ΑΠΘ: Υλοποιεί το πρόγραμμα ευρωπαϊκού ψηφιακού φοιτητικού «διαβατηρίου»
Το ΑΠΘ ανέλαβε τον συντονισμό του έργου «Ευρωπαϊκή Υποδομή Ψηφιακών Φοιτητικών Υπηρεσιών» για την ανάπτυξη ψηφιακής φοιτητικής ταυτότητας-διαβατηρίου για την κινητικότητα των σπουδαστών στα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ψηφιακή φοιτητική ταυτότητα- διαβατήριο για την κινητικότητα των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τέθηκε επικεφαλής της πανευρωπαϊκής ομάδας, η οποία θα δημιουργήσει την υποδομή.

Το Αριστοτέλειο ανέλαβε τον συντονισμό του έργου «Ευρωπαϊκή Υποδομή Ψηφιακών Φοιτητικών Υπηρεσιών» (European Digital Student Service Infrastructure- EDSSI), με τη συμμετοχή του European University Foundation και άλλων 14 κορυφαίων ευρωπαϊκών οργανισμών της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες μετακίνησης των συμμετεχόντων σε προγράμματα κινητικότητας όπως το Erasmus+ και η συνολική βελτίωση της φοιτητικής εμπειρίας. Μακροπρόθεσμα, οι σπουδαστές μέσω μίας και μοναδικής ψηφιακής ταυτοποίησης θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στις φοιτητικές υπηρεσίες που προσφέρουν τόσο τα Πανεπιστήμια όπου σπουδάζουν όσο και τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα προς τα οποία μετακινούνται.

Στην πράξη, οι φοιτητές θα μπορούν μελλοντικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να εγγράφονται άμεσα στο συνεργαζόμενο Ίδρυμα υποδοχής μέσω μίας και μοναδικής ψηφιακής ταυτοποίησης και παράλληλα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που τους προσφέρονται όπως η σίτιση και η στέγαση. Πρόκειται για υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν ως επί το πλείστον αποκεντρωμένα ή προσφέρονται από εξωτερικούς παρόχους, με αποτέλεσμα να απαιτούνται σήμερα πολυάριθμες φοιτητικές ταυτότητες που επιβαρύνουν την ποιότητα της φοιτητικής εμπειρίας, τον προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων και τη διοικητική τους λειτουργία.

Το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Υποδομή Ψηφιακών Φοιτητικών Υπηρεσιών» είναι διετούς διάρκειας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Τομέα Τηλεπικοινωνιών (Telecommunications Sector) του προγράμματος CEF (Connecting Europe Facility). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2022 και εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030.

Η ανάληψη του συντονισμού του έργου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο αποτελεί «απόδειξη πως το Αριστοτέλειο λογίζεται διεθνώς ως ισότιμος εταίρος που διέπεται από εξωστρέφεια, όντας σε διαρκή επαφή με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα πανευρωπαϊκά».

Το ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, το οποίο διαχειρίζεται το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, διαθέτει σήμερα περισσότερες από 1.600 ενεργές διμερείς συμφωνίες με πάνω από 600 Πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 180 Συμφωνίες Επιστημονικής Συνεργασίας με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά Ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Συγχρόνως, είναι ιδρυτικό μέλος και βασικός εταίρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EPICUR στο πλαίσιο της European University Initiative της Κομισιόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

natsios
Ο Νατσιός συνεχάρη την Καρυστιανού για τις αμβλώσεις - Τι είπε για την περίπτωση συνεργασίας μαζί της
Ο Νατσιός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση της κ. Καρυστιανού, σημειώνοντας ότι φαίνεται να συγκλίνει με τις θέσεις της «Νίκης»
Ο Νατσιός συνεχάρη την Καρυστιανού για τις αμβλώσεις - Τι είπε για την περίπτωση συνεργασίας μαζί της
κακοκαιρία στην Αττική
Κακοκαιρία - SOS για την Αττική: Έρχεται βροχή δύο μηνών μέσα σε ένα απόγευμα
Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία: Εκτάκτως στην Κατηγορία 5 (ακραία) η καταιγίδα – Συναγερμός για την Αττική
Κακοκαιρία - SOS για την Αττική: Έρχεται βροχή δύο μηνών μέσα σε ένα απόγευμα
υποτροφίες
Ίδρυμα «Μιχαήλ Λάσκαρη»: 120 υποτροφίες για δωρεάν εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας
Υποτροφίες Μιχαήλ Λάσκαρη 2026-2027: Δωρεάν μαθήματα Αγγλικών και βιβλία για 120 δικαιούχους – Κριτήρια και προθεσμίες
Ίδρυμα «Μιχαήλ Λάσκαρη»: 120 υποτροφίες για δωρεάν εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας
ekpa
World University Rankings 2026: Το ΕΚΠΑ στα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για ακόμα μία χρονιά στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου - Ποια άλλα ελληνικά ΑΕΙ φιγουράρουν στη...
World University Rankings 2026: Το ΕΚΠΑ στα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο