Self test, Μαθητές και GDPR: Τι απαντά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Διευκρινίσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται από γονείς μαθητών - Η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος self test, εφόσον δεν περιλαμβάνεται σε σύστημα αρχειοθέτησης, ούτε υπόκειται σε αυτοματοποιημένη επεξεργασία, δεν συνιστά καταρχήν επεξεργασία προσωπικών δεδομένων

Σε διευκρινήσεις προχωρά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην Αρχή από γονείς μαθητών, ως ασκούντες τη γονική μέριμνα των ανήλικων τέκνων τους, ενήλικους μαθητές, εκπαιδευτικούς, απασχολούμενους (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) και ναυτικούς, με την ιδιότητά τους ως υποκείμενα των δεδομένων, αναφορικά με τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test) στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημικής κρίσης λόγω κορονοϊού και της επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων της χώρας.

Η απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων έρχεται αφού η ίδια ξεκαθαρίζει ότι τα ζητήματα της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) έχουν ρυθμιστεί με σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι υπεύθυνοι επεξεργασίας είναι:

  • η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αυτοτελώς για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα,
  • η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και το υπουργείο Εσωτερικών αυτοτελώς για τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα,
  • η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς,
  • η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο αυτοτελώς για τους ναυτικούς,
  • η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς,
  • η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για τους φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό ΑΕΙ, και
  • η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αυτοτελώς για τους θρησκευτικούς λειτουργούς.

Βάση λοιπών των παραπάνω, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων επισημαίνει τα ακόλουθα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της κατά τον Κανονισμό (ΕΕ)2016/679 και τον ν. 4624/2019:

  1. Με τον Γενικό Κανόνα Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) υιοθετήθηκε ένα νέο μοντέλο συμμόρφωσης, κεντρικό μέγεθος του οποίου συνιστά η αρχή της λογοδοσίας στο πλαίσιο της οποίας ο υπεύθυνος επεξεργασίας υποχρεούται να σχεδιάζει, εφαρμόζει και εν γένει λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα και πολιτικές, προκειμένου η επεξεργασία των δεδομένων να είναι σύμφωνη με τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις. Επιπλέον δε, ο υπεύθυνος επεξεργασίας βαρύνεται με το περαιτέρω καθήκον να αποδεικνύει ο ίδιος και ανά πάσα στιγμή τη συμμόρφωσή του με τις αρχές του άρθρου 5 παρ. 1 ΓΚΠΔ.
  2.  Υπό τον ΓΚΠΔ και τον ν. 4624/2019 προκειμένου το υποκείμενο των δεδομένων να ασκήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματά του πρέπει να γνωρίζει την ταυτότητα του υπευθύνου επεξεργασίας και τα στοιχεία επικοινωνίας του. Επιπλέον, πρέπει, κατά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα να παρέχεται ενημέρωση για βασικά στοιχεία της επεξεργασίας, όπως οι σκοποί, η νομική βάση και οι αποδέκτες της επεξεργασίας.
  3. Οι αρμοδιότητες της Αρχής καθορίζονται ρητά στις διατάξεις των άρθρων 57 ΓΚΠΔ και 13 του ν. 4624/2019. Εξάλλου, η Αρχή έχει ήδη επισημάνει με την απόφαση 52/2018 ότι δεν έχει αρμοδιότητα να απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς σχετικά αιτήματα υποκειμένων των δεδομένων υποβάλλονται ενώπιον του αρμοδίου υπευθύνου επεξεργασίας.

Κατόπιν τούτων, και βάσει των σχετικών ΚΥΑ, τα υποκείμενα των δεδομένων, μαθητές, εκπαιδευτικοί, απασχολούμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ναυτικοί, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό ΑΕΙ και θρησκευτικοί λειτουργοί μπορούν στην περίπτωση επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της δήλωσης του αποτελέσματος των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr/, να απευθύνονται στους αναφερόμενους στις αντίστοιχες ΚΥΑ υπευθύνους επεξεργασίας για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, όπως αυτά απορρέουν από τον ΓΚΠΔ και τον ν. 4624/2019.

Διευκρινίζεται, περαιτέρω, ότι η επίδειξη του αρνητικού αποτελέσματος των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 της ΚΥΑ υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27707 (ΦΕΚ Β΄ 1825/05.05.2021), στο μέτρο που το αποτέλεσμα αυτό δεν περιλαμβάνεται σε σύστημα αρχειοθέτησης, ούτε υπόκειται σε αυτοματοποιημένη επεξεργασία, δεν συνιστά καταρχήν επεξεργασία προσωπικών δεδομένων εμπίπτουσα στο ρυθμιστικό πεδίο του ΓΚΠΔ (άρθρο 2) και του ν. 4624/2019 (άρθρο 2).

Η Αρχή εξετάζει αυτεπάγγελτα το ζήτημα της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της διενέργειας των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

    Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

    Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

    ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

    Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

    Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

    Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

    Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

    σχετικά άρθρα

    Σκουπίδια στις θάλασσες
    Κομισιόν: Επένδυση 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»
    Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»
    Κομισιόν: Επένδυση 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»
    Παύλος Πολάκης - Ευκλείδης Τσακαλώτος
    Πολάκης σε Τσακαλώτο μετά το «καρφί» για Τσίπρα: «Δεν έχω πολλή όρεξη σήμερα, όμως δύο φωνήεντα θα στα πω»
    Πολάκης σε Τσακαλώτο: «Άντε γιατί η αριστεροσύνη σας στα πραγματικά ΕΠΙΔΙΚΑ είναι τύπου ‘σφυρίξτε κλέφτικα’»
    Πολάκης σε Τσακαλώτο μετά το «καρφί» για Τσίπρα: «Δεν έχω πολλή όρεξη σήμερα, όμως δύο φωνήεντα θα στα πω»