apth
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Την εισβολή ασφαλιτών στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ καταγγέλλουν δύο σχήματα φοιτητών - Βίντεο από τις διαμαρτυρίες

Εισβολή ασφαλιτών στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ το βράδυ της Πέμπτης καταγγέλλουν φοιτητές με ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Αυτόνομου Σχήματος Φυσικού και του ΦΕΡΜΑ στο Μαθηματικόομάδα κουκουλοφόρων ασφαλιτών εισέβαλε στην ΣΘΕ, ψάχνοντας εμφανώς κάτι ή κάποιους, ενώ ορισμένοι από αυτούς κρατούσαν πτυσσόμενα γκλοπ.

Τελικά, μετά από την κατακραυγή των φοιτητών που ήταν παρόντες και μελών φοιτητικών θεατρικών ομάδων, οι ασφαλίτες αποχώρησαν.

Σύμφωνα με το alerta, ακολούθησε άμεσο κάλεσμα σε συγκέντρωση και πορεία, ενώ κινητοποίηση καλέστηκε και την Παρασκευή 10/12, στις 13:00, για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το κείμενο – κάλεσμα των φοιτητικών σχημάτων:

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Το βράδυ της Πέμπτης 9/12 στις 21:30 και ενώ είχε την εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευσή του το Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού στο κτήριο της ΣΘΕ και παράλληλα πρόβες θεατρικές ομάδες, μπήκε ομάδα κουκουλωμένων ασφαλιτών στο κτήριο. Στάθηκαν για κάποια ώρα στο εσωτερικό του κτηρίου, περιεργαζόμενοι τον κόσμο που περνούσε, φανερά ψάχνοντας κάτι. Εν τέλει εκδιώχθηκαν από παρευρισκόμενο κόσμο, ενώ κάποιοι από αυτούς κρατούσαν πτυσσόμενα γκλομπ.

Στη συγκυρία της επίθεσης που δέχεται η δημόσια παιδεία και η κοινωνική βάση συνολικά, αιχμή του δόρατος του κράτους και του κεφαλαίου είναι η καταστολή. Αυτή η απόπειρα στοχοποίησης των αγωνιζόμενων φοιτητικών σχημάτων και τωναγωνιζόμενων ατόμων που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια και η παρουσία κουκουλωμένων μπάτσων στο πανεπιστήμιο, δίνει μία ιδέα του πανεπιστημίου το οποίο ονειρεύεται το κράτος, οι εταιρίες, οι μπατσοι κι ο στρατός, τους οποίους εξυπηρετεί η έρευνα στο πανεπιστήμιο. Η αστυνομοκρατία είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που κρατάει 40.000 μαθητ(ρι)ές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που εντατικοποιεί την καθημερινότητα των φοιτητ(ρι)ών σε ασφυκτικό βαθμό, που θέλει τον φοιτητικό κόσμο σκυμένο και υποταγμένο, να περνάει σαν κυνηγημένος από το πανεπιστήμιο και να βλέπει την παρουσία του σε αυτό ως ένα απλό προστάδιο της κανιβαλιστικής αγοράς εργασίας. Η συρρίκνωση του χρόνου καιτου χώρου των φοιτητ(ρι)ών έχει ως στόχο να μας μετατρέψει σε υπάκουο εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες των αφεντικών και να μη περνάει καν από το μυαλό των φοιτητ(ρι)ών να αγωνιστούν. Παράλληλα ολοένα περισσότερος κόσμος προερχόμενος από την κοινωνική βάση, στερείται την πρόσβαση στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι αναγκάζεται είτε να βγαίνει στην αγορά ως ανειδίκευτος εργαζόμενος/η με μηδενικά εργασιακά δικαιώματα (βλ. Νόμο Χατζιδάκη) είτε να δίνουν τεράστια ποσά σε ιδιωτικά κολλέγια για να πάρουν πτυχίο ισόβαθμο με ΑΕΙ. Με την ισοτίμηση πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, το κράτος αβαντάρει την ιδιωτική εκπαίδευση εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης, στο γενικότερο πλαίσιο της μετακύλισης του κόστους φοίτησης στις πλάτες των φοιτητ(ρι)ώνκαι της υποτίμησης των ζωών μας.

Ό,τι και αν συμβεί, ωστόσο, όση φτωχοποίηση και αν υποστεί η κοινωνική βάση, η συνέχεια της ταξικής και κοινωνικής πάλης είναι αναπόδραστη. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και συγκρούσεις του προηγούμενου διαστήματος, η ριζοσπαστικοποίηση των συλλόγων μέσα από συμμετοχικές και ισότιμου χαρακτήρα διαδικασίες, αποδεικνύει ότι η ασφυκτική φύση του κεφαλαίου και του κράτους μπορεί να απαντηθεί με οργανωμένο και αδιαμεσολάβητο αγώνα σε σχολές, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο. Ο νόμος 4777, το επερχόμενο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, οι εισβολές μπάτσων στα πανεπιστήμια έχουν βρει και θα συνεχίσουν να βρίσκουν τους φοιτητικούς συλλόγους, τα φοιτητικά σχήματα, τον αγωνιζόμενο και αλληλέγγυο κόσμο απέναντί τους. Η εισβολή αυτή στοχοποιεί ξεκάθαρα το Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού και όλο τον αγωνιζόμενο κόσμο της ΣΘΕ και του πανεπιστημίου.

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φυσικού την Τρίτη 14/12 στις 15:00 στο φουαγιέ ΣΘΕ

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση Μαθηματικού την Τετάρτη 15/12 στο φουαγιέ ΣΘΕ

Συγκέντρωση υπεράσπισης του Ασύλου, Παρασκευή 10/12 13:00, Σχολή Θετικών Επιστημών

ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777 ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ

ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού

ΦΕΡΜΑ σχήμα στο Μαθηματικό

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

έφυγε από τη ζωή.jpg
Ασύλληπτη τραγωδία! 13χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του: “Ηρακλή θα σε θυμόμαστε πάντα”
Τραγωδία! Νεκρός μαθητής Γυμνασίου: «θα θυμόμαστε πάντα το ήθος και το χαμόγελό σου. Καλό Παράδεισο»
Ασύλληπτη τραγωδία! 13χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του: “Ηρακλή θα σε θυμόμαστε πάντα”