Συγχαρητήρια Διγαλάκη στην τυφλή απόφοιτο του Μαθηματικού του ΕΚΠΑ
Η 26χρονη Ανδριάννα Σαμοΐλη είναι η πρώτη τυφλή απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ μετά από 40 χρόνια - Συγχαρητήριο μήνυμα του Βασίλη Διγαλάκη

Την 26χρονη Ανδριάνα Σαμοΐλη, την πρώτη -εδώ και 40 χρόνια- τυφλή απόφοιτο του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συγχαίρει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης, σε γραπτή του δήλωση, συγχαίρει, επίσης, τους γονείς και τους καθηγητές της για τη στήριξή τους στην Ανδριάνα, καθώς και τη Διοίκηση του ΕΚΠΑ, που έχει συγκροτήσει μονάδα προσβασιμότητας και έχει θεσμοθετήσει τον σύμβουλο καθηγητή για τους φοιτητές ΑμεΑ σε κάθε τμήμα. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2020, έχουν συμπεριληφθεί, ήδη από το φθινόπωρο του 2020, σημαντικές παρεμβάσεις για την ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικά, στη γραπτή του δήλωση ο κ. Διγαλάκης αναφέρει τα εξής:

«Ό,τι και να πει κανείς δεν αρκεί για να εκφράσει τον θαυμασμό του για τη θέληση της 26χρονης Ανδριάνας Σαμοΐλη, της πρώτης -εδώ και 40 χρόνια- τυφλής αποφοίτου του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με πείσμα, επιμονή και υπομονή, αλλά και με τη στήριξη των καθηγητών και του πανεπιστημίου, κατάφερε να ξεπεράσει τα διαρκή εμπόδια και να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι δεν υπήρχε κανένα βιβλίο μαθηματικών σε μορφή Μπράιγ, που να μπορούσε να διαβάσει, ενώ τα σύγχρονα συστήματα που μετατρέπουν τις λέξεις σε γλώσσα Μπράιγ δεν μπορούν να το κάνουν για τα μαθηματικά σύμβολα. 

Συγχαρητήρια στην Ανδριάνα και στους γονείς της για τη διαρκή τους στήριξη! Της εύχομαι κάθε επιτυχία στις μεταπτυχιακές της σπουδές και να καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.

Συγχαρητήρια στους καθηγητές της στο ΕΚΠΑ και στους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συνέβαλαν ώστε να μπορούν να στοιχειοθετούνται τα βιβλία των διδασκόντων σε μορφή Μπράιγ με μαθηματικά.

Συγχαρητήρια στο ΕΚΠΑ και στη Διοίκησή του, που έχει συγκροτήσει μονάδα προσβασιμότητας και έχει θεσμοθετήσει τον σύμβουλο καθηγητή για τους φοιτητές ΑμεΑ σε κάθε τμήμα. 

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2020, έχουμε συμπεριλάβει, ήδη από το φθινόπωρο του 2020, μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων για την ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προβλέπονται:

  • Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ισότιμη παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους φοιτητές.
  • Κοινές προδιαγραφές για την εξασφάλιση συνθηκών προσβασιμότητας και δράσεων στήριξης των ΑμεΑ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Εισαγωγή συμπεριληπτικής / ενταξιακής διάστασης στους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
  • Συγκρότηση επιτροπής «Προσβασιμότητας και Στήριξης ΑμεΑ» σε κάθε ΑΕΙ.
  • Ενσωμάτωση ενταξιακής διάστασης στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ.
  • Ετήσια αξιολόγηση κάθε ΑΕΙ σχετικά με την προσβασιμότητα.
  • Δημιουργία σώματος εθελοντών σε κάθε ΑΕΙ για τη στήριξη των φοιτητών και των εργαζομένων ΑμεΑ.
  • Σύνδεση των φοιτητών ΑμεΑ με την αγορά εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί η ισότιμη ένταξή τους σε αυτή».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Οργανικά κενά 2021: Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας

Πρεμιέρα για τα σχολεία - Μόνο με αρνητικό self test η είσοδος στην τάξη

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

vomvardismoi gaza
Χάος στη Λωρίδα της Γάζας: 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (Videos)
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ρουκέτες στα ισραηλινά εδάφη από τη Χαμάς - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά
Χάος στη Λωρίδα της Γάζας: 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (Videos)
koronoios sxoleia
Σχολεία-Μεσολόγγι: Σφοδρή αντίδραση της ΕΛΜΕ για το άνοιγμα
Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων στο Μεσολόγγι την Τρίτη καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, μετά την έκρηξη των...
Σχολεία-Μεσολόγγι: Σφοδρή αντίδραση της ΕΛΜΕ για το άνοιγμα
Μένιος Φουρθιώτης: Δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω, είμαι αθώος
Αθώος δηλώνει ο Μένιος Φουρθιώτης, όπως και οι δύο συγκατηγορούμενοί του - Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι...
Μένιος Φουρθιώτης: Δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω, είμαι αθώος