«Προγεννητική Αγωγή»-ΠΕΒ: Αντί την επιστημονική κοινότητα καταφεύγουν σε αφερέγγυες ΜΚΟ
«Σκληρή» κριτική από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων για το πρόγραμμα «Προγεννητικής Αγωγής» στα σχολεία - «Τι γίνεται όταν αντί να αναγνωρίζεις την επιστημονική σου κοινότητα καταφεύγεις σε αμφιβόλου εγκυρότητας Μ.Κ.Ο»

Τη στάση του ΙΕΠ και του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το περιβόητο πρόγραμμα «Προγεννητικής Αγωγής» στα σχολεία καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, σημειώνοντας ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται η επιστημονική κοινότητα, αλλά «οι πόρτες του υπουργείου παραμένουν σταθερά κλειστές σε οποιοδήποτε αίτημα συνάντησης και κατάθεσης σχετικών θέσεων και προτάσεων».

Η ΠΕΒ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας αντί να εγκρίνουν προγράμματα με αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές απόψεις είναι προτιμότερο να προωθούν προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν κριθεί ως επιτυχημένα από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, όπως πχ. το πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής που εδώ και 6 χρόνια εκπονεί με επιτυχία το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης και βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ. Αυτός εξάλλου δεν είναι ο λόγος που ιδρύθηκαν τα Πειραματικά Σχολεία;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΒ:

Τι γίνεται όταν αντί να αναγνωρίζεις την επιστημονική σου κοινότητα καταφεύγεις σε αμφιβόλου εγκυρότητας Μ.Κ.Ο.

Τα σχολεία καλούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά να υλοποιήσουν τα Προγράμματα Σπουδών σε συνθήκες πρωτοφανούς εσωστρέφειας λόγω των κλειστών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι δράσεις που προτείνονται για την ενίσχυση του μαθησιακού αποτελέσματος και την ενθάρρυνση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης εσχάτως επιβλήθηκαν με ανελαστικά γραφειοκρατικά πρωτόκολλα ως εργαλείο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. 

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας γνωρίζουν ότι δράσεις στα σχολεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν χωρίς τις αναγκαίες μετακινήσεις των μαθητών και χωρίς τη δυνατότητα συνεργασίας εντός και εκτός των σχολείων. Ταυτόχρονα, η επιμονή του Υπουργείου να ισχύσουν σκληρές αξιολογικές διαδικασίες για τους μαθητές την τρέχουσα χρονιά (Τράπεζα Θεμάτων, ΕΒΕ) παρά τις προφανείς δυσκολίες στην κάλυψη της διδακτέας ύλης εντείνει το άγχος και την ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. 

Σε αυτό το τοπίο, το ΙΕΠ πρότεινε και το Υπουργείο ενέκρινε εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Προγεννητικής Αγωγής” στα Γυμνάσια της χώρας στο πλαίσιο, προφανώς, της Αγωγής Υγείας, που εισάγεται στην Πρωτοβάθμια και κατώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση! Αξιοσημείωτο είναι ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα: 

-    το αίτημα προήλθε από μη-κερδοσκοπικό-πολιτιστικό Σωματείο.  
-    το εκπαιδευτικό υλικό έχει συγγράψει Δικαστικός με τους συνεργάτες της!!!  
-    οι Βιολόγοι εξαιρούνται της παραπάνω ανάθεσης (ενδεχομένως γιατί θεωρούνται από το Υπουργείο ως ….μη σχετικοί με το αντικείμενο!) 

Έτσι, “πληροφορηθήκαμε” ότι: “….το DNA, κληρονομείται σχετιζόμενο με την αγάπη των γονέων”, ότι “...η κύηση αποτελεί Σχέδιο που διεκπεραιώνεται από την έγκυο γυναίκα!” και ότι “...Αμερικανίδα έγκυος γέννησε κόρη που νικούσε στα καλλιστεία επειδή θαύμαζε Ελληνικά αγάλματα στο Μουσείο”!!! 

Τα ΠΣ της Βιολογίας είναι απολύτως ανεπαρκή για να ερμηνεύσουν τα παραπάνω… Εκτός αν θεωρείται θεμιτό από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας οι προτεινόμενες δράσεις να αντιστρατεύονται ευθέως τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο ελληνικό σχολείο με βάση τη νομοθεσία τους κράτους. 

Η ανάκληση της έγκρισης του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν προφανώς η ενδεδειγμένη εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Θεωρούμε ότι το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας αντί να εγκρίνουν προγράμματα με αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές απόψεις είναι προτιμότερο να προωθούν προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν κριθεί ως επιτυχημένα από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, όπως πχ. το πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής που εδώ και 6 χρόνια εκπονεί με επιτυχία το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης και βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ. Αυτός εξάλλου δεν είναι ο λόγος που ιδρύθηκαν τα Πειραματικά Σχολεία; 

Οι πόρτες, βέβαια, του Υπουργείου παραμένουν σταθερά κλειστές σε οποιοδήποτε αίτημα συνάντησης και κατάθεσης σχετικών θέσεων και προτάσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trafmatismos-diadilotrias
Τραυματισμός διαδηλώτριας από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη - Καταγγελία & μηνυτήρια αναφορά
«Η επίθεση της αστυνομίας συνεχίστηκε και, φυσικά, αγνόησαν την απόλυτη αναγκαιότητα να κληθεί ασθενοφόρο για την διακομιδή της σοβαρά τραυματισμένης...
Τραυματισμός διαδηλώτριας από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη - Καταγγελία & μηνυτήρια αναφορά
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Σήμερα Πέμπτη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - Προπύλαια στις 12
Πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα «μη κρατικά...
Σήμερα Πέμπτη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - Προπύλαια στις 12
eksetaseis.jpeg
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Οδηγός για τις εξετάσεις του Μαΐου 2024
Για υποψήφιους και για γονείς - Το ΚΠΓ είναι ένα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο στην Ελλάδα καθώς και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Οδηγός για τις εξετάσεις του Μαΐου 2024