ειδική αγωγή σεμινάριο
«Η Παιδεία ίσως είναι η πιο αποτελεσματική - μακροχρόνια μεν με σταθερά αποτελέσματα δε - θεραπεία της κοινωνικής ανισότητας και παράλληλα δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των κοινωνικά υποβαθμισμένων τάξεων» - Γράφει ο Βαγγέλης Δήμας

Η νυν Υπουργός Παιδείας και όλες/όλοι οι προηγούμενες/οι αποτελούν επιλογή του εκάστοτε Πρωθυπουργού, ο οποίος λειτουργεί ως  απόλυτος μονάρχης, αν και δημοκρατικά εκλεγμένος. Αποφασίζει ποια/ποιον θα διορίσει ως Υπουργό με κριτήρια έξω-παιδαγωγικά, παραδείγματος χάριν να εξυπηρετήσει συμφέροντα που τον βοήθησαν στην εκλογική μάχη, να κρατήσει εύθραυστες ισορροπίες εσωκομματικές και εξωκομματικές, να επιβάλλει έξωθεν της χώρας εντολές, να προλάβει εν γένει  σεισμούς και ρήγματα ανθρωπογενή. 

Ο πρωθυπουργός αναζητά στο πρόσωπο της νέας/του νέου Υπουργού, αναλόγως των περιστάσεων, άλλοτε τη συνεπή αυταρχικότητα που βαφτίζεται ως αποφασιστικότητα, άλλοτε την υποχωρητικότητα που πασάρεται ως νηφαλιότητα, διαλλακτικότητα ή κάπως έτσι και πάντοτε την υπακοή στον ίδιο και στο κόμμα που χαρακτηρίζεται ως αφοσίωση στο όραμα ή κάπως έτσι. 

Η νέα/ο νέος Υπουργός, στην αρχή της θητείας της/του εξαγγέλλει και προσπαθεί να προωθήσει μία μεταρρύθμιση, εγγεγραμμένη σε χιλιάδες ξύλινες λέξεις επί εκατοντάδων σελίδων, για να διατρανώσει ότι εξαρχής παράγεται έργο, να βάλει τη σφραγίδα του και να ρίξει το λίθο του αναθέματος στις αστοχίες και ελλείψεις των προκατόχων του. Στην ουσία όμως, δρώντας με πνοή βραχεία, ευκαιριακή, συγκυριακή, απαξιώνει τη δημόσια Παιδεία και ενδυναμώνει την ιδιωτική, με ότι μορφές αυτή υλοποιείται, κολέγια, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και τα λοιπά. Καμία μεταρρύθμιση όμως δεν μπορεί να πετύχει, εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις συμμετέχουσες\στους συμμετέχοντες σε αυτήν και κυρίως στην Πολιτεία, εμπιστοσύνη που συνεχώς ανανεώνεται, γιατί συνεχώς παράγει έργο.

Η νέα/ο νέος Υπουργός Παιδείας, για να θεωρηθεί πρόσωπο εμπιστοσύνης, είναι ανάγκη να είναι διακομματικής συναίνεσης, ευρείας αποδοχής και με διασφαλισμένη μακρόχρονη θητεία, για να μπορέσει να προχωρήσει τα σχέδια του, το όραμα του. Υπουργός Παιδείας, η οποία /ο οποίος θα 'χει θητεύσει στην εκπαίδευση, κατά προτίμηση στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια, και θα είναι αποδεδειγμένο το επιστημονικό και παιδαγωγικό της/του έργο. Έτσι, θα γίνει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και η/ο κάθε εκπαιδευτικός θα νιώθει ότι μπορεί άφοβα να στηριχτεί πάνω του. Επομένως, θα της/του συγχωρήσει λάθη, ελλείψεις, καθυστερήσεις και θα δείξει υπομονή, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο/η νέα(ος) Υπουργός νοιάζεται αληθινά για την Παιδεία, χωρίς να καταφεύγει σε μεγαλοστομίες, αλλά αποδεικνύοντας το αδιάλειπτα και διακριτικά με έργα.      

Βεβαίως, και θα υποστηρίζεται από το ανάλογο, προσεκτικά επιλεγμένο με αξιοκρατικά κριτήρια, κριτήρια γνώσης και ήθους, συμβούλιο επιστημόνων (ανάμεσα τους παιδαγωγοί και ψυχολόγοι), εν γένει ειδικών στο τι και στο πώς. Και βεβαίως, όπως προεπισημάνθηκε, θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Πρωθυπουργού και της πλειονοψηφίας του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου, όχι όμως ένας αχυράνθρωπος, ένας ακίνδυνος για το status quo της Παιδείας, αλλά αντίθετα εμφορούμενος με νέες ιδέες, διάθεση για ρήξεις και προθυμία να χαράξει νέους δρόμους. Με πνεύμα ανοιχτοσύνης, που αναγνωρίζει και κρατά με ευγνωμοσύνη ό,τι λειτουργεί και προσπαθεί να γκρεμίσει ό,τι σαθρό. Να νοιάζεται εν τέλει, για να δημιουργήσει θεσμούς και δομές για την κοινωνική ευρυθμία και την ποιότητα ζωής, οι οποίοι θα παραμείνουν παρακαταθήκη στους διαδόχους της/του. Και θα υποστηρίζεται, βεβαίως, με την ανάλογη γενναία χρηματοδότηση (παραδείγματος χάριν με τη γενναία περικοπή των κονδυλίων που προορίζονται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διοχέτευσή των πόρων αυτών για τις ανάγκες της Παιδείας), απόρροια της αντίληψης που θεωρεί την Παιδεία εξαιρετική επένδυση για το μέλλον.

Η Παιδεία ίσως είναι η πιο αποτελεσματική - μακροχρόνια μεν με σταθερά αποτελέσματα δε - θεραπεία της κοινωνικής ανισότητας και παράλληλα δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των κοινωνικά υποβαθμισμένων τάξεων.

Αμήν και λίαν συντόμως!

* Βαγγέλης Δήμας, φιλόλογος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικοί πορεία 2021 ενάντια στην αξιολόγηση ΟΛΜΕ
Μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών σήμερα Δευτέρα στις 12:30 μμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων σήμερα Δευτέρα 26/9/2022 στις 12:30 - Ένας πολύ παγωμένος αλλά και πολύ «καυτός» χειμώνας...
Μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών σήμερα Δευτέρα στις 12:30 μμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων
ΕΟΠΥΥ: Η Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό σας
Πλέον δεν χρειάζεται να περιμένετε σε ουρές για να καταθέσετε δικαιολογητικά για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως και οπτικά. Η διαδικασία γίνεται...
ΕΟΠΥΥ: Η Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό σας