Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Thumbnail
«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες, ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω θεσμικές και ουσιαστικές αλλαγές» επισημαίνει στην έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη

O Συνήγορος του Πολίτη  δημοσίευσε  τη δεύτερη ειδική έκθεση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στην ειδική έκθεση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι επισημάνσεις του ΣτΠ για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έναρξη  μαθημάτων για φοιτητές με αναπηρία, για την εκπαίδευση παιδιών με αναπηρία την περίοδο της  πανδημίας καθώς και για τα αιτήματα εκπαιδευτικών για ειδική άδεια ή εργασία εξ αποστάσεως

Η παρούσα έκθεση είναι η δεύτερη κατά σειρά από την ανάθεση στον Συνήγορο του Πολίτη της ειδικής αρμοδιότητας για την εξωτερική, ανεξάρτητη παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Ο.Η.Ε.

Όπως και η προηγηθείσα, ακολουθεί τη διάρθρωση της ίδιας της Σύμβασης, εξετάζοντας κατ’ άρθρο πλημμέλειες, ελλείμματα και στρεβλώσεις στο επίπεδο της κείμενης νομοθεσίας, των δευτερογενώς κανονιστικών ρυθμίσεων, της διοικητικής λειτουργίας και πρακτικής. 

«Παρά τις σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) παρουσιάζει χρόνια προβλήματα, τα οποία ο Συνήγορος έχει επανειλημμένα επισημάνει σε παρεμβάσεις του41 προς το Υπουργείο Παιδείας και στις Ετήσιες Εκθέσεις του», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω θεσμικές και ουσιαστικές αλλαγές για την υλοποίηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία μέσα σε ένα σύστημα συνεκπαίδευσης και δια βίου εκπαίδευσης με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση μίας συμμετοχικής κοινωνίας που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και σέβεται τα ατομικά δικαιώματα».

Αναλυτικότερα αναφέρει η έκθεση:

Kαταγράφει τα πεδία πολιτικών, όπου έχει υπάρξει πρόοδος ως προς την εναρμόνιση του εθνικού πλαισίου με τις επιταγές της Σύμβασης, προβαίνει σε διαπιστώσεις καθυστερήσεων ή/και αλυσιτελών ρυθμίσεων, διατυπώνει, και συχνά επαναφέρει, προτάσεις για την ουσιαστική μετουσίωση των προνοιών της Σύμβασης σε κανονιστικού περιεχομένου ρυθμίσεις, σταχυολογεί προτάσεις της Αρχής που έγιναν αποδεκτές και διαμόρφωσαν επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτιμά την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών και αναδεικνύει τον βαθμό ετοιμότητας και ανταπόκρισης του διοικητικού μηχανισμού. 

Από τα μέσα του 2019, οπότε και δημοσιεύθηκε η πρώτη κατά σειρά έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και έως το τέλος του 2020, διάστημα που καταλαμβάνει η παρούσα έκθεση, το ζήτημα της εναρμόνισης του εθνικού θεσμικού πλαισίου με τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ έχει αποτελέσει επανειλημμένα αντικείμενο πολιτικών πρωτοβουλιών και νομοθετικών παρεμβάσεων. 

Οι επισημάνσεις, οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και οι συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών καταγράφονται κατ’ άρθρο στην παρούσα έκθεση, και αποτελούν μία πρόσθετη, ανεξάρτητη δέσμη κριτηρίων για την αξιολόγηση της προόδου που είχε επιτελέσει η χώρα μας μέχρι του χρονικού εκείνου σημείου, καθώς και των προκλήσεων που καλούνταν να αντιμετωπίσει. 

Δείτε εδώ την έκθεση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Στείλτε το βιογραφικό σας εδώ

Μητέρα επιτέθηκε βάναυσα σε εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Οικογενειακή τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο: Νεκρά δύο αδέρφια μέσα σε διαμέρισμα
Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο ίσως το ένα από τα αδέρφια να σκότωσε το άλλο και μετά να αυτοκτόνησε
Οικογενειακή τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο: Νεκρά δύο αδέρφια μέσα σε διαμέρισμα
Bullying - Μεταμόρφωση: Οκτάχρονος κατέληξε στο νοσοκομείο από επίθεση συμμαθητών του
Ο πατέρας του θύματος κατέθεσε μήνυση εναντίον των γονέων των τριών αγοριών, του διευθυντή του σχολείου και του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης...
Bullying - Μεταμόρφωση: Οκτάχρονος κατέληξε στο νοσοκομείο από επίθεση συμμαθητών του