Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Έντονη δυσαρέσκεια για ΕΒΕ και κενές θέσεις

Την έντονη δυσαρέσκειά της για τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εκφράζει η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σημερινή της ανακοίνωση. Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν επίσης ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ  επιφέρει τη σταδιακή, αλλά σταθερή απορρύθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσω της προώθησης χιλιάδων νέων που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη μόρφωση σε -συχνά- αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά κολέγια με υψηλά δίδακτρα, καθώς και  την αποδυνάμωση και το σταδιακό μαρασμό πολλών Τμημάτων, κυρίως σε περιφερειακά Ιδρύματα, αλλά και τη στρατηγική απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου λόγω της περαιτέρω μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων από την πολιτεία.

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν δημοσιοποιήσει πολλά ιδρύματα.

Η ανακοίνωση

Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην 110η/3-9-2021 συνεδρίασή της, συζήτησε διεξοδικά το θέμα των εισακτέων φοιτητών και φοιτητριών στα Πανεπιστήμια με βάση την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω:


1. Εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις πάνω από 14.000 θέσεις που θα μείνουν κενές σε πανεπιστημιακά τμήματα που παρέχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης εξαιτίας του άδικου, καθότι μη βασισμένου σε καμία ακαδημαϊκή λογική, αποκλεισμού χιλιάδων υποψηφίων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.


2. Διατυπώνει τον διαρκώς αυξανόμενο προβληματισμό της σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με κυριότερες από αυτές:


• την όξυνση των καταστάσεων κοινωνικο-επαγγελματικής ανισότητας εξαιτίας της αναπαραγωγής ενός, χαρακτηριστικού των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, μηχανισμού μετασχηματισμού της κοινωνικής ανισότητας σε εκπαιδευτική ανισότητα,
• τη σταδιακή, αλλά σταθερή απορρύθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσω της προώθησης χιλιάδων νέων που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη μόρφωση σε -συχνά- αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά κολέγια με υψηλά δίδακτρα,
• την αποδυνάμωση και το σταδιακό μαρασμό πολλών Τμημάτων, κυρίως σε περιφερειακά Ιδρύματα, αλλά και τη στρατηγική απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου λόγω της περαιτέρω μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων από την πολιτεία –συνάρτηση του οποίου αποτελεί ο αριθμός φοιτητών και των φοιτητριών, την επερχόμενη, βίαιη, στηριζόμενη μόνο σε οικονομικά κριτήρια, αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.


3. Υποστηρίζει τα πάγια αιτήματα πολύπλευρης στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου προκειμένου αυτό να μπορεί να ανταποκρίνεται ανεμπόδιστα τόσο στη μορφωτική του αποστολή, όσο και στο ρόλο του ως θεσμός διασφάλισης ουσιαστικά ίσων ευκαιριών κοινωνικής ένταξης και προόδου των νέων της χώρας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκκενώθηκαν σπίτια στον Άγιο Δημήτριο
Κακοκαιρία - Δήμος Αγίου Δημητρίου διαψεύδει την ΕΡΤ: «Δεν υπήρξε καμία νέα κατολίσθηση στο ρέμα»
Κακοκαιρία - Δήμος Αγίου Δημητρίου διαψεύδει την ΕΡΤ: «Έγιναν δύο προληπτικές εκκενώσεις σπιτιών, όχι τρεις»
Κακοκαιρία - Δήμος Αγίου Δημητρίου διαψεύδει την ΕΡΤ: «Δεν υπήρξε καμία νέα κατολίσθηση στο ρέμα»
Κυριακή Μάλαμα
Κλειστά σχολεία: Ερώτηση στη Βουλή για το αλαλούμ με την τηλεκπαίδευση
«Μηχανισμός μετακύλισης ευθυνών η τηλεκπαίδευση» - Στη Βουλή φέρνει η βουλευτής Κυριακή Μάλαμα το αλαλούμ με τα κλειστά σχολεία
Κλειστά σχολεία: Ερώτηση στη Βουλή για το αλαλούμ με την τηλεκπαίδευση