Νέα σχολική χρονιά: Στο ναδίρ οι προσδοκίες μαθητών και εκπαιδευτικών
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS
Η νέα σχολική χρονιά «φέρνει» ένα σχολείο ολοένα και λιγότερο ελκυστικό για μαθητές και καθηγητές

Η φετινή σχολική χρονιά βρίσκει, περισσότερο από κάθε άλλη, στο ναδίρ το ηθικό και τις προσδοκίες μαθητών κι εκπαιδευτικών. Μία σειρά από παρεμβάσεις στην τελευταία διετία Κεραμέως, έχουν διαλύσει το ήδη από πριν πολύπαθο και προβληματικό Δημόσιο σχολείο. Γονείς κι εκπαιδευτικοί μοιρολατρικά κι ολοένα και πιο διεκπεραιωτικά , όσο μεράκι κι αν έχουν, ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη σχολική χρονιά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε έτσι κι αλλιώς ένα κακό σχολείο, που φυσικά δημιούργησαν το κόμμα του και τα υπόλοιπα που κυβέρνησαν και φέρουν την αποκλειστική ευθύνη. Ένα πρωτοφανώς  αναποτελεσματικό, για προηγμένη χώρα, Δημόσιο σχολείο στο οποίο οι μαθητές ταλανίζονται και λιώνουν στο δίπολο σχολείο –Φροντιστήριο. Ένα σχολείο, μοναδικό ίσως στον κόσμο, στο οποίο οι μαθητές ξεκινούν Φροντιστήρια (ξένης γλώσσας τουλάχιστον) στην Α΄ ή τη Β΄ Δημοτικού! Ένα σχολείο στο οποίο το μορφωτικό επίπεδο αρκετών αποφοίτων Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ μπορεί να είναι τραγικό, σαφώς χειρότερο από των αποφοίτων Δημοτικού, πριν από κάποιες δεκαετίες. Ένα σχολείο προσανατολισμένο από την Α΄ Γυμνασίου στις Πανελλαδικές εξετάσεις, απαξιωμένο  κι ανεπαρκές, που οδηγεί στην οικονομική αφαίμαξη των γονιών. Ένα σχολείο με βιβλία, προγράμματα σπουδών, ύλες κι αναθέσεις μαθημάτων συχνά για τα πανηγύρια. Ένα σχολείο που το μόνο που του έχει μείνει είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών και το φιλότιμο πολλών εκπαιδευτικών(όχι όλων φυσικά), που παλεύουν, κόντρα σε όλα τα προηγούμενα, να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται!

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δεν έχετε δει τίποτα, μπορούμε πολύ χειρότερα!

Σε αυτό το σχολείο που παραπάνω περιέγραψα ήρθε η παρούσα κυβέρνηση για να αποδείξει ότι μπορεί και χειρότερα! Κατάργηση της Κοινωνιολογίας, εξίσωση των κολλεγίων και προς τα εκεί προσανατολισμός των υποψηφίων, τράπεζα θεμάτων που είναι εκτός τόπου και χρόνου για την παρούσα κατάσταση του Λυκείου κι επιφέρει μόνο άγχος, περεταίρω Φροντιστηριοποίηση και οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών. Πολλά ακόμα θα μπορούσα να γράψω, για την οικονομία της τοποθέτησης όμως θα σταθώ επιπλέον μόνο στο πρόσφατο νομοσχέδιο της αξιολόγησης(που τιτλοφορείται νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου!!!).

Ωδή στη γραφειοκρατία  στην καλλιέργεια ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς  και στην αντιδημοκρατική αντικατάσταση του οργάνου του συλλόγου διδασκόντων από τον Διευθυντή – μονάρχη

Το πρόσφατο νομοσχέδιο Κεραμέως καθιστά υποχρεωτικές πολλές δεκάδες, κυριολεκτικά, συνεδριάσεις των εκπαιδευτικών (τουλάχιστον 10 παιδαγωγικές συνεδριάσεις, τουλάχιστον 5 συνεδριάσεις του σχολικού συμβουλίου, μέντορες, σύμβουλοι επί παντός επιστητού, συνεδριάσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, συνεννοήσεις- συζητήσεις αξιολογητή - αξιολογούμενου  κ.α.). Σαν το σχολείο να είναι απλή Δημόσια υπηρεσία που ως πάρεργο εκτελεί το διδακτικό έργο και κυρίως οι εκπαιδευτικοί αναλώνονται σε γραφειοκρατικές, άχρηστες αξιολογήσεις δεκάδων τομέων και σε …συνεδριάσεις. Μιλάμε για ένα σχολείο που δεν έχει αξιολογηθεί τίποτα από τα άθλια βιβλία, προγράμματα κ.α!

Ταυτόχρονα Διευθυντής- αυτοκράτορας αξιολογεί, αναθέτει, αποφασίζει όποτε θέλει, κάνει τα πάντα μόνος του, υποβαθμίζοντας το από δεκαετίες δημοκρατικό δικαίωμα απόφασης από το σύλλογο διδασκόντων, στον οποίο άλλωστε κι ο Διευθυντής συμμετέχει. Καλλιέργεια φόβου, ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς και … προσευχές να μην πέσουν σε Διευθυντή ( ευτυχώς νομίζω αποτελούν μειοψηφία), βασιλικότερο του βασιλέως!

Συμπέρασμα: Το βαρέλι δεν έχει πάτο, όπως και το θράσος της κυβέρνησης επίσης!

Χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και ιδίως στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όσο γονείς κι εκπαιδευτικοί τα δεχόμαστε όλα μοιρολατρικά, ή κάποιοι με γνήσια αγωνιστική διάθεση  «αντιστέκονται» ακολουθώντας τις  απαρχαιωμένες και ορθώς απαξιωμένες  στοχεύσεις του συνδικαλισμού των εκπαιδευτικών, οι κυβερνήσεις θα βρίσκουν και θα κάνουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Αυτό είναι το νέο μήνυμα του efood στους διανομείς μετά τον σάλο

Σχολεία: Πόσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί - Πόσα είναι τα κρούσματα

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ Ανάγνωση και Ακρόαση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

τσιπρας αλέξης ΔΕΘ
Τσίπρας: 20.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών - Κατάργηση ΕΒΕ - Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ
85η ΔΕΘ - Δείτε τα κύρια σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που αφορούν την Παιδεία
Τσίπρας: 20.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών - Κατάργηση ΕΒΕ - Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ