ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Μετατροπή των τμημάτων που έμειναν εφέτος χωρίς εισακτέους σε Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών - Τα ΤΕΙ επιστρέφουν με νέα μορφή

Πλώρη για τη μετατροπή όλων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης που έμειναν εφέτος χωρίς εισακτέους σε Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών (οι οποίες και θα αποτελέσουν τη νέα μορφή ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης) βάζει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» τα ΤΕΙ επιστρέφουν με νέα μορφή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας με 4ετή προγράμματα ισότιμα με εκείνα των πανεπιστημίων και προσανατολισμένα πια σε νέα σύγχρονα αντικείμενα σπουδών. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται πιθανότατα εκτός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ή και απλώς με εκπτώσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ο τρόπος εισαγωγής στα προγράμματα των νέων Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ενώ το ρεπορτάζ του Βήματος αποκαλύπτει ένα ακόμη κρίσιμο σημείο.

Η χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων συνδέεται με τον νέο νόμο πλαίσιο για τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας που επισπεύδεται και αναμένεται γύρω στο τέλος του χρόνου.

Παράταση υποβολής προτάσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε τα ΑΕΙ της χώρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της ότι παρατείνεται η διαδικασία υποβολής των προτάσεων για τη χωροταξική αναδιάρθρωση τους, καθώς θα τους σταλούν επιπλέον
στοιχεία νια τις αλλαγές που σχεδιάζονται.

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ έτσι θα ενημερωθούν άμεσα για το περιεχόμενο του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ και τις θεσμικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει αυτός (τη δημιουργία δηλαδή των νέων Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών), ώστε να κάνουν τις προτάσεις τοος βάσει αστών.

Οι πληροφορίες ακόμη αναφέρουν ότι περιφερειακά πανεπιστήμια ήδη έχουν προσανατολιστεί προς αστή την κατεύθυνση αντιλαμβανόμενα ότι δεν είναι πλέον δυνατόν τμήματά τους να λειτουργούν ως αυτόνομα προγράμματα χωρίς εισακτέους ή με εισακτέους που εισήχθησαν με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Όπως είναι γνωστό εφέτος είκοσι δύο τμήματα των ΑΕΙ είχαν εισακτέους κάτω των 10 ατόμων 29 κάτω των 30 ατόμων και 111 τμήματα είχαν πληρότητα μόνο κατά το 50% των θέσεων που έλαβαν από το υπουργείο Παιδείας.

Πώς ανοίγουν τα ΑΕΙ

Σε αστή την κατεύθυνση με ανησυχία και αβεβαιότητα ανοίγουν τα ΑΕΙ της χώρας στις 4 Οκτωβρίου με διά ζώσης μαθήματα. Βέβαια ο σκεπτικισμός για το άνοιγμα των ΑΕΙ με πληρότητα 100% εκφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες και από την πλευρά των διοικήσεων των ανώτατων ιδρυμάτων που αναρωτήθηκαν σε όλους τους τόνους πώς θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά των φοιτητών και φοιτητριών τους στα μεγάλα campus όσους εργαζομένους και αν απασχολήσουν σε αυτά. Η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) τάχθηκε υπέρ της διά ζώσης διαδικασίας στα μαθήματα με την επισήμανση να δίνεται η ευχέρεια εξ αποστάσεως ή μεικτού τρόπου διδασκαλίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτοκολλά

Επιπλέον η ΠΟΣΔΕΠ σχολιάζει την απαράδεκτη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και στη βελτίωση των υποδομών για τη διασφάλιση της καταλληλότητας των χώρων εκπαίδευσης στα ΑΕΙ πριν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Από την πλευρά της η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ τάχθηκε επίσης υπέρ των ανοικτών ΑΕΙ αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι ενστάσεις της Νομικής Σχολής Αθηνών που ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του Ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων τα υποχρεωτικά μαθήματα θα πρέπει να ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

Ωστόσο τα ΑΕΙ περιμένουν και τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για το θέμα ώστε να ενημερωθούν για όλα τα μέτρα ασφαλείας και ελέγχου που έχουν ληφθεί. Σε σχετικό ψήφισμά της η Σύνοδος ανέφερε τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση και διατύπωσε προς τα συναρμόδια υπουργεία τεκμηριωμένα τις προτεραιότητές της για χρηματοδότηση και τις ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν αυτή τη μετάβαση.

Κατά τα άλλα η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ ανακοίνωσε ότι τα πανεπιστήμια της χώρας «επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία».

Η μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση

«Η ασφαλής διά ζώσης επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα ύστερα από ενάμιση χρόνο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης με τις συνέπειες να πλήττουν κυρίως τους φοιτητές» λέει για το θέμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης. «Καθώς η διδασκαλία τόσο των θεωρητικών όσο και των εργαστηριακών μαθημάτων γίνεται ως επί το πλείστον σε κλειστούς χώρους και με δεδομένο ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι εμβολιασμένη σε πολύ μεγάλο ποσοστό εκτιμώ ότι πρέπει να αξιολογηθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια παρουσία μόνο όσων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει και να υπάρξει μέριμνα σε όσους φοιτητές αντενδείκνυται ο εμβολιασμός για ιατρικούς λόγους. Αυτό άλλωστε αφορά σχετική διεθνή πρακτική που έχει ήδη ακολουθηθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Την άποψη της προσεκτικής μετάβασης στη διά ζώσης εκπαίδευση υποστηρίζει και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ιατρικής σχολής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος, Σιάσος.  Όπως δηλώνει στο «Βήμα»: «Η διά ζώσης εκπαίδευση έχει ήδη ξεκινήσει σε ποσοστό 100% για όλα τα μαθήματά των κλινικών ετών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα με καθολική συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών τηρώντας όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται σε νοσοκομειακές δομές. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών με τις πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια σήκωσε τεράστιο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή».

Ωστόσο για τη θεωρητική εκπαίδευση των φοιτητών σε μεγάλα αμφιθέατρο ο κ. Σιάσος θεωρεί ότι «τα τμήματα με πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών ανά μάθημα όπου υπερκαλύπτεται η πληρότητα 100% στα αμφιθέατρα θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να μπορέσουν να προετοιμαστούν να υποδεχθούν με ασφάλεια φοιτητές και καθηγητές και να μπορέσουν να λειτουργήσουν ένα επαρκές σύστημα ελέγχου. Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε περιπτώσεις ατόμων με επιβαρυμένη υγεία ίσως πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα μεικτού τρόπου εκπαίδευσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Επίδομα παιδιού: Νωρίτερα λόγω 28ης Οκτωβρίου - Ποιες άλλες παροχές πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ

Τι ισχύει για τα σχολεία από σήμερα με τα νέα έκτακτα μέτρα

Προσλήψεις σε Δήμους: Ανοίγουν 1.700 μόνιμες θέσεις εργασίας

ΑΣΕΠ: Έρχονται 1.163 μόνιμες προσφορές σε τρία υπουργεία

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδοτεί και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, ΜΟΝΟ με 25 ευρώ τον μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ: Επίτιμος Διδάκτορας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών ο Διονύσιος N. Μουσμούτης
Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ, θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της...
ΕΚΠΑ: Επίτιμος Διδάκτορας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών ο Διονύσιος N. Μουσμούτης
Σχολείο στο Μοσχάτο: Νέες καταγγελίες για τον καθηγητή - Ενοχλούσε μαθήτριες στα social media
Ο 45χρονος καθηγητής έκανε σεξιστικά σχόλια και έστελνε αιτήματα φιλίας σε μαθήτριες στα social media - Τι δήλωσε η Ζέττα Μακρή
Σχολείο στο Μοσχάτο: Νέες καταγγελίες για τον καθηγητή - Ενοχλούσε μαθήτριες στα social media
Εργατικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά: Εργαζόμενος χτυπήθηκε από γερανογέφυρα
Οι εργαζόμενοι, με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ προχωρούν σε 24ωρη απεργία από σήμερα στις 00:00 ως τις 12 τα...
Εργατικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά: Εργαζόμενος χτυπήθηκε από γερανογέφυρα
nosokomeio-meth
Έκτακτο σχέδιο στη Θεσσαλονίκη: Ιδιωτική κλινική και νοσοκομείο για ασθενείς Covid
Ενεργοποιείται ένα έκτακτο σχέδιο στη Θεσσαλονίκη ώστε ασθενείς με κορονοϊό που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα να μεταφερθούν σε ιδιωτική κλινική. 
Έκτακτο σχέδιο στη Θεσσαλονίκη: Ιδιωτική κλινική και νοσοκομείο για ασθενείς Covid