Εμβολιασμοί: Ξέχασαν τους εκπαιδευτικούς των Κέντρων Φυσικών Επιστημών!
Καταγγελία: Υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. εξαιρούνται από τον κατάλογο των εκπαιδευτικών που θα εμβολιασθούν με τα αδιάθετα εμβόλια, μετά από προφορικές εντολές στελεχών του υπουργείου

Εκτός εμβολιασμών έχουν μείνει οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα 75 Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της χώρας, όπως καταγγέλλει με ανοικτή του επιστολή προς την υπουργό Παιδείας ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ¨Ενωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) κ. Πάνος Μουρούζης.

Και αυτό συμβαίνει μολονότι τα Ε.Κ.Φ.Ε. δεν είναι διοικητικές μονάδες και πολλά από αυτά συστεγάζονται σε σχολεία, ενώ έρχεται ως συνέχεια του αποκλεισμού των εκπαιδευτικών τους από τις λίστες των επιμορφωτών, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που αρχίζει αυτές τις ημέρες, με το αιτιολογικό από κάποιους αρμόδιους, ότι ο θεσμός των Ε.Κ.Φ.Ε., εκ παραδρομής, δεν αναφέρθηκε στο αντίστοιχο έργο του ΕΣΠΑ!

Η ανοικτή Επιστολή προς την κ.Κεραμέως

Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.)75 ενεργά ανά την Ελλάδα, είναι μία δομή της εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε το 1993. Είναι η πιο πετυχημένη ίσως δομή, κατ’ ομολογία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και δικής σας, στις  26/1/2020 σε ομιλία σας στο Ίδρυμα Ευγενίδου κατά την τελετή βράβευσης των ομάδων που διακρίθηκαν στον πειραματικό διαγωνισμό EUSO 2020.

Ένα μικρό δείγμα του έργου των Ε.Κ.Φ.Ε. μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί από το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημοσιευτεί κατά καιρούς στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους (https://panekfe.gr/ekfe/contact).

Με την αρωγή των ΕΚΦΕ έχουν δημιουργηθεί 1100 υπερσύγχρονα εργαστήρια Φ.Ε. σε αντίστοιχα Λύκεια της χώρας, που αποτελούν επένδυση για την πληρέστερη τεχνολογική μόρφωση των μελλοντικών πολιτών. Το έργο αυτό οφείλεται κατά βάση στη στελέχωση των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών με αντικειμενικά κριτήρια από εκπαιδευτικούς που κατέχουν πολύ καλά το αντικείμενο, αλλά και κυρίως αγαπούν την εκπαίδευση και τους μαθητές τους.

Παρόλα αυτά, οι Υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. εξαιρούνται από τον κατάλογο των εκπαιδευτικών που θα εμβολιασθούν με τα αδιάθετα εμβόλια, μετά από προφορικές εντολές στελεχών του υπουργείου σας, μολονότι τα Ε.Κ.Φ.Ε.  δεν είναι διοικητικές μονάδες και πολλά από αυτά συστεγάζονται σε σχολεία. Επίσης όσοι Υπεύθυνοι Ε.Κ.Φ.Ε. δεν έχουν οργανική θέση σε Λύκειο, αποκλείστηκαν από την δυνατότητα του αυτοελέγχου (self-test), ακόμη και αν τα Ε.Κ.Φ.Ε. που εργάζονται συστεγάζονται με Λύκεια.

Αυτό έρχεται ως συνέχεια του αποκλεισμού μας από τις λίστες των επιμορφωτών, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που αρχίζει αυτές τις ημέρες, με το αιτιολογικό από κάποιους αρμόδιους, ότι ο θεσμός των Ε.Κ.Φ.Ε., εκ παραδρομής, δεν αναφέρθηκε στο αντίστοιχο έργο του ΕΣΠΑ!
Τα τελευταία δύο χρόνια, το Επιστημονικό  Σωματείο μας που εκπροσωπεί τους Υπευθύνους των Ε.Κ.Φ.Ε., έχει αποστείλει στο υπουργείο σας 4 επιστολές, στις οποίες δεν θέσαμε συντεχνιακά αιτήματα, αλλά ως επί το πλείστον εκφράσαμε προτάσεις και απόψεις για την βελτίωση της εργαστηριακής υποδομής  και διδασκαλίας και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα, δεν λάβαμε απάντηση σε καμία από αυτές.

Η χρησιμότητα και η αξία των Φυσικών Επιστημών αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, στην περίοδο της πανδημίας. Βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες, είναι η στήριξη στους θεσμούς και τις εργαστηριακές υποδομές, στοιχεία απαραίτητα για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Επειδή οι λόγοι υγείας υπερτερούν όλων των άλλων, για την αποκατάσταση της αδικίας, ζητούμε να συμπεριληφθούν οι Υπεύθυνοι των Ε.Κ.Φ.Ε. στους καταλόγους των εκπαιδευτικών που:

1. θα εμβολιαστούν για την COVID19 από τα αδιάθετα εμβόλια και
2. δικαιούνται τεστ αυτοελέγχου (self test) ανίχνευσης αντιγόνου του ιού,
ελαχιστοποιώντας έτσι τους κινδύνους που ενέχει η παρουσία τους μέσα στα σχολεία.

Εκ μέρους του Δ.Σ

Ο Πρόεδρος της ΠΑΝΕΚΦΕ

Πάνος Μουρούζης

Παράρτημα Ι:
ΟΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ:

•  1η Επιστολή 10/9/19
https://panekfe.gr/downloads/panekfe/2019_Ypomnima-pros-Ypourgeio.pdf

•  2η Επιστολή 24/9/19 https://drive.google.com/file/d/1blbIIgPgMX4g2Or_o8DMCatamuecupJE/view

•  3η Επιστολή 14/9/20
https://panekfe.gr/press/ypomnima-tis-pan-e-k-fe-gia-ta-kritiria-epilogis-y-s-e-f-e

•  4η Επιστολή 14/1/21
https://panekfe.gr/press/ypomnima-tis-pan-e-k-f-e-gia-entaksi-ton-ypefthynon-e-k-f-e-sto-soma- epimorfoton-gia-tin-eks-apostaseos-ekpaidefsi

Παράρτημα ΙΙ:

Ενδεικτικός κατάλογος του έργου και των δράσεων των Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας:

•  Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις όπως EUSO, Masterclasses, ScienceOnStage κλπ
•  Μαθητικοί διαγωνισμοί και ημερίδες (Κατασκευών, Γιορτές Φυσικών Επιστημών, Ερατοσθένης, Διδακτικές Πρακτικές κ.α.)
•  Υποστηρικτικό υλικό στις ιστοσελίδες μας (video πειραμάτων, φύλλα εργασίας, μαθήματα e-class, εργαστηριακοί οδηγοί, σενάρια εργαστηριακών μαθημάτων κ.α.)
•  Επισκέψεις μαθητών στα Ε.Κ.Φ.Ε. και των Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε. στα σχολεία
•  Υποστήριξη σχολικών εργαστηρίων (επισκευές, δανεισμοί, οργάνωση κ.α.)
•  Επιμορφωτικές συναντήσεις δια ζώσης και, ειδικά τώρα στην πανδημία, εξ αποστάσεως
•  Εξ αποστάσεως μαθήματα και παρουσίαση εργαστηριακών δραστηριοτήτων στα σχολεία
•  Οργάνωση συνεδρίων και συμμετοχές σε συνέδρια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

makri
Μακρή: Συγχαρητήρια για τη διάκριση του Γεωργικού Σχολείου Βόλου
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή συνεχάρη θερμά το Γεωργικό Σχολείο Βόλου της Κιβωτού του Κόσμου για την κατάκτηση του...
Μακρή: Συγχαρητήρια για τη διάκριση του Γεωργικού Σχολείου Βόλου
ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα Digital Marketing για 5.000 ανέργους
ΟΑΕΔ: «Τρέχει» η κατάρτιση ανέργων στην κυβερνοασφάλεια
Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι αιτήσεις για την κατάρτιση 1.000 ανέργων στην κυβερνοασφάλεια, στο νέο πρόγραμμα που παρέχει ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Cisco...
ΟΑΕΔ: «Τρέχει» η κατάρτιση ανέργων στην κυβερνοασφάλεια