Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Σχολική αίθουσα
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS
Συγχωνεύσεις ακόμη και πολυπληθών τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια προκαλούν αναστάτωση σε γονείς και μαθητές - Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα σε πολλά σχολεία διαμορφώνεται στα 26 με 27 άτομα

Πυκνώνουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται σε μικρές και ακατάλληλες, ειδικά για την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, αίθουσες. 

Η δυνατότητα για αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, θυμίζουμε ότι δόθηκε τον Απρίλιο του 2020 και συγκεκριμένα με τον νόμο 4692/2020 του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος αύξησε τον μέγιστο αριθμό νηπίων, προνηπίων και μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από 22 σε 24, ενώ προέβλεπε και τη δυνατότητα προσαύξησης κατά 10% με απόφαση του διευθυντή, που σημαίνει ότι ο αριθμός διαμορφώνεται πλέον στα 26-27 άτομα ανά τάξη. Στον ίδιο νόμο αναφέρεται ρητά πως από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 20 ανά τμήμα, ενώ στα σχολεία της δευτεροβάθμιας το όριο ανεβαίνει στους 27 μαθητές και συνυπολογίζοντας την προσαύξηση του 10% οι μαθητές μπορεί να φτάσουν και τους 30.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών σχολεία προχωρούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας. 

Ενδεικτικά, σε Γυμνάσιο του Περιστερίου τα μέχρι πρότινος τέσσερα τμήματα της τελευταίας τάξης συγχωνεύονται σε τρία, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθηνών, με τον αριθμό των παιδιών να διαμορφώνεται πλέον στα 25-27 άτομα.

Αντίστοιχα, σε σχολεία της περιοχής της Αγίας Παρασκευής, όπου σε ένα από τα Λύκεια παρατηρήθηκε μεγάλη «διαρροή» μαθητών από την περσινή Α’ Λυκείου, κατά την οποία λειτουργούσαν πέντε τμήματα, με αποτέλεσμα η φετινή Β’ Λυκείου να πρέπει να «στριμωχτεί» σε τρία τμήματα των 26 ατόμων κατά μέσο όρο. Πέραν της απολύτως λογικής ανησυχίας των γονέων που προκρίνουν το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών σε συνθήκες συνωστισμού, εντοπίζεται ακόμη ένα πρακτικό πρόβλημα, αυτό της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας. Σύμφωνα με όσα μας περιγράφει ο γονέας, στο ένα τμήμα διδάσκονται γαλλικά, στο άλλο γερμανικά και στο τρίτο ακολουθείται μεικτό σύστημα διδασκαλίας.

Βεβαίως, το ζήτημα των συγχωνεύσεων δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά ολόκληρη τη χώρα, με το πρόβλημα να εντείνεται κυρίως στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Χθες, στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο 6ο Γυμνάσιο, οι γονείς δεν επέτρεψαν στα παιδιά να κάνουν μάθημα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων της Α’ Γυμνασίου. Τα τμήματα από τρία πλέον θα γίνουν δύο, με τους μαθητές ανά τάξη να φτάνουν τους 25 και 26 στον αριθμό. Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, οι αίθουσες είναι ακατάλληλες, χαμηλοτάβανες με μικρά παράθυρα, δημιουργώντας επιβαρυμένες συνθήκες ειδικά δεδομένης της πανδημίας.

Αλλά και στα Χανιά, οι Σύλλογοι Γονέων Δημοτικών Σχολείων και του 4ου ΓΕΛ εκφράζουν «αγανάκτηση και οργή» καταγγέλλοντας ότι τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους όρους από όταν έκλεισαν τον Ιούνιο. «Τμήματα έχουν ήδη συγχωνευτεί, ενώ τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα επιδιώκουν να προχωρήσουν σε νέες συγχωνεύσεις στη δευτεροβάθμια. Παστώνουν τα παιδιά μας σε 25άρια και 27άρια τμήματα για να εξοικονομήσουν το “κόστος” των εκπαιδευτικών. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η ποιότητα του μαθήματος ούτε οι υγειονομικές συνθήκες» λέει η σχετική ανακοίνωση των γονέων οι οποίοι αναφέρουν παράλληλα και τα τεράστια κενά που εντοπίζονται στα σχολεία ακόμη και μετά τους πρόσφατους διορισμούς.

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσε προχθές και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τονίζει ότι η επιλογή της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και σφοδρές αντιδράσεις και τη ρωτά αν προτίθεται να επανεξετάσει την απόφασή της για κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Στείλτε το βιογραφικό σας εδώ

Μητέρα επιτέθηκε βάναυσα σε εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Αστυνομικοί σπάνε τζαμαρία πολυκατοικίας στα Εξάρχεια για να συλλάβουν διαδηλωτές (βίντεο)
Στο βίντεο φαίνονται οι δικυκλιστές της «ΔΡΑΣΗ», ακούγεται η τζαμαρία που σπάει όπως επίσης και αστυνομικοί να φωνάζουν επανειλημμένα «Έξω, έξω τώρα!»
Επέτειος Γρηγορόπουλου: Αστυνομικοί σπάνε τζαμαρία πολυκατοικίας στα Εξάρχεια για να συλλάβουν διαδηλωτές (βίντεο)
kerameos
Σχολεία: Δεν αρκούν οι φιέστες Κεραμέως, υπάρχει και η πραγματικότητα
Η υπουργός αποκρύπτει το σύνολο των ενεργειών με τις οποίες είναι επιβαρυμένα τα σχολεία σε περίπτωση υπάρξεως κρούσματος. Αυτό σημαίνει ότι: Ή δε...
Σχολεία: Δεν αρκούν οι φιέστες Κεραμέως, υπάρχει και η πραγματικότητα
Αδιανόητη καταγγελία για αρνητή στην Πάτρα: Πλήρωσε για να του κάνουν εμβόλιο πάνω από το… μπουφάν
Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες αρνητών - Πλήρωσαν 200 ευρώ ο καθένας για να τους χορηγήσουν ψευδές πιστοποιητικό σε εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας.
Αδιανόητη καταγγελία για αρνητή στην Πάτρα: Πλήρωσε για να του κάνουν εμβόλιο πάνω από το… μπουφάν