istoriki ereuna
Άμεση η ανάγκη οργάνωσης και συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων στον τομέα της έρευνας

Κάλεσμα  για συλλογική εκπροσώπηση των ερευνητών/τριών σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα  τονίζει απευθύνει η πρωτοβουλία «ΔΙΑΛΟΓΟΣ για τη συλλογική εκπροσώπηση ερευνητών/τριών και διδασκόντων/ουσών».

Δύσκολες συνθήκες εργασίας

Η πρωτοβουλία, στο σχετικό της κείμενο περιγράφει το τοπίο στον τομέα της έρευνας με τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και τις συμβάσεις εργασίας που αποκρύπτουν την ύπαρξη εξαρτημένης σχέσης εργασίας αφού κατά κανόνα πρόκειται για συμβάσεις έργου και υποτροφίες και τονίζει την ανάγκη για δημιουργία σωματείων, τα οποία θα καλύπτουν το κενό συλλογικής εκπροσώπησης συμβασιούχων και επισφαλώς εργαζόμενων ερευνητών/τριών και διδασκόντων/ουσών σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα.

Απαραίτητη η συλλογική εκπροσώπηση 

«Η ανάγκη συλλογικής εκπροσώπησης αφορά πρωτίστως στις ακόλουθες μερίδες: (α) μεταδιδακτορικοί ερευνητές, ανεξαρτήτως του τρόπου και του καθεστώτος αμοιβής τους· (β) ερευνητές σε ερευνητικά προγράμματα· (γ) διδάσκοντες με το «πρόγραμμα απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας» (ευρωπαϊκά κονδύλια), με το καθεστώς του ακαδημαϊκού υποτρόφου (προϋπολογισμοί ιδρυμάτων) και με το Προεδρικό Διάταγμα 407 (εθνικοί πόροι)· (δ) υποψήφιοι διδάκτορες αμειβόμενοι, ενταγμένοι σε προγράμματα, με υποτροφία, και για παροχή επικουρικού έργου· (ε) μεταπτυχιακοί φοιτητές αμειβόμενοι, ενταγμένοι σε προγράμματα. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω κατηγοριών είναι η άσκηση ερευνητικού ή διδακτικού έργου με προσδιορισμένο το αντικείμενο, τον τρόπο εκτέλεσης και το χρόνο αποπεράτωσης της ερευνητικής δραστηριότητας ή του εκπαιδευτικού έργου, στοιχεία που αποτελούν συμπύκνωση και έκφραση της μισθωτής σχέσης εργασίας» αναφέρει το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστοσελίδα: https://dialogos4research.wixsite.com/dialogos 
Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/Dialogosresearchers21 
E-mail: [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καθαρισμός-ντουλάπια-κουζίνας-με-μωρομάντηλα
Οι 6 επιφάνειες στο σπίτι που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με απολυμαντικά μαντηλάκια
Η λάθος χρήση μπορεί να προκαλέσει φθορές, αλλοιώσεις υλικών και κινδύνους για την υγεία
Οι 6 επιφάνειες στο σπίτι που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με απολυμαντικά μαντηλάκια
sima_poreias
Σήμερα Κυριακή στις 7 μμ στο "Σήμα": «Έλληνες στο Γ΄ Ράιχ: Αιχμαλωσία - καταναγκαστική εργασία - εργατική μετανάστευση» 
Ο Ιάσονας Χανδρινός στο ΣΗΜΑ: Έλληνες στο Γ΄ Ράιχ – Μια σκοτεινή και άγνωστη σελίδα της Ιστορίας
Σήμερα Κυριακή στις 7 μμ στο "Σήμα": «Έλληνες στο Γ΄ Ράιχ: Αιχμαλωσία - καταναγκαστική εργασία - εργατική μετανάστευση» 
avokanto
Τι συμβαίνει αν τρως ένα αβοκάντο κάθε μέρα – Οφέλη για ύπνο, καρδιά και χοληστερίνη
Τι συμβαίνει αν τρως ένα αβοκάντο κάθε μέρα – Οφέλη για ύπνο, καρδιά και χοληστερίνη
Τι συμβαίνει αν τρως ένα αβοκάντο κάθε μέρα – Οφέλη για ύπνο, καρδιά και χοληστερίνη