golearn-engl_970-250
Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την αξιολόγηση
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Εκπαιδευτικοί καλούν τις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ/ ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν νέα απεργία αποχή κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και το ν. Χατζηδάκη

Διευρύνονται τα πρωτοβάθμια σωματεία που κήρυξαν νέα Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση, όπως αναφέρει η Γενική συνέλυση της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Η ΓΣ της ΕΛΜΕ τονίζει ότι "16 πρωτοβάθμια σωματεία έχουμε κηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ! Συνεχίζουμε αποφασιστικά! Διευρύνεται το αγωνιστικό μέτωπο των πρωτοβάθμιων σωματείων που παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους"

Επιπλέον, η ΓΣ τονίζει ότι την ίδια στιγμή, τα κενά στα σχολεία ούτε και με τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Ε΄ φάση προσλήψεων καλύπτονται! Για χιλιάδες πανελλαδικά κενά ( με βάση τις περσινές προσλήψεις αναπληρωτών είναι περισσότερα από 2000) στη Β/θμια εκπαίδευση προσλήφθηκαν μόλις 271 αναπληρωτές γενικής παιδείας και μόνο 12 ειδικής αγωγής. Οι συνολικές προσλήψεις είναι λιγότερες από τις συνολικές που έγιναν πέρσι.

Όλη η Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 

Αγωνιστική απάντηση στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και στις απειλές του ΥΠΑΙΘ

Διευρύνονται τα πρωτοβάθμια σωματεία που κήρυξαν νέα Απεργία Αποχή!

 1. 16 πρωτοβάθμια σωματεία έχουμε κηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ! Συνεχίζουμε αποφασιστικά! Διευρύνεται το αγωνιστικό μέτωπο των πρωτοβάθμιων σωματείων που παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους! Μετά τους ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», «Γληνός», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κ. Σωτηρίου», Ικαρίας-Φούρνων κήρυξε Α/Α και ο ΣΕΠΕ «Περικλής» και εκτός από τις ΕΛΜΕ Λάρισας, ΕΛΜΕ Χανίων, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με αποφάσεις των Γ.Σ. έχουν κηρύξει και οι Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Φωκίδας, Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, ΕΛΜΕ Σάμου. Άλλες ΕΛΜΕ παίρνουν αποφάσεις στις εκλογοαπολογιστικές Γ.Σ. που γίνονται αυτήν την περίοδο.

 2. Η δυνατότητα και η επιτυχία του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων έχει αποδειχτεί από το συντονισμό των 77 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε απεργία αποχή. Τα Α/θμια σωματεία σε Π.Ε και Δ.Ε. πρέπει να υπερασπιστούν το ρόλο τους, να συντονιστούμε και να μπουν στη μάχη, προκηρύσσοντας κι αυτά απεργία αποχή, κόντρα στη στάση των ηγεσιών σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που αρνούνται να κηρύξουν νέα απεργία αποχή, ενώ παράλληλα αρνούνται να προχωρήσουν σε αγωνιστική και απεργιακή κλιμάκωση.

 3. Χαιρετίζουμε τους εκπαιδευτικούς που κόντρα στις πιέσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς με συγκινητικό τρόπο συμμετείχαν στην Α-Α των πρωτοβάθμιων σωματείων, έδειξαν έμπρακτα τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα και να μην υποστείλουν τις σημαίες. Ταυτόχρονα έδειξαν και τον βαθμό εμπιστοσύνης στα Πρωτοβάθμια Σωματεία και υπογράμμισαν την ανάγκη για αναζήτηση συλλογικών απαντήσεων. Οι εκπαιδευτικοί δεν συναινέσαμε! Το ΥΠΑΙΘ δεν πέτυχε τους στόχους του, η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση-ιδιωτικοποίηση της σχολικής μονάδας δεν προχωρά απρόσκοπτα όπως θα ήθελε, παρ’ όλο τον πρωτόγνωρο ολοκληρωτισμό που έχει επιβάλλει με τις συνεχείς προσφυγές στα δικαστήρια, τις προφορικές και γραπτές απειλές των στελεχών του, τον φόβο και τη φημολογία ποινών από τα ΜΜΕ.

 4. Την ίδια στιγμή, τα κενά στα σχολεία ούτε και με τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Ε΄ φάση προσλήψεων καλύπτονται! Για χιλιάδες πανελλαδικά κενά ( με βάση τις περσινές προσλήψεις αναπληρωτών είναι περισσότερα από 2000) στη Β/θμια εκπαίδευση προσλήφθηκαν μόλις 271 αναπληρωτές γενικής παιδείας και μόνο 12 ειδικής αγωγής. Οι συνολικές προσλήψεις είναι λιγότερες από τις συνολικές που έγιναν πέρσι. Στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης δυτικής Θεσσαλονίκης για 60 κενά γενικής παιδείας προσλήφθηκαν μόνο 15 αναπληρωτές και για άλλα 50 κενά ειδικής αγωγής (25 στα Τμήματα Ένταξης – 25 στην Παράλληλη) δεν προσλήφθηκε ούτε ένας! Οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης τώρα, μετά από πέντε φάσεις προσλήψεων στη γενική παιδεία και στην ειδική αγωγή, είναι 409, ενώ πέρσι ήταν 502. Τα κενά είναι πολύ περισσότερα, αν υπολογιστούν αυξημένες συνταξιοδοτήσεις που φέτος έφτασαν τις 233. Για τη δραματική αυτή κατάσταση η λύση δεν μπορεί να είναι η ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και τα 27 και 28 μαθητές στα τμήματα που προωθούνται από τους Διευθυντές εκπαίδευσης, τα νόθα ΠΥΣΔΕ και Διευθυντές σχολείων.

 5. Απαξιώνουν τους συναδέλφους αναπληρωτές και το δικαίωμά τους να γνωρίζουν όλα τα κενά πριν δηλώσουν την προτίμησή τους, παραβιάζουν κάθε αρχή διαφάνειας, ισοτιμίας, ελέγχου και αντικειμενικότητας για να καταργήσουν δικαιώματα και να διαμορφώνουν κατάλληλο έδαφος για «διευκολύνσεις», «εξυπηρετήσεις» και  πελατειακές σχέσεις μοιράζοντας «φύλλα πορείας» και «πακέτα» θέσεων». Η ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών στην ελαστική εργασία που αναπληρώνουν τους εαυτούς τους, πρέπει να λάβει ΤΕΛΟΣ!

 6. Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του Υπουργείου περικυκλώνουν το δημόσιο σχολείο και την εργασία μας. Οι νόμοι της αξιολόγησης, οι 40.000 αποκλεισμένοι μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το εξεταστικό κάτεργο με εξετάσεις και τράπεζα θεμάτων σε όλο το Λύκειο (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), οι εξετάσεις PISA στο δημοτικό και την Γ΄ Γυμνασίου, η υπαγωγή της τεχνικής εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων, φανερώνουν το μένος τους ενάντια στα λαϊκά στρώματα και επιδιώκουν να στερήσουν, να βάλουν φραγμούς και εμπόδια στο δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Το υπουργείο διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς χτυπώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών.

 7. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Η υγειονομική κρίση κλιμακώνεται επικίνδυνα, ο εργαζόμενος λαός, οι φτωχοί και οι ευπαθείς συναντάνε την αδιαφορία της κυβέρνησης, καθώς οι ανάγκες της «οικονομίας» μπαίνουν πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Κανένα μέτρο πρόληψης δεν έχει παρθεί σε χώρους δουλειάς, ειδικά σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπου οι εργαζόμενοι συνωστίζονται για να βγει η παραγωγή. Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ώστε να διορθωθεί η απαράδεκτη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στα οποία στοιβάζεται ο κόσμος για να πάει καθημερινά στη δουλειά του. Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί στα σχολεία για ολιγομελείς τάξεις, για αποτελεσματικό επιδημιολογικό έλεγχο, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική απέναντι στην πανδημία περιλαμβάνει μόνο πρόστιμα, τιμωρητική λογική, επιδημιολογική επιτήρηση με το αζημίωτο (rapid test επί πληρωμή), διαχωρισμό και μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες, πριμοδότηση των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών, μείωση χρηματοδότησης για το ΕΣΥ, εργασιακή εξόντωση των υγειονομικών. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και της δημόσιας υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

 8. Ενώ διανύουμε μια από τις δυσκολότερες περιόδους, η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτη ένταση την επιθετική, αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της. Αποκορύφωμα είναι η κατάθεση στην Βουλή του προϋπολογισμού, στον οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η εγκληματική μείωση κατά 800 εκ. ευρώ στις δαπάνες της δημόσιας υγείας. Για μια ακόμα φορά τα βάρη μετατοπίζονται στις πλάτες των εργαζόμενων και του λαού, την ώρα μάλιστα που οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά (διατροφή, καύσιμα, θέρμανση, ρεύμα κλπ) γονατίζουν τις λαϊκές οικογένειες και η φτώχεια εξαπλώνεται, ενώ προβλέπονται φοροααπαλλαγές για τις επιχειρήσεις.

 9. Ο πόλεμος στα σωματεία και στα συνδικάτα συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με το αντεργατικό «έκτρωμα» του Χατζηδάκη (καταργεί συνδικαλιστικά δικαιώματα, χτυπά την απεργία, ποινικοποιεί τους αγώνες, κ.ά.). Οι εργατικοί αγώνες και οι κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται με επεμβάσεις τις αστυνομίας, ενώ εκατοντάδες είναι οι δίκες που γίνονται αυτήν την περίοδο κατά αγωνιστών μετά τις περσινές συλλήψεις (Πολυτεχνείο 2020, επέτειος Γρηγορόπουλο 2020). Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ επέλεξε το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα για να εφαρμόσει το ν. Χατζηδάκη με δικαστικές προσφυγές και συνεχείς απειλές και κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στο μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην Αξιολόγηση. Δηλώνουμε ότι δε θα αποδεχθούμε, δε θα εφαρμόσουμε-θα καταργήσουμε στην πράξη το ν. Χατζηδάκη με αντίσταση και αγώνα για την υπεράσπιση της εργασίας, τα δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η Γ.Σ. αποφασίζει να οργανώσουμε μαζικό και μαχητικό πανεκπαιδευτικό αγώνα με στόχο την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και για την προώθηση των διεκδικήσεων του κλάδου.

 1. Η ΟΛΜΕ – ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

 2. Να οργανώσουμε το επόμενο διάστημα παραστάσεις σε Διευθύνσεις από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ενάντια σε αξιολόγηση, κενά, υποχρεωτικές υπερωρίες, συγχωνεύσεις τμημάτων, για να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας για να παραμείνουν ανοιχτά και ασφαλή τα σχολεία.

 3. Διευρύνουμε το αγωνιστικό μέτωπο της απεργίας αποχής και καλούμε τις ΕΛΜΕ να συμπαραταχθούν με τις 16 ΕΛΜΕ/ ΣΕΠΕ που είναι σε απεργία αποχή.

 4. Καλούμε τις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ/ ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν νέα απεργία αποχή κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και το ν. Χατζηδάκη.

 5. Καλούμε τις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ/ ΔΟΕ να καλέσουν την ΑΔΕΔΥ να υλοποιήσει την απόφαση του Γ. Σ. της για μη αποδοχή του ν. Χατζηδάκη και να πάρει πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις.

 6. Προχωράμε σε πανελλαδική συνάντηση συντονισμού των ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ. Η μέρα και η ώρα να συγκεκριμενοποιηθεί μετά από συνεννόηση με τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

 7. Με αποφάσεις Γ.Σ. να προχωρήσουμε σε πανεκπαιδευτική απεργία τον Ιανουάριο.

 8. Με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία (Ιδιωτικού- Δημόσιου τομέα) να οργανώσουμε την συλλογική αγωνιστική απάντηση στο έκτρωμα Χατζηδάκη για απειθαρχία, κατάργηση στην πράξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σύβοτα - τραγωδία: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης - Έσπασε ο ιμάντας

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Ποιος ήταν ο Διον. Σιμόπουλος που πέθανε: Η πορεία του «από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»
Ο εμβληματικός και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση...
Ποιος ήταν ο Διον. Σιμόπουλος που πέθανε: Η πορεία του «από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης των διορισθέντων με κωδικό εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού (ΜΑΔ)
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
Ανάπλαση Συντάγματος: Χώρος για εγκαύματα και παγκάκια "τάφοι" - Ένα πανάκριβο καψόνι
Ανακαινισμένη Πλατεία Συντάγματος μετά από 3 χρόνια πειράματα: 25.820.074€ στοίχισε η ανάπλαση (ξήλωσαν τα δέντρα, έβαλαν μεταλλική πέργκολα και...
Ανάπλαση Συντάγματος: Χώρος για εγκαύματα και παγκάκια "τάφοι" - Ένα πανάκριβο καψόνι