Thumbnail
Η 26χρονη Ανδριάννα Σαμοΐλη είναι η πρώτη τυφλή απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ μετά από 40 χρόνια - Συγχαρητήριο μήνυμα του Βασίλη Διγαλάκη

Την 26χρονη Ανδριάνα Σαμοΐλη, την πρώτη -εδώ και 40 χρόνια- τυφλή απόφοιτο του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συγχαίρει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης, σε γραπτή του δήλωση, συγχαίρει, επίσης, τους γονείς και τους καθηγητές της για τη στήριξή τους στην Ανδριάνα, καθώς και τη Διοίκηση του ΕΚΠΑ, που έχει συγκροτήσει μονάδα προσβασιμότητας και έχει θεσμοθετήσει τον σύμβουλο καθηγητή για τους φοιτητές ΑμεΑ σε κάθε τμήμα. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2020, έχουν συμπεριληφθεί, ήδη από το φθινόπωρο του 2020, σημαντικές παρεμβάσεις για την ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικά, στη γραπτή του δήλωση ο κ. Διγαλάκης αναφέρει τα εξής:

«Ό,τι και να πει κανείς δεν αρκεί για να εκφράσει τον θαυμασμό του για τη θέληση της 26χρονης Ανδριάνας Σαμοΐλη, της πρώτης -εδώ και 40 χρόνια- τυφλής αποφοίτου του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με πείσμα, επιμονή και υπομονή, αλλά και με τη στήριξη των καθηγητών και του πανεπιστημίου, κατάφερε να ξεπεράσει τα διαρκή εμπόδια και να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι δεν υπήρχε κανένα βιβλίο μαθηματικών σε μορφή Μπράιγ, που να μπορούσε να διαβάσει, ενώ τα σύγχρονα συστήματα που μετατρέπουν τις λέξεις σε γλώσσα Μπράιγ δεν μπορούν να το κάνουν για τα μαθηματικά σύμβολα. 

Συγχαρητήρια στην Ανδριάνα και στους γονείς της για τη διαρκή τους στήριξη! Της εύχομαι κάθε επιτυχία στις μεταπτυχιακές της σπουδές και να καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.

Συγχαρητήρια στους καθηγητές της στο ΕΚΠΑ και στους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συνέβαλαν ώστε να μπορούν να στοιχειοθετούνται τα βιβλία των διδασκόντων σε μορφή Μπράιγ με μαθηματικά.

Συγχαρητήρια στο ΕΚΠΑ και στη Διοίκησή του, που έχει συγκροτήσει μονάδα προσβασιμότητας και έχει θεσμοθετήσει τον σύμβουλο καθηγητή για τους φοιτητές ΑμεΑ σε κάθε τμήμα. 

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2020, έχουμε συμπεριλάβει, ήδη από το φθινόπωρο του 2020, μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων για την ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προβλέπονται:

  • Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ισότιμη παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους φοιτητές.
  • Κοινές προδιαγραφές για την εξασφάλιση συνθηκών προσβασιμότητας και δράσεων στήριξης των ΑμεΑ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Εισαγωγή συμπεριληπτικής / ενταξιακής διάστασης στους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
  • Συγκρότηση επιτροπής «Προσβασιμότητας και Στήριξης ΑμεΑ» σε κάθε ΑΕΙ.
  • Ενσωμάτωση ενταξιακής διάστασης στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ.
  • Ετήσια αξιολόγηση κάθε ΑΕΙ σχετικά με την προσβασιμότητα.
  • Δημιουργία σώματος εθελοντών σε κάθε ΑΕΙ για τη στήριξη των φοιτητών και των εργαζομένων ΑμεΑ.
  • Σύνδεση των φοιτητών ΑμεΑ με την αγορά εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί η ισότιμη ένταξή τους σε αυτή».
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Nord Stream: Εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου- Το μισό αέριο έχει ήδη διαρρεύσει
Περιπλέκεται η υπόθεση με τις διαρροές στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Γερμανία- Δύο από αυτές είναι στην ΑΟΖ της Σουηδίας...
Nord Stream: Εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου- Το μισό αέριο έχει ήδη διαρρεύσει
moro-baby
Καλαμάτα: Αποσωληνώθηκε το βρέφος που φέρεται να κακοποιήθηκε από τον πατέρα του
«Ταρακούνησα το παιδί, για να σταματήσει το κλάμα- Νόμιζα ότι θα το ηρεμούσα» ανέφερε στην απολογία του ο 20χρονος πατέρας του βρέφους
Καλαμάτα: Αποσωληνώθηκε το βρέφος που φέρεται να κακοποιήθηκε από τον πατέρα του
ΑΣΕΠ προσλήψεις εκπαιδευτικών
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ Μαρτίου 2023: Ανατροπή και νέο περιεχόμενο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για χιλιάδες θέσεις
Νέες κατευθύνσεις του ΑΣΕΠ για τους όρους και το περιεχόμενο του νέου Πανελλήνιου Διαγωνισμού που έχει ανακοινωθεί για τον Μάρτιο του 2023
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ Μαρτίου 2023: Ανατροπή και νέο περιεχόμενο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για χιλιάδες θέσεις