Κεφαλίδου: Σε δεινή κατάσταση τα Γενικά Αρχεία του Κράτους
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Αναφορά στη Βουλή από την Χαρά Κεφαλίδου για τη δεινή κατάσταση των Γενικών Αρχείων του Κράτους όπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων

Αναφορά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, την οποία συνυπογράφει και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, βάσει της καταγγελίας του Σωματείου των Εργαζομένων και της Πρόεδρου, κ. Ελένης Μαμμά και σύμφωνα με την οποία: “Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους βρίσκονται στο έλεος της … τύχης”. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) βρίσκονται σήμερα σε δεινή κατάσταση και σε πλήρη εργασιακή ασφυξία, όπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων και η Πρόεδρός τους, κ. Ελένη Μαμμά.

Έγκαιρα σας είχαμε επισημάνει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2020, με ερώτηση (αριθ. πρωτ.: 10143/28-09-2020) το πρόβλημα, ζητώντας από την Υπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες επίλυσής του.

Η κ. Υπουργός, παρ’ ότι στην απάντησή της με αριθ. πρωτ.: 4349/Φ1 ΕΞ 131076 εις./π.ε., στις 14/01/2021, αναφέρθηκε σε κενό στο ν. 4610/2019, ως προς την διοικητική και δημοσιονομική αυτοτέλεια των Γ.Α.Κ., και παραδέχθηκε ότι δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους, ισχυρίσθηκε ότι με το άρθρο 58 του ν. 4692/2020 επιλύθηκε το θέμα της διενέργειας προμηθειών των Γ.Α.Κ. με την ανάθεση και εκτέλεσή τους στη Δ/νση Προμηθειών και Διαχείρισης Υλικού του ΥΠΑΙΘ.

Επίσης, απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό των Γ.Α.Κ., με προσλήψεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών.

Παρά τις ανωτέρω απαντήσεις και διαβεβαιώσεις της κ. Υπουργού για την διόρθωση των κακώς κειμένων στα Γ.Α.Κ., με δημοσιεύματα στον τύπο στις 6 Ιουλίου 2021, οι εργαζόμενοι και η Πρόεδρός τους παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα εγκατάλειψης των Αρχείων στην τύχη τους, με ελλείψεις στοιχειωδών υπηρεσιακών αναγκών τους (προμήθεια αναλώσιμων υλικών, πετρελαίου θέρμανσης, συντήρηση εγκαταστάσεων, ειδικός εξοπλισμός για αρχειακές εργασίες, συντήρηση κτιρίων ΓΑΚ, πυρασφάλειας, ηλεκτρικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων κλπ.). Επίσης, η σύναψη συμβάσεων για υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, απολύμανσης κ.ά., δεν έχουν καταστεί ακόμη δυνατές ή κάποιες δεν ανανεώνονται. Πολλές από τις προμήθειες, τονίζουν ότι καλύπτονται με έξοδα των ίδιων των εργαζομένων. Επιπροσθέτως, υπάρχει πλήρης απουσία προσωπικού τεχνικών ειδικοτήτων (πληροφορικών, μηχανικών κ.ά.), που προβλέπονται από το ν. 4610/2019.

Τέλος, επισημαίνεται η σοβαρότατη υποστελέχωση μονίμων θέσεων, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών που προωθεί το Υπουργείο.

Σας επισυνάπτουμε το δημοσίευμα με την τοποθέτηση της Προέδρου των εργαζομένων στα Γ.Α.Κ., και παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες άρσης των σύνθετων και σοβαρών προβλημάτων τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Το νέο Μηχανογραφικό και τα νέα Τμήματα για τους υποψήφιους

Έκτακτα μέτρα από αύριο Δευτέρα σε Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Υπ. Παιδείας: O Tσίπρας προσεγγίζει την παιδεία με λαϊκισμό και ανευθυνότητα
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα για θέματα παιδείας
Υπ. Παιδείας: O Tσίπρας προσεγγίζει την παιδεία με λαϊκισμό και ανευθυνότητα
tsipras
Τσίπρας: Καμία κυβέρνηση δεν άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε
«Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση που άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε και μάλιστα μέσα σε πανδημία» , τόνισε ο Α. Τσίπρας
Τσίπρας: Καμία κυβέρνηση δεν άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε