Σκάνδαλο Cisco: Πυρ ομαδόν κατά Κεραμέως από ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και αντιπολίτευση
Σφοδρή κριτική στη Νίκη Κεραμέως από ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την απόφαση - «κόλαφο» για την τηλεκπαίδευση και τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει η Cisco - Τίθεται θέμα παραίτησης

Κατά της Νίκης Κεραμέως και του υπουργείου Παιδείας βάλλουν Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και κόμματα της αντιπολίτευσης με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την οριστική απόφαση -«κόλαφο» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τηλεκπαίδευση και τη χρήση των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Cisco.

ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ κάνουν λόγο για δικαίωσή τους, ενώ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με τις εντολές της αρχής.

Την ίδια ώρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 βάλλουν κατά της ηγεσίας του υπουργείου και της Νίκης Κεραμέως, με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να ζητά την παραίτηση της υπουργού.

Παράλληλα, σε ρεπορτάζ του alfavita.gr αποκαλύπτεται ποια δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών κρατάει το Webex.

ΟΛΜΕ - ΟΙΕΛΕ: Δικαιωθήκαμε - Το υπουργείο να συμμορφωθεί άμεσα

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την απόφαση της ΑΠΔΠΧ, η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για νέα δικαίωσή της, καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και απαιτεί την άμεση συμμόρφωση με τη νομοθεσία.

«Είναι πλέον σαφές ότι το ΥΠΑΙΘ έχει επανειλημμένως παραβιάσει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την εθνική νομοθεσία. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΟΛΜΕ είχε απόλυτο δίκιο όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας που επεσήμανε τις παραβιάσεις αυτές και απαιτούσε από το ΥΠΑΙΘ τη λήψη μέτρων για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας», υπογραμμίζεται σχετικά.

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ σημειώνει: «Ωστόσο, το ΥΠΑΙΘ, αντί να ζητήσει συγγνώμη από 1,5 εκατομμύριο εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες και να συμμορφωθεί άμεσα στις υποδείξεις της ΑΠΔΠΧ, προβαίνει σε μία ακόμη πρωτοφανή κίνηση που αποδεικνύει την παντελή έλλειψη σεβασμού στις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως αυτές προβλέπονται από το Σύνταγμα. Στις 18 Νοεμβρίου του 2021 το ΥΠΑΙΘ εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο όχι μόνο δεν αποδέχεται την απόφαση της Αρχής, αλλά την επιπλήττει επειδή κατά την άποψή του "εκπλήσσει λόγω των εσφαλμένων της παραδοχών, αλλά και λόγω της ξαφνικής αλλαγής πλεύσης εκ μέρους της"».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ εδώ

«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δικαιώνει απόλυτα την ΟΙΕΛΕ», σημειώνει από την πλευρά της η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς «το υπουργείο Παιδείας παραβίασε συστηματικά το νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Σε σχετική ανακοίνωση, μετά την οριστική απόφαση - «κόλαφο» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση, η ΟΙΕΛΕ αναφέρεται αναλυτικά στα πέντε σημεία που υποδεικνύει η Αρχή και σχετίζονται με παράβαση της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα πέντε σημεία απόφασης - «κόλαφο» για υπουργείο Παιδείας και Νίκη Κεραμέως ήταν ότι κρίθηκε παράνομη η πώληση των δεδομένων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στη Cisco και τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησής τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ εδώ

Σφοδρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ - ΜέΡΑ25

Την ίδια ώρα, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει «εννέα αστήρικτους ισχυρισμούς» από τη Νίκη Κεραμέως.

«Αν όμως όντως το Υπουργείο θεωρεί ότι αδικήθηκε, μπορεί να ασκήσει αίτηση θεραπείας στην ΑΠΔΠΧ για την απόφασή της και στη συνέχεια να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια», σημειώνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της βαρύτατα εκτεθειμένης υπουργού του και να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την κάλυψη που ο ίδιος παρείχε στο πρωτοφανές σκάνδαλο Cisco.

Αλλά και ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστόφορος Βερναρδάκης τονίζει ότι η παραίτηση Κεραμέως αποτελεί μονόδρομο.

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του:

«Αυτά, λοιπόν, τα νέα για την Υπουργό που αρέσκεται να σέρνει τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια τους τελευταίους μήνες!

Η οριστική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα αφήνει απολύτως έκθετη την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία υποστήριζε την πλήρη νομιμότητα της λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης της Cisco.

Συγκεκριμένα η απόφαση περιλαμβάνει : α) εντολή μέσα σε 2 μήνες το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει τις 3 παραβιάσεις που αναφέρονται στο σκεπτικό της και β) να υπάρξει συμμόρφωση στις 5 επιπλήξεις που αναφέρονται στο έγγραφο».

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του alfavita.gr

Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του, το alfavita.gr αναδεικνύει για μία ακόμα φορά το σκάνδαλο Cisco και φέρνει στην επιφάνεια τις τρεις κατηγορίες δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών που συλλέγονται κατά την επεξεργασία τους από το Webex.

Παράλληλα, αποκαλύπτονται και οι χρόνοι διατήρησης δεδομένων για κάθε κατηγορία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του alfavita.gr εδώ

Στη «φάση της άρνησης» το υπουργείο

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει εν ολίγοις ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων...κάνει λάθος.

Επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα το ΥΠΑΙΘ κάνει λόγο για εσφαλμένες παραδοχές και εξαπολύει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξε την υπόθεση και που ζήτησε την παραίτηση Κεραμέως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Cisco.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

15s10panepistimiopatrwn-thumb-large-thumb-large.jpg
Παν.Πατρών: Έως 1/03/2024 τα σεμινάρια που αφορούν Εκπαιδευτικούς
Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις των σεμιναρίων που αφορούν εκπαιδευτικούς από το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Διορία έως 1 Μαρτίου του 2024
Παν.Πατρών: Έως 1/03/2024 τα σεμινάρια που αφορούν Εκπαιδευτικούς
ΤΕΜΠΗ
ΟΙΕΛΕ: 1 χρόνο μετά, δεν ξεχνάμε την τραγωδία! – Τα πιθανά Τέμπη της ιδιωτικής εκπαίδευσης
ΟΙΕΛΕ: Εδώ και πολλά χρόνια αναδεικνύουμε με πείσμα τα πιθανά Τέμπη της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Χώρους όπου, λόγω εσκεμμένα αδύναμης εποπτείας,...
ΟΙΕΛΕ: 1 χρόνο μετά, δεν ξεχνάμε την τραγωδία! – Τα πιθανά Τέμπη της ιδιωτικής εκπαίδευσης