foto-sxoleia-memaska-mathites
Nikos Libertas / SOOC
Η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της επέλασης της νέας μετάλλαξης Οmicron, ανησυχεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και προβληματίζει τους ειδικούς, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει ακόμα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Την Τρίτη ή την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Επιστημόνων κάτω από το βάρος της έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων, λόγω της κυριαρχίας και στη χώρα μας της μετάλλαξης Όμικρον.

Στη θέση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου επέμεινε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να καθορίσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης, σημείωσε πως «το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε». Από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι είπε ο υπουργός, είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr τρία είναι τα σενάρια που έχουν ήδη σχηματοποιηθεί και θα πέσουν στο τραπέζι για συζήτηση, με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας, να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Το πρώτο και επικρατέστερο, με βάση τα τωρινά δεδομένα, σενάριο, προβλέπει άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με νέα μέτρα και καινούργια υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η αύξηση των self test, που αντί για δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται τρεις φορές και όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους μαθητές όπως ισχύει σήμερα, ενώ υπάρχει και η πρόταση (μειοψηφική) να γίνονται σε καθημερινή βάση .

Αυτό σημαίνει ότι εντός της εβδομάδας θα κληθούν οι οικογένειες να παραλάβουν τα ανάλογα self tests.

Παράλληλα το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο ένα τμήμα κλείνει μόνο εάν νοσούν ταυτόχρονα το 50% + 1 των μαθητών να αλλάξει και να προβλέπεται μικρότερη αναλογία.

Στο σενάριο αυτό εντάσσεται και η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που νοσούν.

Το δεύτερο σενάριο είναι η παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου, διάστημα το οποίο κρίνεται ικανό ώστε να περάσει η "μεγάλη μπόρα" και αμέσως μετά να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει και περισσότεροι εμβολιασμοί μαθητών. Στην περίπτωση αυτή για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί αν μείνουν κλειστά τα σχολεία θα  ακολουθηθεί και πάλι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης και παράλληλα θα υπάρχει ολιγοήμερη παράταση μαθημάτων στις διακοπές του Πάσχα ή στα τέλη Μαίου.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με νέα μέτρα και καινούργια υγειονομικά πρωτόκολλα και αξιολόγηση της κατάστασης ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, ώστε αν χρειαστεί να κλείσουν αργότερα τα σχολεία. 

Αυτή τη στιγμή το πρώτο σενάριο είναι το επικρατέστερο ενώ το τρίτο έχει τις λιγότερες πιθανότητες. Ωστόσο είναι σαφές τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στην Επιτροπή των Επιστημόνων ότι και το πρώτο σενάριο με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με νέο πρωτόκολλο (π.χ αντί του 50% +1 να γίνει 30% +1) μπορεί με την εκτόξευση των κρουσμάτων να κλείσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας όχι εκατοντάδες τμήματα αλλά εκατοντάδες σχολεία.

Το τελευταίο υπονοούσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης λέγοντας : «Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό.... Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα γίνεις εκπαιδευτής ενηλίκων με μισθό 2.600 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

δικαστήρια διαγωνισμός
Διαγωνισμός ΕΣΔΙ για Δικαστήρια: Ολική πρόσβαση σε ύλη και ερωτήσεις
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το Διαγωνισμό του ΕΣΔΙ - Εδώ θα βρείτε την ύλη και τις ερωτήσεις που πρέπει να λύσετε (μαζί με τις απαντήσεις)
Διαγωνισμός ΕΣΔΙ για Δικαστήρια: Ολική πρόσβαση σε ύλη και ερωτήσεις