαθητών των Καλλιτεχνικών Σχολείων, από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφωνα...
Αλεξιάδης: Κατάθεση αναφοράς για τις μεταφορές μαθητών Καλλιτεχνικών σχολείων