Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Νίκη Κεραμέως - Κυριάκος Μητσοτάκης
George Vitsaras / SOOC
Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για την απόφαση «κόλαφος» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα

«Η οριστική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στην Ελλάδα αφήνει απολύτως έκθετη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και προσωπικά τη Νίκη Κεραμέως και δικαιώνει πλήρως την εκπαιδευτική κοινότητα, που είχε καταγγείλει τις αδιαφανείς μεθοδεύσεις της υπουργού Παιδείας, για τη μη προστασία των προσωπικών δεδομένων τόσο των μαθητών και των οικογενειών τους, όσο και των εκπαιδευτικών», αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζουμε πως η Διδασκαλική Ομοσπονδία στις 18/5/2020 είχε διατηρήσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των «εν κρυπτώ» διαδικασιών που είχε ακολουθήσει το υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα είχε αιτηθεί τη χορήγηση της Έκθεσης Αντικτύπου από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, καθώς μέχρι τότε ούτε είχε κοινοποιηθεί, ούτε είχε κληθεί η Ομοσπονδία σε διαβούλευση επί των θεμάτων, που αφορούν στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Κατόπιν η ΔΟΕ προσέφυγε στην ΑΠΔΠΧ για μια σειρά παραβιάσεων του ΥΠΑΙΘ και σήμερα έχουμε την οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου, η εν λόγω απόφαση αποτυπώνει περίτρανα πως το υπουργείο Παιδείας δεν τήρησε τη νομοθεσία σε μια σειρά ζητήματα, που αφορούν το ευαίσθητο κομμάτι των προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, η ΑΠΔΠΧ προβαίνει στην ανάγνωση και διαπίστωση πέντε (5) σημαντικών κατηγοριών-παραβιάσεων από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της Νίκης Κεραμέως. 

  1. Δεν ήταν νόμιμη η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κατά την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς προσωπικά δεδομένα και μεταδεδομένα έτυχαν παράνομης επεξεργασίας. Κι αυτό διότι πολλά από τα δεδομένα έπρεπε να υπήρχε συγκατάθεση από τα φυσικά πρόσωπα -εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς-. Όπως, επίσης, σε άλλα δεδομένα δεν έπρεπε να υπάρξει καμία διαδικασία επεξεργασίας.
  2. Δεν ακολούθησε διαφανείς διαδικασίες και δεν ενημέρωσε για την επεξεργασία των δεδομένων τους, ως όφειλε, τα φυσικά πρόσωπα. Στη σχετική απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι λιγότερες από όσες επιβάλλει ο ΓΚΠΔ, ότι οι πληροφορίες δεν είναι σε κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή και δεν χρησιμοποιείται σαφής και απλή διατύπωση, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη και ότι πρόκειται για πληροφορία που απευθύνεται και σε παιδιά.»
  3. Τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν επαρκή σε καμία περίπτωση και έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
  4. Δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων, όπως προβλέπει ο GDPR, είτε πριν την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε σε διαβούλευση, είτε εκ των υστέρων. 
  5. Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό. Παρανόμως πωλήθηκαν τα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ. Αναφέρεται ρητά ότι σε σχέση με το ζήτημα της διαβίβασης δεδομένων εκτός Ε.Ε., το ΥΠΑΙΘ παραβίασε τις υποχρεώσεις του άρθρου 46 του ΓΚΠΔ.

Είναι ρητώς παράνομη η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία Cisco, η οποία είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση την τεχνική υποστήριξη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στο υπόμνημα αναφέρεται, μάλιστα, το εξής: «είναι σαφές ότι η εταιρεία Cisco (εν προκειμένω ο όμιλος και οι εταιρείες του) υπόκειται στο δίκαιο των ΗΠΑ, συνεπώς, κατ’ αρχήν, δεν εξασφαλίζεται επαρκές επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων.»

Η ΑΠΔΠΧ, με βάση τα παραπάνω, ουσιαστικά επιπλήττει το υπουργείο Παιδείας για αυτές τις 5 κατηγορίες παραβάσεων και δίνει σαφές χρονικό περιθώριο, από 2 μέχρι 4 μήνες, για την άμεση διόρθωση των παραβάσεων.

«Η αλαζονεία, η έπαρση και ο κυνισμός με τα οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα της εκπαίδευσης,  από την πλευρά του Υπουργείου και της κυβέρνησης, θα συναντούν τις οργανωμένες και συντονισμένες δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας», καταλήγει η ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών.

«Η αλήθεια θα βγαίνει στο φως και το δίκιο θα υπερισχύσει», αναφέρουν τέλος οι εκπαιδευτικοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων - Ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δύο νεαρούς στη Θεσσαλονίκη - Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων
papaevaggelou
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά», υπογραμμίζει η Βάνα...
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας για τις άδειες ειδικούς σκοπού των εργαζομένων - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει
xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αττική αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» τα επόμενα 24ωρα - Τα δύο σενάρια για τα έντονα...
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)