ΟΙΕΛΕ: Φόβος και τρόμος στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία- Σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών
Σοβαρή καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για τις εργασιακές συνθήκες σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Γλυφάδας

Μία σοβαρότατη καταγγελία για το εργασιακό καθεστώς σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Γλυφάδας, φέρνει στο φως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ)

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η ιδιοκτήτρια του νηπιαγωγείου εδώ και δύο χρόνια δεν πληρώνει καθόλου ή δίνει κάτω από τα μισά σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται χωρίς διοριστήριο, ενώ οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται πέραν των εκπαιδευτικών τους αρμοδιοτήτων να προετοιμάζουν το φαγητό για τα παιδιά, μα σφουγγαρίζουν τις αίθουσες και να καθαρίζουν τις τουαλέτες.

Για το ζήτημα έχει αποσταλεί επείγουσα καταγγελία στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την οποία μάλιστα η ΟΙΕΛΕ κοινοποίησε και στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να μπει επιτέλους μια τάξη στον ακραία παραβατικό αυτό χώρο και θα ενημερώσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να πάρουν θέση. Πρέπει να επικρατήσει και στην Ελλάδα αυτό που προβλέπεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η άδεια λειτουργίας να αφαιρείται άμεσα από ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες που παραβιάζουν συστηματικά τη νομιμότητα. Το έπραξε με θάρρος η Μαριέττα Γιαννάκου το 2007, ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν μιμητές του αυτονόητου 15 χρόνια μετά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για το χαοτικό τοπίο ανομίας στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Η πληγή αυτή είναι διαχρονική, ωστόσο η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί εντελώς επί Υπουργίας Κεραμέως.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ομοσπονδία μας πλημμύρισε από καταγγελίες συναδέλφων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία που μας ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες υπό την απειλή της απόλυσης θα τις/τους εξαναγκάσουν να εργαστούν όλο το καλοκαίρι παράνομα (και, φυσικά, δωρεάν…). Βλέπετε, οι σχεδιασμένες, «ευεργετικές» για τους εκπαιδευτικούς, ρυθμίσεις του νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση φέρνουν …αποτέλεσμα και γεμίζουν μαύρο χρήμα τις τσέπες των «κολλητών» της Υπουργού. Είναι τυχαίο ότι, ενώ η κ. Κεραμέως απαγόρευσε στη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή για το νόμο της να παραστεί οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα για την εκπαίδευση (με πρόσχημα ότι «λένε τα ίδια»), επέτρεψε σε δύο (!) εργοδοτικούς φορείς από τον ίδιο χώρο, την προσχολική αγωγή, να παραστούν για να την «λιβανίσουν»; Οι χάρες, λοιπόν, ξεπληρώνονται με θύματα τους εκπαιδευτικούς που υποχρεώνονται να δουλεύουν σε σύγχρονα κολαστήρια, αλλά κυρίως, όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω, εκατοντάδες μικρά παιδιά.

Σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια εκατοντάδων νηπίων!

Η παράνομη 12ωρη εργασία των νηπιαγωγών από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα (συνοδείες σχολικών, μάθημα, μετά πάλι συνοδεία), η επιστροφή μέρους των χρημάτων του μισθού στους ιδιοκτήτες, η καταβολή αμοιβών πολύ μικρότερων του νόμιμου, η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή πλέον βασιλεύουν. Κανείς δεν τολμά να ελέγξει τους χώρους αυτούς, καθώς είναι προφανές ότι υπάρχουν άνωθεν σχετικές εντολές. Ήταν βέβαιο ότι η πολιτική (ή η οποιασδήποτε άλλης μορφής) στήριξη θα έφερνε την κόλαση στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία δια χειρός του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας.

Κι αν ακόμη οι της κυβέρνησης θεωρούν φυσιολογικό να δουλεύει κάποιος ως είλωτας χωρίς να πληρώνεται για 10-12 ώρες την ημέρα (αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τις διατάξεις του νέου, άθλιου εργασιακού νόμου…), ανέχονται άραγε να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια μικρών παιδιών;

Η συγκλονιστική καταγγελία για ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Γλυφάδας

Η καταγγελία που λαμβάνουμε από εκπαιδευτικούς για ιδιωτικό νηπιαγωγείο της περιοχής της Γλυφάδας είναι συγκλονιστική (βέβαια, το ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι ότι όσα συμβαίνουν εκεί είναι λίγο έως πολύ «νόμος» για την πλειονότητα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, ιδίως δε των νηπιαγωγείων γειτονιάς που είναι εντελώς ανεξέλεγκτα και αποτελούν πλέον κοινωνική πληγή).

Η «ευφυής» ιδιοκτήτρια έχει κατορθώσει εδώ και δύο χρόνια είτε να μην πληρώνει καθόλου είτε να δίνει κάτω από τα μισά σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται χωρίς διοριστήριο, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό ζήτημα νόμιμης αποφοίτησης των παιδιών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το «εκπαιδευτήριο» αυτό λειτουργεί σε πρωτόγονες συνθήκες με την εκπαιδευτικό της τάξης να καλείται, ταυτόχρονα με τις εκπαιδευτικές της αρμοδιότητες, να προετοιμάζει το φαγητό, να σφουγγαρίζει τις αίθουσες, να καθαρίζει τις τουαλέτες. Ελλείψει βοηθητικού προσωπικού, είναι φανερό ότι η νηπιαγωγός είναι αδύνατον για μεγάλα χρονικά διαστήματα να εποπτεύει τα παιδιά με τον κίνδυνο για σοβαρά ατυχήματα να είναι τεράστιος! Και ερωτούμε: αν παρ΄ ελπίδα συμβεί κάτι, ποιος από τους κύριους της κυβέρνησης που έχουν επιβάλει το νόμο της ζούγκλας στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία θα αναλάβει την ευθύνη;

Η ΟΙΕΛΕ έχει αποστείλει επείγουσα καταγγελία στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης και την κοινοποίησε στην (συνήθως ασυγκίνητη…) ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Καλούμε τη Διεύθυνση να ενεργήσει άμεσα, καθώς η πρώτη έγγραφη απάντησή της στην ΟΙΕΛΕ δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση παρέμβαση. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να μπει επιτέλους μια τάξη στον ακραία παραβατικό αυτό χώρο και θα ενημερώσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να πάρουν θέση. Πρέπει να επικρατήσει και στην Ελλάδα αυτό που προβλέπεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η άδεια λειτουργίας να αφαιρείται άμεσα από ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες που παραβιάζουν συστηματικά τη νομιμότητα. Το έπραξε με θάρρος η Μαριέττα Γιαννάκου το 2007, ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν μιμητές του αυτονόητου 15 χρόνια μετά.

Καλούμε, δε, κάθε συνάδελφο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία να βγει μπροστά. Ο φόβος και η σιωπή το μόνο που κάνουν είναι να διαιωνίζουν την παρούσα εφιαλτική κατάσταση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς θα κάνετε αίτηση στις προκηρύξεις του β' σταδίου
ΑΣΕΠ 6Κ/2020: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δικαιολογητικά για τις θέσεις στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
6Κ/2020 : Εκ νέου πρόσκληση για υποβολή δικαιολογητικών κατηγορία ΔΕ (αναπληρώσεις)
ΑΣΕΠ 6Κ/2020: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δικαιολογητικά για τις θέσεις στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης