Εθνικό Μητρώο για την αυτόματη αναγνώριση πτυχίων από το εξωτερικό
Η Δημιουργία Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού είναι μια διαδικασία που θα έπρεπε ήδη να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δεκαετίες.

Η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων εξωτερικού βασάνιζε και βασανίζει εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες πτυχιούχους (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) αλλά και υποψήφιους για σπουδές εκτός Ελλάδας που ενδιαφέρονται να μάθουν αν η σχολή που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν αναγνωρίζεται (το πτυχίο της) στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό η Δημιουργία Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού είναι μια διαδικασία που θα έπρεπε ήδη να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δεκαετίες.

Οι νέες διατάξεις για τη λειτουργία του του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ – πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) προβλέπουν αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων από το εξωτερικό (και τα αντίστοιχα αναγνωρισμένα στη χώρα μας ανώτατα ιδρύματά του).

Οι νέες αυτές διατάξεις θα συμπεριληφθούν στο νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή.

Στο Εθνικό Μητρώο που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού, θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και αυτό, βέβαια, θα καταστήσει την αναγνώριση πτυχίων των υποψηφίων αυτόματη καθώς τα ελληνικά ΑΕΙ θα μπορούν να αναγνωρίσουν μέσω του Μητρώου τους τίτλους σπουδών.

Έτσι δεν θα χρειάζεται η «μεσολάβηση» του ΔΟΑΤΑΠ για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων.

Βεβαίως στην περίπτωση που το πανεπιστήμιο του εξωτερικού από το οποίο τυχόν αποφοίτησε ένας νέος δεν έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ θα ακολουθείται όλη η διαδικασία αναγνώρισης που ισχύει και σήμερα.

Ως γνωστόν στο ΥΠΑΙΘ λειτουργεί το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο είναι αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων εξωτερικού και στο οποίο κάθε πτυχιούχος εξωτερικού θέλει να ασκήσει επαγγελματική δραστηριότηταστην Ελλάδα μπορεί να κάνει αίτηση στο συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο και την εξετάζει.

Επίσης, δεν θα περιλαμβάνεται στον νέο νόμο καμία διάταξη σχετική με τα ιδιωτικά κολέγια και τους αποφοίτους τους.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα λυθεί το πρόβλημα της αναγνώρισης του τριετούς πρώτου κύκλου σπουδών των ΑΕΙ των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων χωρών, που αποτελούσε πάντα το «αγκάθι» στις αναγνωρίσεις πτυχίων για τη χώρα μας, στην οποία και ο πρώτος κύκλος σπουδών (προπτυχιακά) είναι τετραετής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καραλης
«Ιπτάμενος» Εμμανουήλ Καραλής – Μεγάλο άλμα στα 6,05μ!
Ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε φοβερή εμφάνιση και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, περνώντας τα 6,05 μέτρα —...
«Ιπτάμενος» Εμμανουήλ Καραλής – Μεγάλο άλμα στα 6,05μ!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Πειραιά
Πειραιάς - Εκπαιδευτικοί: Κάλεσμα σε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο Δευτέρα, 23 Μαρτίου
Μεγάλη συγκέντρωση στα Δικαστήρια Πειραιά (Σκουζέ 3-5) στις 08:30 π.μ. ενάντια στις ποινικοποίηση των αγώνων εκπαιδευτικών και εργαζομένων
Πειραιάς - Εκπαιδευτικοί: Κάλεσμα σε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο Δευτέρα, 23 Μαρτίου
ανοικτά σχολεία αίθουσα
Σχολεία: Ένα πενθήμερο δράσεων άνευ μαθημάτων - Ποιους αφορά η νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα εκτός τάξης
Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2026 από τις 6 έως τις 10 Μαΐου – Τι σημαίνει για μαθητές και σχολεία
Σχολεία: Ένα πενθήμερο δράσεων άνευ μαθημάτων - Ποιους αφορά η νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα εκτός τάξης