Το πρώτο αρχείο μαθηματικών Γ' Λυκείου σε Braille/Nemeth είναι γεγονός
«Με δύο ώρες δουλειά ενός τεχνικά καταρτισμένου ανθρώπου, ένας μαθητής με πρόβλημα όρασης έχει ένα νέο βιβλίο να διαβάσει που θα του κρατήσει συντροφιά για μήνες»

Η δουλειά του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι σε όλους γνωστή. 

Ο καθηγητής κ. Τσολομύτης μαζί με τον επίκουρο καθηγητή κ. Παπασαλούρο είναι οι πρώτοι που δημιούργησαν σε παγκόσμιο επίπεδο πρόγραμμα μετατροπής αρχείων Tex/Latex σε κώδικα Braille και Nemeth. Λογισμικό μετατρέπει μαθηματικούς τύπους σε Braille.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετατράπηκαν τα περισσότερα από τα συγγράμματα του τμήματος Μαθηματικών του Ε.Κ.Π.Α, ανοίγοντας το δρόμο σε μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους για πτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά, όπως η Ανδριάννα Σαμοϊλη που πήρε πρόσφατα το πτυχίο της και αποτελεί την πρώτη φοιτήτρια με προβλήματα όρασης που αποφοίτησε από τμήμα Μαθηματικών εδώ και 40 χρόνια.

ΕΚΠΑ: Η πρώτη τυφλή απόφοιτος του Μαθηματικού εδώ και 40 χρόνια 

 Η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν το επόμενο στοίχημα για την συγκεκριμένη ομάδα. 

Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι τα περισσότερα αρχεία, φυλλάδια και βιβλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γράφονται με εφαρμογές γραφείου (word και mathtype).

 Η κ. Όλγα Μαλεζά, φυσικός Ειδικής Αγωγής, καθηγήτρια της Ανδριάννας και αρωγός της όλης προσπάθειας δημιούργησε μια γέφυρα μεταξύ μας και σύντομα ο κ. Τσολομύτης και η ομάδα του είχαν στα χέρια τους το αρχείο μου με τα 30 Επαναληπτικά Θέματα της Γ Λυκείου. https://thanasiskopadis.blogspot.com/2018/01/30.html

Η αρχή έγινε με την μετατροπή ενός θέματος σε μορφή Latex. Η έξοδος δεν έδωσε κανένα μαθηματικό λάθος που ενδιέφερε την ομάδα.

Το επόμενο βήμα ήταν η μετατροπή όλου του αρχείου σε Latex αρχικά και σε Braille/Nemeth στη συνέχεια, η οποία χρειάστηκε κάτω από δύο ώρες με το πρόγραμμα latex2nemeth.

https://myria.math.aegean.gr/labs/dt/braille/

Η πρώτη δοκιμή μετατροπής word+mathtype σε latex και στη συνέχεια σε braille ήταν επιτυχής!

Όπως μας έγραψε ο κ.Τσολομύτης: "Με δύο ώρες δουλειά ενός τεχνικά καταρτισμένου ανθρώπου, ένας μαθητής με πρόβλημα όρασης έχει ένα νέο βιβλίο να διαβάσει που θα του κρατήσει συντροφιά για μήνες"

Το αρχείο των 30 Επαναληπτικών Θεμάτων, το πρώτο αρχείο μαθηματικών (εκτός των σχολικών βιβλίων του Κ.Ε.Α.Τ.) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Braill/Nemeth, χωρίς σχήματα και πίνακες μονοτονίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Το αρχείο μετέτρεψε σε pdf ο Θανάσης Κοπάδης, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους βλέποντες συναδέλφους. Δεν έχει αξία για κάποιον με προβλήματα όρασης. Αυτό που χρειάζεται είναι η αρχική μορφή του αρχείου σε odt και με εγκατεστημένο το πρόγραμμα odt2braill στο LibreOffice στέλνεται στον ειδικό εκτυπωτή (embosser).

Συγχαρητήρια στην ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε όλους τους εμπλεκόμενους!

Το μέλλον είναι πολύ ελπιδοφόρο, αφού έπεται συνέχεια!

Πηγή: thanasiskopadis.blogspot.com

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Υπολογισμός μορίων Πανελληνίων - Πανελλαδικών - Υπολόγισε τα μόριά σου εδώ

Πανελλαδικές 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 2021: Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι με θετικό self test
Τι ισχύει στην περίπτωση που το self test ενός μαθητή βγει θετικό - Σε ποια περίπτωση θα αναγκαστεί ο μαθητής να συμμετέχει στις επαναληπτικές...
Πανελλήνιες 2021: Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι με θετικό self test
panellinies panelladikes 2021
Πανελλήνιες 2021: Στη «μάχη» και οι υποψηφίοι των ΕΠΑΛ με Νέα Ελληνικά
Στη «μάχη» των πανελληνίων 2021 και οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων με το μάθημα των Νέων Ελληνικών σήμερα - Το alfavita.gr θα αναρτήσει...
Πανελλήνιες 2021: Στη «μάχη» και οι υποψηφίοι των ΕΠΑΛ με Νέα Ελληνικά
Σωματεία Ρεθύμνου: Νέα κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα
Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία Ρεθύμνου ενάντια στο εργατικό νομοσχέδιο - Καλούν σε νέο συλλαλητήριο στις 16 Ιουνίου
Σωματεία Ρεθύμνου: Νέα κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα