eap
Συνέντευξη του Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητή Στάθη Ευσταθόπουλου

Πάνω από τον Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρίσκονται μόλις τρία Ανοικτά Πανεπιστήμια, δύο της Ισπανίας και το Βρετανικό (Open University UK), σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της Webometrics, τονίζει ο Αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΕΑΠ Στάθης Ευσταθόπουλος.

Σε συνέντευξή του ο κ. Ευσταθόπουλος τονίζει επίσης πως το ΕΑΠ έχει ξεπεράσει Ανοικτά Πανεπιστήμια με μεγάλη παράδοση, όπως αυτά της Ολλανδίας, της Γερμανίας και το Athabasca University του Καναδά.

Όπως σημειώνει «τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση τρεις επιμέρους δείκτες: την «απήχηση – ορατότητα», το «ανοιχτό επιστημονικό περιεχόμενο» και την «αριστεία». Και οι τρείς δείκτες αυτοί, εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους του ΕΑΠ, όπως αποτυπώνονται και στο σύστημα ποιότητάς του».

Αναλυτικά: 

Το ΕΑΠ κατέκτησε την 4η θέση, παγκοσμίως, μεταξύ των 147 Ανοικτών Πανεπιστημίων από 67 χώρες. Το στοίχημα του ΕΑΠ για παροχή ποιοτικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μεγαλώνει… 

«Πράγματι, το ΕΑΠ, στην τελευταία αξιολόγηση της Webometrics, βρέθηκε πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Έχει ξεπεράσει Ανοικτά Πανεπιστήμια με μεγάλη παράδοση, όπως αυτά της Ολλανδίας, της Γερμανίας και το Athabasca University του Καναδά. Πάνω από τον Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρίσκονται μόλις τρία Ανοικτά Πανεπιστήμια, δύο της Ισπανίας -το Universidad Nacional de Educación a Distancia και το Universitat Oberta de Catalunya-  και το Βρετανικό (Open University UK). Να επισημάνω ότι η διεθνής κατάταξη Webometrics δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο και θεωρείται μεταξύ των πιο δημοφιλών παγκοσμίως, καθώς στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση τρεις επιμέρους δείκτες: την «απήχηση – ορατότητα», το «ανοιχτό επιστημονικό περιεχόμενο» και την «αριστεία».  Και οι τρείς δείκτες αυτοί, εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους του ΕΑΠ, όπως αποτυπώνονται και στο σύστημα ποιότητάς του. Ειδικά στη σημερινή εποχή, την εποχή της πανδημίας,  που συνολικά η εκπαίδευση γίνεται εξ αποστάσεως, σε όλες τις βαθμίδες, ο ρόλος ιδρυμάτων όπως το ΕΑΠ γίνεται κομβικός».

«Έξω πάμε καλά», όπως συνηθίζουμε να λέμε… Προσφάτως, το ΕΑΠ αξιολογήθηκε και από την Ελληνική Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ)…

«…Και πήρε “Άριστα”. Και, πλέον, όπως αναφέρεται και στην έκθεση της ΕΘΑΑΕ, δεν θα μιλάμε μόνο για “ένα ακαδημαϊκό Ίδρυμα δεύτερης ευκαιρίας, αλλά για ένα πανεπιστήμιο πρώτης ευκαιρίας, που είναι πλήρως ισότιμο µε όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας”. Άλλωστε, στην προαναφερόμενη αξιολόγηση της Webometrics, συγκρινόμενο με τα παραδοσιακά συμβατικά πανεπιστήμια της χώρας, το ΕΑΠ  κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ 26 ιδρυμάτων. Κατά συνέπεια, με δεδομένες και τις διεθνείς διακρίσεις του ΕΑΠ, δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για ένα σύγχρονο και εξωστρεφές εκπαιδευτικό ίδρυμα “που προωθεί συνεργατικές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην Έκθεση Πιστοποίησης.

Όλο αυτό, βέβαια, οφείλεται στην επιτυχημένη και αρμονική συνεργασία όλου του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΑΠ, τόσο σε διοικητικό και τεχνικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα αξίζει να σημειώσουμε την αρμονική ομαδική δουλειά, που επιτυγχάνεται μεταξύ των μόνιμων μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ και των καθηγητών που διδάσκουν στα προγράμματά μας από άλλα πανεπιστήμια και όχι μόνο, στοιχείο που είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του ΕΑΠ ότι μπορεί να έχει τους καλύτερους καθηγητές από όλη τη χώρα σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων για τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα και, βλέπουμε, ότι το ΕΑΠ προσφέρει και νέα προγράμματα και νέα επιστημονικά αντικείμενα… Ποια είναι αυτά;

«Πιστό στην αρχή της διαρκούς εξέλιξης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επιδιώκει την εξειδίκευση των νέων επιστήμων προσφέροντάς τους το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας, μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Το ΕΑΠ προσφέρει συνεχώς  νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε πεδία και γνωστικά αντικείμενα που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον. Τέτοια προγράμματα, που μόλις ξεκίνησαν, είναι τα «Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας», «Επικοινωνία της Επιστήμης» και «Καλλιέργεια υπό Κάλυψη».

Επιπλέον, το ΕΑΠ σχεδιάζει νέα µμεταπτυχιακά προγράμματα, από τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Δημόσια Διοίκηση και την Επιχειρηματικότητα, αλλά και νέα προπτυχιακά προγράμματα που, εφ’ όσον εγκριθούν από την Πολιτεία, θα δώσουν νέες προοπτικές σε συμπολίτες μας που θέλουν να αποκτήσουν πρώτο πτυχίο με σπουδές εξ αποστάσεως.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου μας µε υψηλού κύρους Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού για τη διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων σπουδών µε το ΕΑΠ, που θα αποτελέσουν την ακαδημαϊκή “γέφυρα” της χώρας µας µε τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή την περίοδο, ανοιχτή είναι η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων για τα 8 προπτυχιακά και 45 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών».

Κύριε Ευσταθόπουλε, στο ΕΑΠ, πλέον, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις 367 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες. Ποιοι μπορούν και με ποιο τρόπο;

«Οι μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες αποτελούν μια ευκαιρία για όλους τους επαγγελματίες και όχι μόνο, σε συγκεκριμένα γνωστικά πεδία, χωρίς να χρειάζεται να γίνει εγγραφή σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών. Είναι μια δυνατότητα που προσφέρει το ΕΑΠ, σε όσους επιθυμούν την εξειδίκευση ανάμεσα σε 367 Θεματικές Ενότητες με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, με σκοπό τη χρήση του πιστοποιητικού παρακολούθησης επαγγελματικά αλλά και για λόγους προσωπικούς. Αιτήσεις για συμμετοχή γίνονται ηλεκτρονικά, στην ενεργή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή και μπορούν να έχουν συμμετοχή, στις Θεματικές Ενότητες προπτυχιακών προγραμμάτων, όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν απολυτήριο Λυκείου, ενώ στις θεματικές ενότητες μεταπτυχιακού επιπέδου, μπορούν να έχουν συμμετοχή ενδιαφερόμενοι, πληρώντας τα κριτήρια εισδοχής των προγραμμάτων σπουδών στα οποία ανήκει η κάθε Θεματική».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi kinitopoiisi
Παρεμβάσεις ΔΕ: Κατώτερο των αναγκών της περιόδου το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ
«Επιδιώκουμε ο Οκτώβρης να είναι μήνας κινητοποιήσεων και κλιμάκωσής τους μέχρι την απεργία της 9ης Νοέμβρη και δημιουργίας των προϋποθέσεων της και...
Παρεμβάσεις ΔΕ: Κατώτερο των αναγκών της περιόδου το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ
sxoleia-ekpaideusi-memaska
Γονείς στην Κρήτη λένε ένα ηχηρό «όχι» στην υποβάθμιση των σχολείων
«Να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία μας» ζητούν οι γονείς στην Κρήτη - Μαθητές διαφορετικών τάξεων στριμώχνονται στα ίδια τμήματα
Γονείς στην Κρήτη λένε ένα ηχηρό «όχι» στην υποβάθμιση των σχολείων
πετρέλαιο τιμές πετρελαίου
Νορβηγία: Στρατός θα φυλάει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου
Ενισχύεται, με την παρουσία στρατού, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία
Νορβηγία: Στρατός θα φυλάει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου