Thumbnail
«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως προς τη Φυσική έχει αποτύχει παντελώς κι απλώς κάποιοι επιμένουν να συντηρούν την αποτυχία, αλλάζοντας εξώφυλλα»

Μετά και τη χθεσινή επανάληψη των ίδιων φαινομένων στα θέματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων στη Φυσική, με τη Φυσική να  υπάρχει ουσιαστικά μόνο στον τίτλο των σελίδων, πιστεύουμε ότι φθάσαμε στο μη περαιτέρω.

Δεν θα ασχοληθούμε με την πρωτοτυπία και τη δυσκολία των θεμάτων. Προβλέψιμες υπερπαραγωγές, που κυκλοφορούν αφειδώς στο διαδίκτυο, δήθεν πρωτότυπες, τόσο που ήδη αρκετά φροντιστήρια διαφημίζουν το πόσο επιτυχημένα τις προέβλεψαν και συγγραφείς σε ποια σελίδα του βιβλίου τους περιέχονται, σε σημείο που να προκαλούνται εύλογες απορίες..

Το ζήτημα είναι ότι ΔΕΝ εξετάζεται  Φυσική! Παρακαλούμε θερμά τους θεματοδότες να εμφανιστούν δημόσια και να μας υποδείξουν μια χώρα όπου εξετάζονται αυτά τα τερατουργήματα. Δεν εξετάστηκε Φυσική και αν και δεν ευθυνόμαστε ζητάμε συγνώμη από τους μαθητές και τους γονείς τους.

Κι επειδή, όπως πολύ επιτυχημένα σχολίασε συνάδελφος Φυσικός, «αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει», κι επειδή το «τυρί έχει ξινίσει» εδώ και χρόνια, αιτούμαστε από το ΙΕΠ να αντιγραφεί ως έχει το ωρολόγιο πρόγραμμα Φυσικής και ο τρόπος εξέτασης της Φυσικής της Κύπρου, μέχρι να αποφασίσουμε στην Ελλάδα το πώς θα διδάσκεται η κορωνίδα των Επιστημών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό που διδάσκουμε και εξετάζουμε δεν είναι Φυσική.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως προς τη Φυσική έχει αποτύχει παντελώς κι απλώς κάποιοι επιμένουν να συντηρούν την αποτυχία, αλλάζοντας εξώφυλλα. Αναρωτιόμαστε το γιατί. Η Φυσική έχει αδικηθεί όσο κανένα άλλο επιστημονικό αντικείμενο στην ελληνική εκπαίδευση και κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτό και κάποιοι άλλοι συντηρούν αυτήν την κατάσταση.

Μέχρι να απολογηθούν οι υπαίτιοι και μέχρι να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, διδακτικά και επιστημονικά, προγράμματος σπουδών για τη Φυσική στη Μέση Εκπαίδευση, ας αντιγράψουμε ως έχει το σύστημα της αδελφής χώρας Κύπρου. 
Επιτέλους, ας σεβαστούμε τους μαθητές, τους γονείς τους, το μέλλον, τη Φυσική. Δεν πάει άλλο…

Η συντακτική Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής

Δρακόπουλος Γρ.
Εμμανουηλίδης Αρ.
Πετρόπουλος Μιχ.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ηλεία: Νεκρός ο 13χρονος μαθητής που οδηγούσε πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 και 4ΕΑ/2025: Οι οριστικοί πίνακες εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

petrelaio livii
Ενεργειακός συναγερμός: Προς τα 125 δολάρια το πετρέλαιο λόγω του παρατεταμένου αποκλεισμού στο Ιράν
Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ σημειώνει αύξηση που ξεπερνά το 5%, πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο των 125 δολαρίων, μετά την επισημοποίηση των προθέσεων...
Ενεργειακός συναγερμός: Προς τα 125 δολάρια το πετρέλαιο λόγω του παρατεταμένου αποκλεισμού στο Ιράν
protomagia
Εργατική Πρωτομαγιά: Χωρίς πλοία και ΜΜΜ η αυριανή ημέρα - Με στάσεις εργασίας θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ
Ακινητοποιημένα πλοία και λιμάνια - «Χειρόφρενο» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Εργατική Πρωτομαγιά: Χωρίς πλοία και ΜΜΜ η αυριανή ημέρα - Με στάσεις εργασίας θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ