Μια «φιλανθρωπική δράση», πλήρως αποκαλυπτική για τον εξευτελισμό που ακολουθεί την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, στο ημίχρονο ενός αγώνα χόκεϊ.

Σε άλλο επίπεδο έχει φτάσει το επιχειρηματικό πνεύμα που συνδέει την εκπαιδευτική διαδικασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ειδικά στις ΗΠΑ. Σάλος προκλήθηκε έπειτα από το γεγονός ότι δάσκαλοι στις ΗΠΑ πήραν μέρος σ’ ένα επιεικώς εξευτελιστικό show για να μαζέψουν χρήματα για τα σχολεία τους.

Στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο από ό,τι φαίνεται έχει ζηλέψει και η ελληνική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση των «αυτόνομων» σχολικών μονάδων επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις ικανότητες του διευθυντή.

Το γεγονός στις ΗΠΑ έχει ως εξής: 

Η εταιρεία στεγαστικών δανείων «CU Mortgage Direct» «δώρισε» 5.000 δολάρια, που στρώθηκαν σε ένα χαλί (σε χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου) στη μέση ενός γηπέδου χόκεϊ στην πολιτεία της Νότιας Ντακότα και 10 εκπαιδευτικοί έπεσαν στο πάτωμα προσπαθώντας να μαζέψουν όσο περισσότερα χαρτονομίσματα μπορούσαν για τη χρηματοδότηση των σχολείων τους, κοντολογίς για να ενισχυθούν οι σχολικές μονάδες και να αγοραστούν υλικά, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και γραφική ύλη.

Μιλάμε για την διοργάνωση ενός διαγωνισμού που έφερε αντιμέτωπους 10 δασκάλους, οι οποίοι παλεύουν για το ποιος θα αρπάξει τα περισσότερα χαρτονομίσματα.

Η εφημερίδα της Νότιας Ντακότα, Argus Leader, ανέφερε ότι χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου και συνολικής αξίας 5.000 δολαρίων απλώθηκαν στο παγοδρόμιο κατά τη διάρκεια αγώνα χόκεϊ και οι δάσκαλοι από τα κοντινά σχολεία διαγωνίστηκαν για να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χαρτονομίσματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Το γεγονός κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας οργή, ακόμη και σχόλια που παρομοίαζαν το συμβάν με την κορεάτικη σειρά «Squid Game».

Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Argus Leader», δάσκαλοι εξήγησαν ότι συμμετείχαν στο «σόου» για να μπορέσουν να αγοραστούν υλικά που θα τους επιτρέπουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, όπως κάμερες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός για να μπορούν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο διδακτικό υλικό. 

Παίρνουμε μια γεύση πιθανόν από το μέλλον που στρώνει στα ελληνικά σχολεία το υπουργείο Παιδείας, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του και τις "καινοτομίες" του, που λιπαίνουν το έδαφος για τη διασπορά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης σε σχολεία και Πανεπιστήμια, για το σχολείο - επιχείρηση, με αναζήτηση "ευεργετών", "χορηγών" κ.τ.λ.

Αυτό είναι το όραμα του Υπουργείου Παιδείας, αυτή είναι η πολιτική που έχει πλήρως εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και έχει οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της δημόσιας Εκπαίδευσης, σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, σε χρεοκοπίες και κλεισίματα σχολικών μονάδων.

Να σημειώσουμε ότι στη Νότια Ντακότα, στα περισσότερα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν από τον μισθό τους τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούν στο μάθημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

xioni kakokairia athina
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέα επιδείνωση με έντονα φαινόμενα και στην Αττική
Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», ενώ προβλέπεται νέα επιδείνωση των φαινομένων μέχρι το μεσημέρι
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέα επιδείνωση με έντονα φαινόμενα και στην Αττική
ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΑΝΤΩΝΙΟΥ-1024x585.jpg
Ο «αίλουρος των κομμάτων εξουσίας» Γιάννης Αντωνίου, πρόεδρος του ΙΕΠ, καλεί τον εκπαιδευτικό «να μη βολεύεται πίσω από τις ελλείψεις των σχολείων, να παλέψει με αυτά που έχει»!
Πρόεδρος ΙΕΠ: Ο εκπαιδευτικός να παλέψει με αυτά που έχει και όχι παθητικά να βολεύεται πίσω από τις ελλείψεις των σχολείων σε προσωπικό και...
Ο «αίλουρος των κομμάτων εξουσίας» Γιάννης Αντωνίου, πρόεδρος του ΙΕΠ, καλεί τον εκπαιδευτικό «να μη βολεύεται πίσω από τις ελλείψεις των σχολείων, να παλέψει με αυτά που έχει»!