Φίλης για κλειστά σχολεία: Στατιστικό με όνομα και υπεύθυνο
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
«Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλητής των κλειστών σχολείων στον κόσμο, και αυτό το στατιστικό στοιχείο έχει όνομα και υπεύθυνο. Λέγεται υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης ΝΔ», τονίζει ο Νίκος Φίλης

«Αύριο ανοίγουν ακόμα μια φορά τα Λύκεια, σε αυτό το διαρκές «άνοιξε-κλείσε». Όπως έκλεισαν βέβαια, έτσι ακριβώς ανοίγουν», τονίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Φίλης με αφορμή το αυριανό άνοιγμα των Λυκείων στη χώρα.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο η υπουργός διαφήμιζε τα παγουρίνο που θα καθιστούσαν τα δημοτικά «ασφαλή». Τι ειρωνεία, όταν δημοτικά και γυμνάσια συμπληρώνουν σχεδόν χρόνο κλειστά!», δηλώνει επίσης ο Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης τονίζει μεταξύ άλλων πως «Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλητής των κλειστών σχολείων στον κόσμο, και αυτό το στατιστικό στοιχείο έχει όνομα και υπεύθυνο. Λέγεται υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης ΝΔ. Τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ δεν δίνουν καν (δεν λέω να το σχολιάσουν κιόλας) αυτό το κρίσιμο στοιχείο: τα ελληνικά σχολεία έχουν μείνει κλειστά 21 από τις 38 εβδομάδες του ενεργού, πλην διακοπών, σχολικού έτους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Κλειστά σχολεία στην Ελλάδα: στατιστικό με όνομα και υπεύθυνο

Αύριο ανοίγουν ακόμα μια φορά τα Λύκεια, σε αυτό το διαρκές «άνοιξε-κλείσε». Όπως έκλεισαν βέβαια, έτσι ακριβώς ανοίγουν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η υπουργός διαφήμιζε τα παγουρίνο που θα καθιστούσαν τα δημοτικά «ασφαλή». Τι ειρωνεία, όταν δημοτικά και γυμνάσια συμπληρώνουν σχεδόν χρόνο κλειστά! Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλητής των κλειστών σχολείων στον κόσμο, και αυτό το στατιστικό στοιχείο έχει όνομα και υπεύθυνο. Λέγεται υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης ΝΔ. Τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ δεν δίνουν καν (δεν λέω να το σχολιάσουν κιόλας) αυτό το κρίσιμο στοιχείο: τα ελληνικά σχολεία έχουν μείνει κλειστά 21 από τις 38 εβδομάδες του ενεργού, πλην διακοπών, σχολικού έτους. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 14 στις 38 εβδομάδες. Εφτά εβδομάδες λιγότερες για τους μαθητές μας στις τάξεις, αλλά και 21 βδομάδες τηλεκπαίδευσης με τεχνικά προβλήματα, όλο αυτό το σκάνδαλο με τη σύμβαση Cisco, και καμιά υποβοήθηση των εκπαιδευτικών να προσαρμόσουν το μάθημά τους στην κάμερα. Πασχίζουν, αλλά μόνοι τους και αυτοσχεδιάζοντας. 

Κι αυτό γιατί; Γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει μέτρα όταν έπρεπε. Από πριν το καλοκαίρι του ‘20 ζητούσαμε μικρότερες και περισσότερες τάξεις, εναλλασσόμενα ωράρια, προσλήψεις περισσότερων αναπληρωτών και βέβαια μονίμων εκπαιδευτικών, μετεκπαίδευση για τις ιδιαιτερότητες και διαφορές του τηλε-μαθήματος, ευελιξία ανά γεωγραφική ενότητα με βάση τα τοπικά δεδομένα, μαζικά τεστ και κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Ακόμα και τώρα, 15 μήνες μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει απολύτως τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση, απολύτως τίποτα το ουσιαστικό. Γιατί; Γιατί θα ήταν σαν να παραδέχεται την βαρύτατη αμέλειά του. 

Το μόνο που αλλάζει από αύριο, είναι η διενέργεια των self test, τα οποία δεν προκύπτει ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την επιδημιολογική επιτήρηση, ούτε ότι θα εφαρμοστούν με επιτυχία. Δεν μετατρέπονται σε ασφαλή εξάλλου, αν… στη μετάφραση του φυλλαδίου απαλειφθεί η ξενόγλωσση υπόδειξη σε ορισμένα από αυτά, «ακατάλληλο για χρήση χωρίς την επίβλεψη ειδικού». Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση έτσι, είναι να «απλώνει» το δόγμα της ατομικής ευθύνης και σε αυτό τον τομέα, και στα τεστ. Εβδομαδιαία μοριακά και ράπιντ τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αυτό ζητούσαμε αντιθέτως εδώ και πολύ καιρό. 

Ελπίζω και καλώ, από αύριο στα Λύκεια να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας. Να αναπροσαρμοστεί με μείωση η ύλη. Να δοθεί έμφαση στο μάθημα και στην αναπλήρωση της ύλης, που στην πράξη δεν έχει διδαχθεί. Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στην Α’ Λυκείου, να ακυρωθεί η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ. Εκτός από λανθασμένο, είναι και απάνθρωπο μέτρο για τους μαθητές της Γ' τάξης, εν μέσω πανδημίας και ειδικών συνθηκών. 

Εύχομαι σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, καλή επιστροφή στις τάξεις και συμπαραστέκομαι στις κινητοποιήσεις τους τη βδομάδα που ξεκινά, για ασφαλή σχολεία. 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Ένα self test για μαθητές-εκπαιδευτικούς από τις 17 Μαΐου

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξετάσεων για ΓΕΛ - ΕΠΑΛ

Σε όλα τα σχολεία το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΟΤΗΣΗ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

paideia-ypaith
Αξιολόγηση-στελέχη εκπαίδευσης: Η αναδίπλωση Κεραμέως έχει αιτία και στόχο
Το υπουργείο Παιδείας έχει ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό για αυτονομία των σχολικών μονάδων, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και νέο σύστημα επιλογής...
Αξιολόγηση-στελέχη εκπαίδευσης: Η αναδίπλωση Κεραμέως έχει αιτία και στόχο
Ξένες γλώσσες: Τα κριτήρια επιλογής βιβλίων β' ξένης γλώσσας Δημοτικού
Θα αγοραστούν μόνο τα βιβλία της Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας για τις Ε' και ΣΤ' τάξεις του Δημοτικού Σχολείου
Ξένες γλώσσες: Τα κριτήρια επιλογής βιβλίων β' ξένης γλώσσας Δημοτικού