Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
ekpaideytikoi
Συνάντηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκε χθες 6 Σεπτεμβρίου. Από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ παρέστησαν η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζ. Μακρή και ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Κόπτσης.

Στη χθεσινή συνάντηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η υφυπουργός Παιδείας, ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε ότι οι κρίσεις - επιλογές στελεχών εκπαίδευσης  δεν θα ξεκινήσουν άμεσα.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες στο ΥΠΑΙΘ επικρατεί η άποψη οι κενές θέσεις διευθυντών στις σχολικές μονάδες να αναπληρωθούν για όλο το σχολικό έτος από τους υποδιευθυντές και εάν δεν υπάρχουν υποδιευθυντές από τους παλαιότερους σε υπηρεσία εκπαιδευτικούς.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει μεγάλο ανακάτεμα σε εκατοντάδες σχολεία τόσο με τους υπάρχοντες υποδιευθυντές που θα αναλάβουν τη διεύθυνση του σχολείου όσο και με την τοποθέτηση νέων υποδιευθυντών.

Θυμίζουμε ότι φέτος είχαμε αυξημένο (σε σχέση με άλλες χρονιές) αριθμό διευθυντών και υποδιευθυντών σχολείων που παραιτήθηκαν λόγω συνταξιοδότησης ενώ υπήρξαν και αρκετές παραιτήσεις χωρίς να οδηγούν σε συνταξιοδότηση. Δηλαδή παραιτήσεις διευθυντών σχολείων από τη θέση του διευθυντή. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, ελλείψει υποδιευθυντή, δεν έγιναν αποδεκτές παραιτήσεις διευθυντών από τα κατά τόπους ΑΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΠΕ.

Όλα δείχνουν ότι οι κρίσεις- επιλογές Περιφερειακών Διευθυντών, Διευθύνσεων Διευθύνσεων, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Σχολείων κλπ θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2022 έτσι ώστε να γίνει η "αλλαγή φρουράς" από το νέο έτος.

Θυμίζουμε επίσης ότι αλλάζει και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του διευθυντή των σχολικών μονάδων καθώς με το νέο νόμο 4823/2021 με τον βαρύγδουπο τίτλο: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις»  ανάμεσα σε άλλα από τη μία παραχωρούνται υπεραρμοδιότητες στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και στα στελέχη εκπαίδευσης και από την άλλη αποδυναμώνεται ο ρόλος των συλλογικών οργάνων όπως οι σύλλογοι διδασκόντων.

Συγκεκριμένα στο  άρθρο 97 με τίτλο «Υπαλλακτικός τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων των άρθρων 47 και 47 Α του ν. 4547/2018 από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας» δίνεται η δυνατότητα στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας,   σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης,  να προβεί σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται και οι οποίες έχουν σχέση με την αυτοαξιολόγηση, προγραμματισμό και ομάδες δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης.

Το άρθρο Άρθρο 97:

Υπαλλακτικός τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων των άρθρων 47 και 47 Α του ν. 4547/2018 από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας

1. Εφόσον κατά τη διάρκεια συγκεκριμένου σχολικού έτους ο σύλλογος διδασκόντων δεν συγκληθεί ή δεν συνεδριάσει ή για οποιονδήποτε λόγο δεν προβεί εν γένει στις ενέργειες της αρμοδιότητάς του, όπως αυτές καθορίζονται στα άρθρα 47 και 47Α του ν. 4547/2018 (Α’ 102), αμέσως μετά την παρέλευση δεκαημέρου από τη λήξη των προθεσμιών που ορίζονται στα άρθρα αυτά και χωρίς υπαίτια βραδύτητα, στην περίπτωση που δεν προβλέπονται προθεσμίες, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας προβαίνει, όσον αφορά στο σχολικό αυτό έτος, σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο, με τη συνεργασία του Συμβούλου Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας, εφαρμόζοντας κατά τα λοιπά αναλόγως τα ως άνω άρθρα.

2. Εφόσον οι ομάδες δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης δεν καθορίσουν τις παραμέτρους της παρ. 4 του άρθρου 47 του ν. 4547/2018 ή δεν θέσουν συγκεκριμένους στόχους ή δεν προγραμματίσουν αντίστοιχες δράσεις και εν γένει δεν λάβουν όλες τις αποφάσεις της παρ. 5 του άρθρου 47, στις ενέργειες αυτές προβαίνει αμελλητί ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, με τη συνεργασία του Συμβούλου Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας, εφαρμόζοντας κατά τα λοιπά τις σχετικές διατάξεις. Οι αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς που ορίζει να συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ και με αυτή τη νέα παρέμβαση έρχεται να γυρίσει την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω ή αλλιώς να μετατρέψει τα σχολεία σε επιχειρηματικές μονάδες και τους διευθυντές σε σχολάρχες. Ωστόσο η ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος δείχνει ότι ματαιοπονεί το ΥΠΑΙΘ αν νομίζει ότι θα γελάσει τελευταίο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Υπουργείο Παιδείας: Φυλάκιση σε γονείς αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Στείλτε το βιογραφικό σας εδώ

Μητέρα επιτέθηκε βάναυσα σε εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

covid-maska
Κορονοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Οι δύο επικρατέστερες θεωρίες για το πώς προέκυψε
Παρότι πολλοί φοβούνται ότι με την εμφάνιση του όμικρον μπορεί να αρχίζει η πανδημία από την αρχή, αυτό είναι μάλλον αβάσιμο
Κορονοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Οι δύο επικρατέστερες θεωρίες για το πώς προέκυψε