Κεραμέως: Νέο κρεσέντο αυταρχισμού για την αποχή από την αξιολόγηση;
Πληροφορίες για αυταρχικό ξέσπασμα Κεραμέως, μετά από το νέο "άδειασμα" των εκπαιδευτικών με την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Σχέδιο αποκλεισμού εκπαιδευτικών από θέσεις στελεχών εκπαίδευσης, που όμως έχει ήδη κριθεί μη νόμιμο

Του Νίκου Μάστορα

Μια καθαρά τιμωρητική για τους εκπαιδευτικούς που απέχουν από την αξιολόγηση -και ενδεχομένως παράνομη- διάταξη, με την οποία θα αποκλείονται όσοι δεν αξιολογούνται από την ανάδειξή τους σε στελέχη της εκπαίδευσης και θέσεις ευθύνης, επεξεργάζεται τώρα η κ.Κεραμέως σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν εκπαιδευτικοί.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και κατατεθεί τέτοια διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο, θα πρέπει να θεωρείται βεβαία η προσφυγή εκπαιδευτικών στα δικαστήρια για την καταργησή της.

Αυτό καθώς υπάρχει ΗΔΗ δεδικασμένο για τέτοιες περιπτώσεις, όπως κατέγραψε εξάλλου (και) χθες το alfavita.gr

Επιπλέον, θα πρόκειται ξεκάθαρα για νέα αυταρχική έμπνευση της υπουργού Παιδείας, η οποία έχει περιέλθει σε αδυναμία αντιμετώπισης των χιλιάδων εκπαιδευτικών που απέχουν νομίμως από τις διαδικασίες αξιολόγησης, δίνοντας ένα δεύτερο "χαστούκι" στην κ.κεραμέως, μετά από τη σχεδόν καθολική αποχή από τις εκλογές-παρωδία για τα υπηρεσιακά Συμβούλια

Έχει κριθεί από τον Μάϊο του 2020

Τον περασμένο Μάιο , δημοσιεύθηκε η με αρ. 559/2020 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως  υπαλλήλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που είχε αποκλειστεί από την διαδικασία πλήρωσης θέσεως ευθύνης επιπέδου διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος λόγω συμμετοχής του στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την διαδικασία αξιολόγησης του ν.4369/2016 .

Με την επισυναπτόμενη δικαστική απόφαση ακυρώθηκε ως παράνομος ο αποκλεισμός του εν λόγω προσώπου από την διαδικασία επιλογής για τοποθέτησή του σε θέση Προϊσταμένου, κάτι που έχει ως συνέπεια την υποχρέωση της διοικήσεως να συνεχίσει την διαδικασία από το στάδιο από το οποίο ακυρώθηκε, ήτοι να προβεί πλέον σε μοριοδότηση του αιτούντος, να τον καλέσει σε δομημένη συνέντευξη και να προβεί σε βαθμολογική κατάταξή του.

Με την απόφαση κρίθηκε συγκεκριμένα ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ καλύπτεται από τεκμήριο νομιμότητας και ότι συνεπώς νομίμως ο αιτών δεν προέβη στην αξιολόγηση των υφισταμένων του λόγω συμμετοχής του στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση κάτι που δεν εκώλυε την συμμετοχή του στην επίδικη διαδικασία επιλογής του ίδιου ως προϊσταμένου. Ειδικότερα, το κρίσιμο σκεπτικό της αποφάσεως (σκ.8) έχει ως εξής: «8. Επειδή, ενόψει των ανωτέρω και ειδικότερα της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος της απεργίας και του τεκμηρίου νομιμότητας αυτής, πρέπει να γίνει δεκτό ότι η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016 έχει την έννοια ότι η μη εκπλήρωση από μέρους του αξιολογητή των υπαλλήλων της υποχρέωσης αξιολόγησης των υφισταμένων του δεν κωλύει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, όταν τούτο οφείλεται 2 στη συμμετοχή του σε απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η οικεία συνδικαλιστική οργάνωση.

Με την αιτιολογία αυτή το Δικαστήριο ακύρωσε ως παράνομο το προσβαλλόμενο πρακτικό του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένου (ΣΕΠ) με το οποίο ο αιτών είχε αποκλειστεί από την διαδικασία επιλογής για τοποθέτησή του σε θέση προϊσταμένου, επειδή παρέλειψε να αξιολογήσει τους υφισταμένους του λόγω συμμετοχής του στην απεργία της ΑΔΕΔΥ. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αίτηση ακυρώσεως του ανωτέρω αιτούντος έχει υποστηρίξει η ΑΔΕΔΥ (μαζί με άλλες δύο αιτήσεις ακυρώσεως ακόμη) και εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή η εκκρεμής αίτηση ακυρώσεως στρέφεται κατά της πράξεως αποκλεισμού του από διαδικασία πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου γενικής διευθύνσεως και έχει προσδιοριστεί μετ’αναβολή για τις 15.10.2020.

Πάνος Ντούλας: Το Υπουργείο ας σταματήσει τις απειλές και την τρομοκρατία

Όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός κ.Πάνος Ντούλας, τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες περί αποκλεισμού απεργών-απεχόντων από τις διαδικασίες Κρίσεις Στελεχών (οι οποίες σημειωτέον έχουν ήδη αναβληθεί μία φορά και πιθανώς να ξανα-αναβληθούν με νέα παράταση).

Πέρα από το ότι αυτή η απειλή μικρό νόημα έχει σε περίπτωση που η απάντηση είναι, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, μαζική και σχεδόν ομόφωνη, να θυμίσουμε και την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ για την απόφαση δικαστηρίου που δικαίωσε συνάδελφο σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου ο οποίος συμμετείχε σε Απεργία-Αποχή της ΑΔΕΔΥ και είχε αρχικά αποκλειστεί από τις Κρίσεις Στελεχών.

Η Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ (ΑΠ 159/22-05-2020) εδώ:

https://adedy.gr/nomimiapergiapoxiajiologisi/

όπου σημειώνεται:

"...Είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει, επί της ουσίας, συνάδελφο και κρίνει ότι η συμμετοχή στην απεργία – αποχή είναι νόμιμο δικαίωμα των υπαλλήλων και δεν μπορούν, για αυτόν τον λόγο, να αποκλειστούν από τις κρίσεις στελεχών..."

Η ενημέρωση από το δικηγορικό γραφείο για τη δικαστική απόφαση με τη δικαίωση του υπαλλήλου εδώ

Απόσπασμα από τη δικαστική απόφαση:

«....8. Επειδή, ενόψει των ανωτέρω και ειδικότερα της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος της απεργίας και του τεκμηρίου νομιμότητας αυτής, πρέπει να γίνει δεκτό ότι η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016 έχει την έννοια ότι η μη εκπλήρωση από μέρους του αξιολογητή των υπαλλήλων της υποχρέωσης αξιολόγησης των υφισταμένων του δεν κωλύει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, όταν τούτο οφείλεται  στη συμμετοχή του σε απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η οικεία συνδικαλιστική οργάνωση..."

Το Υπουργείο ας σταματήσει τις απειλές και την τρομοκρατία. Δεν γίνεται έτσι Παιδεία.

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Φροντιστήρια: Στον "αέρα" το άνοιγμά τους

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Πότε θα γίνουν προσλήψεις, πόσες αναμένονται

Σχολεία: Self-test, τηλεκπαίδευση και άνοιγμα φροντιστηρίων στον ορίζοντα

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Μενδώνη-Ακρόπολη: Ανακοίνωσε πλακέτα για Γλέζο-Σάντα που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια
Μενδώνη-Ακρόπολη: Ανακοίνωσε πλακέτα για Γλέζο-Σάντα που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια
Τοποθέτηση πινακίδας στην Ακρόπολη με τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη στη Βουλή - Μόνο που στο χώρο...
Μενδώνη-Ακρόπολη: Ανακοίνωσε πλακέτα για Γλέζο-Σάντα που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια