Καθηγητές Πανεπιστημίου Κρήτης: Απαραίτητη η επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία
Να καταρτιστεί σχέδιο σταδιακής μετάβασης στη διά ζώσης διδασκαλία με σαφή πρωτόκολλα ασφαλείας ζητά ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζει ότι κρίνεται απαραίτητη η άμεση οργάνωση της διαδικασίας επανόδου των φοιτητών διότι «μερικά από τα πλέον ζωτικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως οι κλινικές, εργαστηριακές, πρακτικές ασκήσεις και πειραματικές πτυχιακές εργασίες δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθούν και η έλλειψή τους υπονομεύει την επίτευξη των διδακτικών στόχων των προγραμμάτων σπουδών όλων των επιπέδων».

Ο Σύλλογος ζητά να καταρτιστεί λεπτομερές σχέδιο σταδιακής μετάβασης στη διά ζώσης διδασκαλία με σαφή πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε αναστολή τις δια ζώσης εκπαιδευτικές λειτουργίες των Πανεπιστημίων τον τελευταίο χρόνο. Με την προσπάθεια και κινητοποίηση των διδασκόντων και του λοιπού προσωπικού των Ιδρυμάτων έγινε δυνατόν να συνεχιστεί ένα μέρος του εκπαιδευτικού έργου με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και εξέταση σε πολλά μαθήματα. Ωστόσο, μερικά από τα πλέον ζωτικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως οι κλινικές, εργαστηριακές, πρακτικές ασκήσεις και πειραματικές πτυχιακές εργασίες δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθούν και η έλλειψή τους υπονομεύει την επίτευξη των διδακτικών στόχων των προγραμμάτων σπουδών όλων των επιπέδων.

Είναι κατανοητό ότι σε αυτή την περίοδο, ο περιορισμός της διάδοσης του κορονοϊού και η αποφυγή της συνεπαγόμενης θνησιμότητας έχει προτεραιότητα έναντι άλλων στόχων και ενδιαφερόντων και η οριστική λύση θα επέλθει μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού μέχρι και τις νεότερες ηλικίες. Ο Σύλλογός μας δεν θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο ούτε τα μέλη του, ούτε τους φοιτητές μας ούτε τα λοιπά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ή τις οικογένειές τους. Το ΔΣ συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει και συναντήθηκε με συνάδελφο από την Ιατρική Σχολή, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να διατυπώσει μια υπεύθυνη και ρεαλιστική πρόταση για την επαναφορά του Πανεπιστημίου στην κανονική λειτουργία.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε:

• Να επανέλθουν οι πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στις κλινικές ασκήσεις δεδομένου ότι η ένταξη των νέων γιατρών στις δομές Υγείας με πλήρη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση είναι άμεσης προτεραιότητας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή των φοιτητών θα πρέπει να γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και εφόσον εξασφαλισθεί ο εμβολιασμός τους.

• Να καταρτιστεί σχέδιο εμβολιασμού διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, καθώς και των φοιτητών (όσων από τις κατηγορίες αυτές δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί) με την προτεραιότητα να καταρτίζεται από τα Τμήματα και τις Σχολές με γνώμονα την επαναλειτουργία των εντελώς απαραίτητων εργαστηριακών δομών.

• Να καταρτιστεί ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην δια ζώσης διδασκαλία, εφόσον προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός του πανεπιστημιακού πληθυσμού, με αξιοποίηση των μεθόδων που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι, και οι οποίες περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση των μεθόδων αυτοδιάγνωσης (self-tests) σε συνδυασμό με μία αξιόπιστη διαδικασία ελέγχου των αποτελεσμάτων τους και ενδεχόμενης ιχνηλάτησης θετικών κρουσμάτων.

• Να διατυπωθούν πρωτοκόλλα ασφαλείας με τη συνδρομή των λοιμωξιολόγων και να καταρτιστεί διαδικασία ελέγχου της υλοποίησής τους τόσο κατά τη διάρκεια της σταδιακής επαναφοράς της δια ζώσης διδασκαλίας όσο και μετά από αυτήν. Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων του ΠΚ στο Ηράκλειο δηλώνει την διάθεση των μελών του να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Θρίλερ στο Τόκιο: Ζητά άσυλο από Πολωνία η λευκορωσίδα αθλήτρια που καταγγέλλει απόπειρα απαγωγής
Η δρομέας υποστηρίζει πως μεταφέρθηκε δίχως τη θέλησή της στο αεροδρόμιο Χανέντα με προορισμό το Μινσκ - Το Μινσκ ζητεί επίσημη ενημέρωση από τις...
Θρίλερ στο Τόκιο: Ζητά άσυλο από Πολωνία η λευκορωσίδα αθλήτρια που καταγγέλλει απόπειρα απαγωγής
paideia-ypaith
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Εντός της ημέρας η ανακοίνωση των ονομάτων στη γενική εκπαίδευση
«Στο κόκκινο» η αγωνία των εκπαιδευτικών - Αναμένεται η ανακοίνωση των μόνιμων διορισμών εντός της επόμενης ώρας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Εντός της ημέρας η ανακοίνωση των ονομάτων στη γενική εκπαίδευση