ειδική αγωγή σεμινάριο
Thumbnail
Επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για την αξιολόγηση κατόπιν "διαλόγου με γκλομπ της αστυνομίας" και τα χιλιάδες κενά στα σχολεία από τη Μερόπη Τζούφη: "Η αξιολόγηση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς προετοιμάζει το έδαφος για κυρώσεις και απολύσεις, ενώ δεν έχει σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης"

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σημερινή απεργία και στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών εξέφρασε η Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας έχουν επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για τα χιλιάδες κενά στην Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως:

«η αξιολόγηση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς προετοιμάζει το έδαφος για κυρώσεις και απολύσεις, ενώ δεν έχει σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης. Αντίθετα, η ψευδεπίγραφη αξιολόγηση αποτελεί το κρίσιμο βήμα για το διαχωρισμό, την υποχρηματοδότηση και το κλείσιμο σχολείων».

Απευθυνόμενη προς την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε:

«Νομίζετε πως η βελτίωση της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας περνά από τις αίθουσες των δικαστηρίων; Πως μπορεί να γίνει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μέσω του απεργοκτόνου νόμου Χατζηδάκη ή μήπως, διάλογος για την Παιδεία με τα γκλοπ της αστυνομίας;».

Ωστόσο, η υφυπουργός αρνήθηκε να τοποθετηθεί, επιλέγοντας τη σιωπή για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, αλλά και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας.

«Χιλιάδες τα κενά στην Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη»

Η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε ότι το υπουργείο Παιδείας αμφισβητεί έμπρακτα το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην εκπαίδευση. Υπογράμμισε επίσης ότι οι χειρισμοί του υπουργείου οδηγούν τους γονείς στα όρια της απόγνωσης και τους ωθούν -όσους φυσικά έχουν τη δυνατότητα- στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών με ιδιωτική δαπάνη.

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα συνολικά κενά ξεπερνούν τα 5.400 για την πρώτη φάση των εγκρίσεων - δηλαδή οι ελλείψεις είναι της τάξης του 36%. Πιο ειδικά, στην πρωτοβάθμια αγγίζουν τα 3.500, στη δευτεροβάθμια τα 1.000, ενώ 935 κενά καταγράφονται σε ΕΒΠ και σχολικούς νοσηλευτές.

 

 

Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης

ΕΒΠ

 

(Α/θμια & Β/θμια)

Σχολικοί Νοσηλευτές

 

(Α/θμια & Β/θμια)

 

Α/θμια

Β/θμια

Εγκρίσεις Α΄ φάση

10.047

2.114

1.174

1.779

Προσλήψεις Α’ φάση

(αρχές Σεπτέμβρη)

5.676

906

870

987

Προσλήψεις Β΄ φάση

(29-Σεπτ-2021)

904

169

105

56

Σύνολο προσλήψεων

6.580

1.075

975

1.043

Κενά

3.467

1.039

199

736

 

  • Σύνολο εγκρίσεων Α’ φάσης: 15.114

  • Σύνολο προσλήψεων: 9.673

  • Σύνολο κενών: 5.411 (36%)

Συνεχίζοντας, η Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως κενά καταγράφονται και στα Τμήματα Ένταξης, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα Ειδικά Σχολεία, με σοβαρότατες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σχολικούς νοσηλευτές, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ψυχολόγους.

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για περικοπές που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, σε βάρος της εκπαίδευσης των μαθητών με αυξημένες ανάγκες και κάλεσε την υφυπουργό Παιδείας να δεσμευτεί για την άμεση κάλυψη των κενών σε Παράλληλη Στήριξη και Τμήματα Ένταξης, για την τοποθέτηση προσωπικού στα ειδικά και γενικά σχολεία.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή απάντησε με γενικολογίες, απέφυγε να παρουσιάσει σαφές χρονοδιάγραμμα και να δεσμευτεί εκ μέρους του υπουργείου για την κάλυψη των χιλιάδων κενών. Αντίθετα, μίλησε για την προσωπική «ευαισθησία» του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τέλος αρνήθηκε να απαντήσει αν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η στήριξη των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δείτε το βίντεο

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία «Bogdan»: Μήνυμα από το 112 - «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

teacher 1280
Εκπαιδευτικοί: Να καλυφθούν όλα τα κενά στη Β' φάση προσλήψεων - Τοποθετήσεις με διαφάνεια
Να καλυφθούν όλα τα κενά στη Β' φάση προσλήψεων ζητούν οι Παρεμβάσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης - «Όλες οι τοποθετήσεις με διαφάνεια – αιτήσεις – μόρια»
Εκπαιδευτικοί: Να καλυφθούν όλα τα κενά στη Β' φάση προσλήψεων - Τοποθετήσεις με διαφάνεια
ekpaideutikoi kinitopoiisi
Κενά, τοποθετήσεις: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη ΔΠΕ Β' Αθήνας αύριο, Τρίτη
Παράσταση διαμαρτυρίας των Δ.Σ των ΣΕΠΕ Αμαρουσίου και «ο Περικλής» στη ΔΠΕ Β' Αθήνας αύριο, Τρίτη, με αφορμή σειρά ζητημάτων, όπως η κάλυψη των...
Κενά, τοποθετήσεις: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη ΔΠΕ Β' Αθήνας αύριο, Τρίτη
Πανεπιστημιακή αστυνομία: Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση φοιτητών έξω από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία
Πανεπιστημιακή αστυνομία: Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης