Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Όταν φθάνει το δημόσιο σχολείο να υιοθετεί λογικές και πρακτικές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και να τις παρουσιάζει ως αναβάθμιση του σχολείου, σημαίνει ότι έχουν βάλει στο περιθώριο τον μαθητή, τις πραγματικές και όχι τις επίπλαστες ανάγκες του και πρωτεύον είναι η εικόνα και η υποκρισία

Ανάμεσα στις πολλές καινοτομίες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου παιδείας περιλαμβάνεται και η εισαγωγή στο υποχρεωτικό πρόγραμμα όλων των νηπιαγωγείων της Αγγλικής Γλώσσας. Ύστερα από την πιλοτική εφαρμογή των Αγγλικών σε 58 νηπιαγωγεία, το σχολικό έτος 2020-2021,αποφασίσθηκε η εισαγωγή της σε όλα τα νηπιαγωγεία .

Αρχικά , θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για προσχολική εκπαίδευση όπου το έργο της είναι να βοηθήσει το παιδί να διανύσει ομαλά την αναπτυξιακή του πορεία και από νήπιο να γίνει παιδί του δημοτικού σχολείου, εφοδιασμένο με δεξιότητες και ικανότητες και ενεργοποίηση των ψυχοπνευματικών, σωματικών και κινητικών του δυνάμεων. Αυτές τις δεξιότητες, κατακτά πρωτίστως το νήπιο και στη συνέχεια ακολουθεί το πρόγραμμα του Δημοτικού σχολείου που περιλαμβάνει και άλλα μαθήματα.

Παρατηρούμαι, όμως ότι από το συνολικό σκεπτικό του υπουργείου παιδείας ,και της δήθεν αναβάθμισης, δεν έμεινε αλώβητη και η προσχολική εκπαίδευση. Σε ένα αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που μας γυρίζει ουσιαστικά στη μακρινή δεκαετία του '50 και για να μην ξεχνιόμαστε σε αυτό, περιέχεται και η αύξηση του ορίου των μαθητών από 22 σε 25, εν μέσω πανδημίας.

Όμως το φαίνεσθαι, η υποκρισία, ο συντηρητισμός και ο ελιτισμός ξεχειλίζουν και σε αυτό ανήκει σύμφωνα με την άποψη μου η εισαγωγή των Αγγλικών. Μιλάμε πλέον για ένα σχολείο που διαφημίζονται οι παροχές χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν, αν είναι εφικτές, αν βοηθούν στη ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία, αν είναι εις όφελος των παιδιών και αν αρμόζουν στην ηλικία του.

Θυμάμαι, ότι άκουγα από ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων να διαφημίζουν τις παροχές που προσφέρουν, μου έκανε εντύπωση η εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας, -και όχι μόνο-, με το δεδομένο ότι το παιδί σε αυτή την ηλικία ακούει και επαναλαμβάνει μηχανικά, χωρίς να κατανοεί πλήρως. Σκεπτόμουν όμως ότι ο επιχειρηματίας ιδιώτης, αντιμετωπίζει το παιδί και τους γονείς του ως πελάτες και προσθέτει ωραίο περιτύλιγμα στην βιτρίνα του.

Αλλά, όταν φθάνει το δημόσιο σχολείο να υιοθετεί λογικές και πρακτικές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και να τις παρουσιάζει ως αναβάθμιση του σχολείου, σημαίνει ότι έχουν βάλει στο περιθώριο τον μαθητή, τις πραγματικές και όχι τις επίπλαστες ανάγκες του και πρωτεύον είναι η εικόνα και η υποκρισία. Γιατί είναι μεγάλη υποκρισία, να στοιβάζουν πεντάχρονα σε κοντέινερ με παντελώς απαράδεκτες και επισφαλείς συνθήκες για την δημόσια υγεία, αλλά να καμαρώνουν συγχρόνως ότι αναβαθμίζουν το νηπιαγωγείο.

Σίγουρα, κάπως λάθος αντιλαμβάνονται τα πράγματα και είναι ολέθριο το γεγονός ότι απαξιώνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Η ομαλή και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, κατά την προσχολική ηλικία είναι καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη του και είναι άλλο ένα δείγμα ανευθυνότητας η υποτίμηση της σπουδαιότητας της.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα ασφαλές και παιδαγωγικό περιβάλλον και δεν χρειάζονται ελιτίστικες φανφάρες των ψευτοαρίστων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων - Ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δύο νεαρούς στη Θεσσαλονίκη - Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων
papaevaggelou
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά», υπογραμμίζει η Βάνα...
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας για τις άδειες ειδικούς σκοπού των εργαζομένων - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει
xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αττική αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» τα επόμενα 24ωρα - Τα δύο σενάρια για τα έντονα...
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)