Δάσκαλοι: Να επανεξετάσει το ΥΠΑΙΘ την παράταση του διδακτικού έτους
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος»: Με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για παράταση του σχολικού έτους έως και την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος»  καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την απόφασή της για παράταση του διδακτικού έτους λαμβάνοντας υπόψη  ότι τα παιδιά προέρχονται από έναν μακροχρόνιο και αφύσικο για την ηλικία τους περιορισμό και «εγκλεισμό» που επέβαλλε η καραντίνα,  με εμφανή τα σημάδια στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.

Με τις παρούσες συνθήκες, η παράταση του σχολικού έτους ελάχιστα συνεισφέρει στο γνωστικό και κοινωνικοποιητικό επίπεδο.

Αντίθετα προβληματίζει  και αναστατώνει τους μαθητές, οι οποίοι αμέσως μετά την καραντίνα που πέρασαν καλούνται να προσέλθουν στο σχολικό πλαίσιο όπου οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις οι οποίες όχι μόνον δεν διευκολύνουν τα παιδιά αλλά, απεναντίας, καταπονούν ακόμη περισσότερο τον επιβαρυμένο ψυχισμό τους.

Σε αυτό συντείνουν:

-Η υπερβολική ζέστη της εποχής που είναι  εξαντλητική.

-Η χρήση της μάσκας προκαλεί συχνά δυσφορία και για πρώτη φορά οι μαθητές αρχίζουν να μην πειθαρχούν .

-Οι μαθητές εκτονώνουν  όλη την καταπίεση της καραντίνας με τρόπο που δεν συμβάλει στο να αποκατασταθεί η  ψυχική τους ηρεμία.

-Οι αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών όπως η γυμναστική και το παιχνίδι στο διάλειμμα έχουν περιοριστεί  λόγω των κανόνων για την πανδημία .

-Η ζέστη, η μάσκα , ο περιορισμός δραστηριοτήτων που γινόταν τις τελευταίες μέρες του σχολικού έτους τις προηγούμενες  χρονιές ακριβώς για να εκτονώνονται και να χαλαρώνουν από την πίεση των μαθημάτων  οι μαθητές δεν μπορούν να γίνουν.   Αυτό  οδηγεί σε απογοήτευση τους μαθητές γιατί δεν είναι το σχολείο που ήξεραν και ήθελαν να επιστρέψουν. Δημιουργείται, έτσι, ένα αρνητικό κλίμα εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών που οδηγεί σε  απαξίωση του ρόλου του σχολείου, το οποίο   αντί να επουλώσει  τις πληγές που άφησε η καραντίνα τις αυξάνει.

-Η απουσία κατάλληλου αύλειου χώρου- τις περισσότερες φορές μη σκιαζόμενου - και κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες είναι αποτέλεσμα το παιχνίδι στα διαλείμματα να γίνεται ακόμη και επικίνδυνο για τους μαθητές.

Το μόνο πρόβλημα που λύνει η παράταση του σχολικού έτους είναι το να «εξυπηρετηθούν» οι εργαζόμενοι γονείς. Αυτό εξάλλου φαίνεται καθαρά και από τα ειδικά σχολεία που ενώ δεν έκλεισαν ούτε μέρα ισχύει και γι αυτά η παράταση  του σχολικού έτους.

Έτσι, όμως, βασικοί ρόλοι και λειτουργίες του σχολείου, όπως ο κοινωνικοποιητικός και ο γνωστικός, τίθενται στο περιθώριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αντί η ηγεσία του υπουργείου παιδείας να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και εμπόδιο στην εκπαιδευτική διαδικασία με παράταση του σχολικού έτους θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τις διαχρονικές προτάσεις των εκπαιδευτικών για εξορθολογισμό και περιορισμό της διδακτέας ύλης.

Ο Πρόεδρος                     O Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Βερέτσος            Σάββας   Σεχίδης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

πανελλήνιες 2021 βαθμολογίες
Έλληνες εξωτερικού: Πρόγραμμα για μαθήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικά μαθήματα
Αναλυτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικών μαθημάτων και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
Έλληνες εξωτερικού: Πρόγραμμα για μαθήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού και ειδικά μαθήματα
Επαναλειτουργούν σήμερα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ
Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Παράταση αιτήσεων ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ
Ολιγοήμερη παράταση δόθηκε στην υποβολή των αιτήσεων για τους Παιδικούς Σταθμούς ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής...
Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Παράταση αιτήσεων ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ