sxoleia-foto-memaska-apolimansi
Nikos Libertas / SOOC
«Είναι μύθος ότι οι μαθητές είναι ασφαλέστεροι στα σχολεία» λέει η ΔΑΚΕ καθηγητών για το άνοιγμα των σχολείων και εκτιμά ότι θα μπορούσαν να παραταθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων μία ή το πολύ δύο εβδομάδες

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε. για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τη Δευτέρα τα σχολεία.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «είναι οξύμωρο να κλείνουν τα σχολεία, σε προηγούμενη  φάση της πανδημίας, με 5.000 κρούσματα ημερησίως και να ανοίγουν τώρα με 50.000 κρούσματα», ενώ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το υγειονομικό πρωτόκολλο, που προβλέπει τη νόσηση του 50% +1 μαθητών, προκειμένου να κλείσει το τμήμα.

«Είναι μύθος ότι οι μαθητές είναι ασφαλέστεροι στα σχολεία. Μπορεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος να φορούν την προστατευτική μάσκα, που τους παρέχει προστασία, όμως κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγάζουν υποχρεωτικά τη μάσκα, προκειμένου να φάνε το κολατσιό τους κατά παρέες» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «η Υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι οι καθηγητές, που θα νοσήσουν, θα αντικαθίστανται από άλλους με την ευθύνη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, γιατί στις περισσότερες ειδικότητες δεν υπάρχει πλεονάζον διδακτικό προσωπικό».

Τέλος, «θεωρούμε απαράδεκτη την τιμωρητική διάταξη, που προβλέπει την πραγματοποίηση τεσσάρων rapid τεστ, από τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς με δικά τους έξοδα».

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών ΔΕ για το άνοιγμα των σχολείων:

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε εκφράζει την εντονότατη ανησυχία της για την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 τα σχολεία. Η παράταξη, από θέση αρχής, προκρίνει την δια ζώσης διδασκαλία. Σε περιόδους, όμως, κρίσεων, όπως η σημερινή, επιβάλλεται να εξετάζονται όλες οι παράμετροι, με κυριότερη αυτή της ασφάλειας.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε επισημαίνει τα εξής:

 • Είναι οξύμωρο να κλείνουν τα σχολεία, σε προηγούμενη  φάση της πανδημίας, με 5.000 κρούσματα ημερησίως και να ανοίγουν τώρα με 50.000 κρούσματα.
 • Θα μπορούσαν να παραταθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων μία ή το πολύ δύο εβδομάδες, με αντίστοιχη παράταση του διδακτικού έτους, όπως εξάλλου πρότειναν αρκετοί επιδημιολόγοι, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Το υγειονομικό πρωτόκολλο, που προβλέπει τη νόσηση του 50% +1 μαθητών, προκειμένου να κλείσει το τμήμα είναι απαράδεκτο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Γαλλία και την Ιταλία τα τμήματα  κλείνουν για πέντε μέρες, όταν νοσήσουν τρεις μαθητές.
 • Οι καθηγητές καλούνται να διαχειριστούν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Εκτός των διδακτικών τους καθηκόντων, που πραγματοποιούνται σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και την υπερβολική γραφειοκρατία, που έχει επιβληθεί λόγω της αυτοαξιολόγησης, τώρα καλούνται να εκτελέσουν πρόσθετο γραφειοκρατικό έργο. Αφού καταγραφεί το πρώτο κρούσμα, οι καθηγητές καλούνται να προχωρήσουν στην ιχνηλάτηση, να συμπληρώσουν τα σχετικά παραστατικά για τους μαθητές του τμήματος, που πρέπει να προσέλθουν στις Δημόσιες Δομές, για rapid τεστ. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Λύκειο είναι σύνηθες ο μαθητής να φοιτά σε τμήμα Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης και σε τμήμα ξενόγλωσσο κάνοντας την ανίχνευση δυσκολότερη και τη γραφειοκρατία μεγαλύτερη. Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρωθούν οι σχετικές φόρμες, για να αποσταλούν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στον ΕΟΔΥ.
 • Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται δωρεάν rapid τεστ από τις Δημόσιες Δομές για τους μαθητές και τους καθηγητές, που ήρθαν σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, γνωρίζουμε ότι αυτό πρακτικά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Οι Δημόσιες Δομές έχουν ήδη καταρρεύσει και η αναμονή ξεπερνάει τις δύο ώρες (παρά τα κλειστά σχολεία). Είναι δεδομένο ότι πολλοί μαθητές και καθηγητές θα καταφύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα, καταβάλλοντας το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, για να γλιτώσουν την αφάνταστη ταλαιπωρία.
 • Επιβάλλεται κλιμάκια του ΕΟΔΥ να προσέρχονται στους σχολικούς χώρους, για τη διευκόλυνση μαθητών και καθηγητών.
 • Είναι μύθος ότι οι μαθητές είναι ασφαλέστεροι στα σχολεία. Μπορεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος να φορούν την προστατευτική μάσκα, που τους παρέχει προστασία, όμως κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγάζουν υποχρεωτικά τη μάσκα, προκειμένου να φάνε το κολατσιό  τους κατά παρέες.
 • Τα τμήματα παραμένουν πολυπληθή, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Παρά τον ισχυρισμό του Υπουργείου Παιδείας ότι μόνο το 2,8% των τμημάτων έχουν 28 μαθητές, τα πολυπληθή  τμήματα (25 μαθητές και άνω)  είναι σύνηθες φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα). Το Υπουργείο Παιδείας αυθαίρετα στην παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων με τα σχολεία των μικρών νησιών και των ορεινών και παραμεθορίων περιοχών.
 • Οι καθηγητές, που υπηρετούν στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι μέσης ηλικίας (Μ.Ο 54 έτη). Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εμβολιασμένοι, είναι απολύτως λογικό να φοβούνται. Άλλωστε, το 15% των ευρισκομένων σε εντατικές είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
 • Η Υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι καθηγητές, που θα νοσήσουν, θα αντικαθίστανται από άλλους με την ευθύνη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, γιατί στις περισσότερες ειδικότητες δεν υπάρχει πλεονάζον διδακτικό προσωπικό.
 • Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη την τιμωρητική διάταξη, που προβλέπει την πραγματοποίηση τεσσάρων rapid τεστ, από τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς με δικά τους έξοδα. Οι τιμωρητικές διατάξεις τέτοιου είδους είναι ξένες με την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που πρεσβεύουμε. Ο χώρος μας είχε πάντοτε ως αρχή τη λογική του διαλόγου και της πειθούς και όχι τον καταναγκασμό.
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2023: Η πρόσκληση και οι προθεσμίες
Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε υ π η ρ ε σ ί ε ς και φ ο ρ ε ί ς αρμοδιότητας...
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2023: Η πρόσκληση και οι προθεσμίες
kena.jpg
Κενά στα σχολεία: Να καλυφθεί το κενό ειδικότητας ΠΕ88.02 στη ΔΔΕ Δυτ. Θεσ/νίκης
Το κενό θα έπρεπε να καλυφθεί από τις μεταθέσεις που έγιναν φέτος. Όμως κανένας/μία συνάδελφος/σσα της ειδικότητας ΠΕ88.02 δεν πήρε μετάθεση στη...
Κενά στα σχολεία: Να καλυφθεί το κενό ειδικότητας ΠΕ88.02 στη ΔΔΕ Δυτ. Θεσ/νίκης